"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. szeptember 29., vasárnap

ÁFONYÁS POHÁRKRÉM














Már megint áfonya... Dömping van belőle a piacokon. Én egyszerűen nem tudok betelni vele. Szerelem a miénk. Fogalmam sincs, hogy például a ribiszke után, miért nincs ilyen olthatatlan vonzódásom. Pedig kifizetőbb lenne. Vagy például miért is nincsen nékem áfonya bokrom...!? Mennyivel könnyebb dolgom lenne! Nem is értem. Na, tavasszal ennek utána is járok majd. Szóval most egy pohár-desszert üdvözült vele. Enyhén alkoholos beütéssel, ami nálunk nem nagyon megszokott dolog. Mert mi, abszolút anti-alkoholisták vagyunk. Főleg az én Jancsim. Tehát a desszert egy könnyed piskótás-krémes álom volt, áfonyával megkoronázva. Mert hogy jó a léleknek is...


Hozzávalók 4 személyre: 12 db babapiskóta, 4 evőkanál Triple sec likőr, 25 dkg Mascarpone, 2 dl habtejszín, ízlés szerint porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 nagy bögre áfonya, méz. Díszítéshez: tejszínhab, pár szem áfonya és citromfű levélke.



Veszünk négy kelyhet, melynek az aljába tördeljük a babapiskótát, majd meglocsoljuk őket a likőrrel. Közben a tejszínt félkeményre felverjük. A mascarponét tálba tesszük és habosra kikeverjük egy csomag vaníliás cukorral és ízlés szerinti porcukorral. A végén lazán beleforgatjuk a félig felvert tejszínhabot is a krémbe. A kész habos krémet elosztjuk a babapiskóták tetején. Az áfonyából pár szemet félre teszünk a díszítéshez, a többit pedig botmixerrel pürésítjük ízlés szerinti mézzel. Ezt az áfonya szószt rákanalazzuk a krém tetejére. 1-2 órára a hűtőbe tesszük a desszerteket, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor tejszínhabrózsával, áfonyával és citromfűvel feldíszítve tálaljuk, a kelyheket.







Illéskrisz Konyhája



2013. szeptember 22., vasárnap

KLASSZIKUS TÚRÓS KUGLÓF













Végre itt... Már majdnem a régi vagyok, így neki is álltam a sütésnek. Családom már nagyon ki volt éhezve valami egyszerű, de finom süteményre. Krémeset nem akartam, mert azt nem mindenki szereti, így maradt a jól bevált kevert tészta, a túró és a vanília ízével. Ez elronthatatlan. Szerintem. Reggelire készült, de simán helyt áll egy teadélutánon vagy egy amolyan beszélgetős zsúron... Simán porcukorral megszórva vagy csokoládé öntettel is bátran tálalhatjuk. Nagyon finom.



Hozzávalók: 25 dkg áttört, friss tehéntúró, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília kikapart belseje, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja.



A puha vajat keverő tálba tesszük és a cukorral habosra keverjük. Ez után hozzáadjuk a tojásokat is és tovább keverjük a masszát. A lisztbe elkeverjük a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját, és kanalanként a tojásos masszához adagoljuk. A végén belekeverjük az áttört túrót is és a vaníliát. Alaposan kivajazunk és liszttel meghintünk egy kuglófformát, majd a masszát beletöltjük. Akkor jó, ha a tészta, 3/4 részig töltötte meg a formát. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 35-40 percig, tűpróbáig sütjük a süteményt. Ha megsült, óvatosan tálra borítjuk a kuglófot, kihűtjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Habos kakaó vagy kávé mellé, nagyon finom desszert...






Illéskrisz Konyhája