"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. november 30., szombat

TÉSZTÁBAN SÜLT PIROS ALMA














Igazi téli finomság almával, karamellel, fahéjjal és ropogós tésztával. Almás pitét terveztem, de meggondoltam magam. Emlékeztem rá, hogy egyszer az egyik barátném sütött ilyen finomságot, csak ő körtével követte el. Már akkor nagyon megtetszett és most évek múlva eszembe jutott. Milyen jó ötlet volt. Frissen, forrón, ropogósan mennyei édesség volt az ebéd után.


Hozzávalók: 4 piros alma, 1 csomag leveles tészta, barna cukor, fahéj, tejkaramella cukor, 1 tojás sárgája a lekenéshez. 


Az almákat vékonyan meghámozzuk, vigyázva, hogy a szára megmaradjon. A száránál, az alma egyharmad részénél elvágjuk az almát és a csutkáját kivájjuk. Vigyázzunk, hogy alul ne lukadjon ki az alma. Tányérra tesszük őket a levágott résszel együtt, majd mikróban 4 perc alatt előpároljuk az almákat. Mikor megpárolódtak, konyhai papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges nedvesség felitatódjon alóluk. Pár kanál barna cukrot elkeverünk egy kevés fahéjjal és az almákat meggörgetjük benne. A lukakba tejkaramella cukrot teszünk, és ráillesztjük az almák tetejét. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk, kőrkéssel felvágjuk csíkokra. Az almákat kézbe véve a tészta csíkokat rátekerjük. A maradék tésztából leveleket készítünk és a szárakhoz illesztjük. 







Az almákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a tojás sárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben, pirosra  megsütjük őket. Frissen, ropogósan tálaljuk. Az ínyencek vanília fagylalttal is ehetik.





2013. november 24., vasárnap

KÓKUSZOS BÚVÁR TÚRÓS














Elég ismert és közkedvelt sütemény a Búvár túrós. Nem csak nálunk, hanem a sütikedvelők táborában is. Gyakran kerül nálunk is terítékre, főleg ha vendégek jönnek. Habár és nem vagyok híve a kakaó és a túró "egybeesésének", de itt, eltekintek eme viszolygásomtól.  Egy kedves, nálunk élő orosz hölgytől kaptam meg a receptjét, amiért ezúton is hálás vagyok. Hasonló, mint az előbb említett sütemény, de mivel kókusz van benne, kissé eltér a megszokottól. Nagyon finom így is, az biztos. Elena, köszönöm a receptjét.


Hozzávalók a túrós-kókuszos golyókhoz: 25 dkg túró, 3-4 evőkanál cukor, 5 evőkanál kókuszreszelék, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája. Hozzávalók a tésztához: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 tojás fehérje, 15 dkg tejföl, 4 evőkanál tej, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 30 dkg liszt, 4 púpos evőkanál keserű kakaópor. Krémhez: 2 csésze tej, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor, 1 csipet só, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. Szóráshoz: 2 evőkanál keserű kakaópor.


Először a golyókat készítjük el. A túróhoz keverjük a tojást, a kétféle cukrot, a kókuszt és a csipet sót. Alaposan kikeverjük, majd diónyi gombócokat formálunk a masszából. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük őket, hogy megkeményedjenek. Utána kikeverjük a tésztát. Keverőtálba tesszük a vajat, és a kétféle cukorral habosra keverjük. Mehetnek bele a tojások + a maradék fehérje, a tejföl, a tej, a sütőporos liszt és a csipet só. Alaposan kikeverjük a masszát. Egy kb. 15 x 20 cm-es tepsit kivajazunk és liszttel meghintünk. A fele mennyiségű tésztát a tepsibe simítjuk, majd a másik fele részbe elkeverjük a keserű kakaóport. A kakaós részt rákenjük a sárga tésztára. Ez után vesszük a megdermedt golyókat és sorban a tésztába nyomkodjuk őket.






