"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. január 7., kedd

BRIÓS MUFFIN
















Kedvenc péksüteményünk a briós. Most egy kicsit megvariáltam az ízét és a küllemét is. Ne legyen már olyan unalmas a csiga-alakú és kristálycukros-tetejű változat. Néha kell egy kis átalakítás... Már régebben is sütöttem így, és emlékszem akkor is nagy lelkesedés lengte körül az új fazont. Semmi nagy ördöngösség nincs benne, egyszerűen csak el kell felezni a kelt tésztát és a felébe kakaóport kell gyúrni. A kakaós részt bevonni a fehér tésztával, majd belecsücsültetni őket, egy-egy muffin formába. Ennyi. És a végeredmény, egy izgalmas péksütemény...


Hozzávalók a sima tésztához: 22 dkg sima liszt, 1,5 dl langyos tej, 1 kanál olaj, 1,5 csapott evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1,5 dkg élesztő. Kakaós tészta: 19 dkg liszt, 3 dkg keserű kakaópor, 1,5 dl langyos tej, 1 kanál olaj, 1,5 csapott evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1,5 dkg élesztő. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej vagy tejszín, 2 evőkanál mandula hasáb.


Mindkét tészta hozzávalóit külön-külön tálba tesszük, az élesztőt pedig felfuttatjuk egy kevés meleg tejben. Mikor az élesztő felfutott, a hozzávalókból rugalmas kelt tésztákat dagasztunk. Kerekre igazítjuk a tésztákat, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt mindkét tészta, lisztezett felületen, mindegyiket 9 darabra elosztjuk. A fehér tésztát csészealj nagyságú körré nyújtjuk, közepére helyezzük a kakaós tésztát és mint a gombócot szokás, gömbbé alakítjuk. A kész tésztagömböket szilikon muffin formákba tesszük és kb. 20 percet pihentetjük. 



 



Mikor keltek egy kicsit, a tejjel elkevert sárgájával lekenjük őket, a mandulával meghintjük a tetejüket és mehetnek az előmelegített, 175 C-os sütőbe sülni. Kb. 20 perc alatt szép mosolygós, pirosra kisütjük a briósokat. Habos kakaóval, tea vajjal és lekvárral tálaljuk...









Illéskrisz Konyhája



6 megjegyzés:

  1. De jól néz ki, most olyan jó lenne délutáni nasinak a teám mellé... (bár ma én is sütöttem, csak nem kelt tésztát) :o)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon helyes gömbőcök! :)

    VálaszTörlés
  3. Csoda helyesek lettek és nagyon klassz a belseje is:) Nálunk is nagy kedvencek a kelt kalácsfélék, olyan jól sikerült panettonét sütöttem nemrég és nem találom a fotókat, remélem meglesz, mert különben kénytelen leszek újra megsütni:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól kitaláltad a briós-muffint, ötletes, mutatós és nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Szépek és elegánsak. Téli reggeleken vagy estéken tökéletes élvezet!

    VálaszTörlés
  6. Jaj, ezek nagyon csinosak. Ha lenne időm, azonnal neki is állnék kisütni őket. Biztos nagy sikere lenne nálunk is.

    VálaszTörlés