Előmelegített sütőben, 180 C-on, tűpróbáig sütjük a süteményt. Mikor megsült, kihűtjük. Közben elkészítjük a vaníliás krémet: a hozzávalókat lábosba tesszük és állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőlük. Kihűtjük. A kihűlt krémet a sütemény tetejére kenjük és bőven megszórjuk keserű kakaóporral. Kockára felvágva tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája


2013. november 21., csütörtök

ADVENTI KARÁCSONYFA











Elkészült az idei Adventi kalendáriumom. Igaz nem a naptár jegyeit hordozza, hanem karácsonyfa alakot öltött, de attól még ez bizony az lett... Az ötletet a Pinterest-ről vettem, kicsit átalakítva. Mivel van egy ügyes kezű asztalos mester ismerősünk, nem hagyhattam ki, hogy ne legyen a segítségemre. Mert ugyebár, maradjon mindenki a szakmájánál, "a cipész maradjon a kaptafánál". Egészségügyi ember létemre, nem vonultam le a garázsba lécet fűrészelni és számomra ismeretlen fa inkvizíciós eszközökkel bénán kínlódni, habár ha nagyon megerőltettem volna magam, egy-két ragtapasszal a zsebembe lehet lett volna egy cseppnyi bátorságom is hozzá... Szóval lerajzoltam a készítendő léc karácsonyfát, azt viszont nagyon szépen, mert ugyebár a végén tökéletes lett a kért fácska, és bízva a szakemberben, átnyújtottam neki a kész terveimet. A rajz után legyártotta nekem Attila az alapot, utána már az enyém volt a főszerep. Festettem, varrtam, zsákot töltögettem és kötöztem. Vettem 3 féle Karácsony mintájú vászon anyagot, és varrtam belőlük 24 db. zsákocskát. Ez után lefestettem zöld fa páccal a fácskát, a csillagot pedig arany spray-vel lefújtam. Nem maradt más hátra, mint  hogy elmenjek, és megvegyem az apró kütyü-bigyókat, amiket majd a zsákokba rejtettem. Cukorka, rágógumi, csokoládé szeletek, kesudió, zokni, kulcstartó és apró játékok. A zsákokat masnival megkötöztem, ráragasztottam a matrica számokat 1-24-ig, majd színes / zöld, piros / csipeszekkel a karácsonyfára csipeszeltem mindet. Jöhetett még egy két díszecske és máris készen lett az ADVENTI meglepetés fa. Remélem fog tetszeni és jövőre is jó hasznát vesszük majd... Még van idő belevágni, úgy hogy hajrá! Méretek: a fa magassága kb. 1 méter, a lécek szélessége 10 cm, vastagsága pedig: 1 cm.


A hozzávalók: léc, zöld fapác, ecset, arany spray, 1.5 méter karácsonyi vászon, zöld és piros zsinór, zöld és piros csipesz, pár dísz. Töltelék: amit gyerkőc szeret... :o)))










Illéskrisz Konyhája



2013. november 19., kedd

MOCCA PANNA COTTA


















Tökéletes ünnepi desszert. Kiváló lezárása lehet például a Karácsonyi menünek. Ízes, zamatos, különleges. Aki szereti a kávézás örömét és a frissen pörkölt kávébab szemek fantasztikus ízét, annak ez a desszert lehet, maga a mennyország. A panna cotta egy krémes desszert különlegesség, ami készülhet sima vaníliás ízesítéssel és friss gyümölcsökkel, vagy készülhet csokoládéval, karamellel vagy éppen kávéval... Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, nem sok munka adódik vele. Legjobb, ha előzőnap főzzük meg és másnap csak a díszítésére kell pár percet fordítani. Érdemes kipróbálni, nagyon finom! 


Hozzávalók 4 személyre: 3 dl. magas zsírtartalmú tejszín, 2 dl. magas zsírtartalmú tej,  5-6 kanál barna cukor, 5 gr. zselatin por, 2 kanál instant kávé, 1 dl lefőtt fekete kávé, 1 csipet só, 1/3 mokkáskanál fahéj. Díszítéshez: tejszínhab, keserű csokoládé reszelék.


A zselatint csészébe szórjuk és rákanalazunk 3 evőkanál vizet. Megvárjuk, míg megduzzad. Közben a tejszínt és a tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, az instant kávét, a lefőtt kávét, a csipet sót és a fahéjat. Elkeverjük és lassan melegíteni kezdjük. Forralni nem szabad. Mikor már elég meleg a keverék, hozzáadjuk a megázott zselatint is. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik benne. Ez után kelyhekbe töltjük a folyadékot és hideg helyen megdermesztjük. Tálaláskor tejszínhabrózsával feldíszítjük a desszertet és csokoládé reszelékkel megszórva adjuk asztalra.  






Illéskrisz Konyhája




2013. november 16., szombat

MÁKOS PUFFANCS


















Rég sütöttem kelt tésztát, mert a konyha költöztetés nem volt ám egyszerű dolog. Szana-szét volt mindenem. Most, hogy össze állt a kép és minden a helyére került, nem volt akadálya a sütésnek. Imádjuk a mákos dolgokat, így az került bele töltelékként. Milyen jó, hogy nálunk van mák bőven, nem úgy mint számos európai országban... Például mikor voltunk rokonoknál Belgiumban, akkor egész hadjáratot kellett indítani 20 dkg mákért. Csak drogériában volt, "épphogy elég" mennyiségben. Csodálkoztak is, mire kell ennyi mák!! Ők csak a péksütemények tetejére szórják egészben a mákot, dísz gyanánt... Szóval jó dolog ez a mák.



Hozzávalók: 1/2 kg átszitált liszt, 1.5 dl. langyos te, 1 dl langyos víz, 1/2 kocka friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 1/2 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl. A lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej. Töltelék:  10 dkg darált mák, 3 evőkanál forró tej, 1 vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, 1-1 csipet só és fahéj. A tölteléket alaposan kikeverjük.


Az élesztőt felfuttatjuk egy fél dl. tejben, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és kb 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk ki. Ezután éles késsel, hosszában elfelezzük, majd kb. kb. 5 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztát. Nekem 16 darab tészta csíkom lett.
Mindegyik csík egyik végébe teszünk egy kanállal a töltelékből, majd a mákos résznél egy kicsit széthúzva a tésztát, feltekerjük.
 
 
 
 
 Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a puffancsokat, konyharuhával letakarjuk és még egy keveset kelesztjük. Mikor keltek ismét egy kicsit a tészták, a tojás sárgáját kikeverjük a tejjel és megkenjük vele a puffancsok tetejét. Előmelegített sütőben, 175 C-on, 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a péksüteményeket. Langyosra hűlve tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája



2013. november 14., csütörtök

BÖGRÉS MEGGYES-MÁKOS













A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Szerintem el sem lehet rontani. Csak ki kell mérni bögrével a hozzávalókat, alaposan kikeverni és máris mehet a tepsibe. Lehet simán, csak porcukorszórással a tetején, vagy csokimázasan, vagy így, egy kis meggyel megbolondítva... A diós változat is nagyon finom, főleg ha csempészünk bele egy kevés fekete csokoládé darabkákat. Szóval egyszerű és nagyon finom. Hirtelen jött vendégségnél is áldás a receptje. Mire a vendégek leülnek és koccintanak egyet, a süti is elkészül... Ma Lámpás felvonulás lesz a suliban, arra sütöttem reggel. A lánykám is segített benne, úgy hogy még hamarabb elkészült. Még langyos volt, mikor beértünk vele az iskolába...


Hozzávalók:1 bögre /kb. 3 dl. / darált mák, liszt, cukor, tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 2 bögre magozott meggy. Porcukor a szóráshoz.


A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, a tejet és a fűszereket. Alaposan kikeverjük a masszát. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát, rászórjuk a magozott meggyet és előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a süteményt. Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, akkor fóliával letakarva sütjük tovább. Sütés után kihűtjük, kockára felvágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.






Illéskrisz Konyhája