"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. augusztus 28., szerda

RÁCSOS TÚRÓS SÜTEMÉNY














Ismét egy süti... Mert olyan kedvem volt. Finom vanília és citrom illatú, ropogós és egyben krémes, túrós sütemény. Hű, most aztán jól elmondtam róla mindent... De az első kóstolás után, így jöttek róla a gondolatok. Egynél sajnos nem lehetett megállni, mert olyan finom volt frissen és langyosan. Igazi túrós különlegesség. Különleges a tésztája is, mert házi vajas tésztából készült, amit Trollanyutól vettem kölcsön. Itt is nagy köszönet érte, mert nagyon jó recept....



Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1/2 tk.só, 2 dl jéghideg víz, 5 dkg margarin/vaj, 17,5 dkg hideg vaj. Töltelék: 50 dkg túró, 1/2 citrom leve, 2 tojás sárgája, 4 csapott evőkanál búzadara, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál cukor. Lekenéshez: 1 felvert tojás.



A tésztához a lisztet a tojást és a hideg vizet elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat is. Rugalmas észtát gyúrunk belőle. 20 perc pihentetés után lisztezett nyújtólapon 1 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. A hideg vajat a tészta 2/3-ára kenjük, az üresen hagyott bal oldali részt középre hajtjuk, majd a jobb oldali részt is ráhajtjuk a középre. Ezután letakarva, 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni, majd még háromszor ismételjük ezt a hajtogatást. Közben mindig 15 percig pihentetjük a tésztát. Az utolsó hajtogatás után 30 percet pihen a tészta, majd lehet nyújtani és kiszúrni. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kerek lapokat szúrunk belőle. A lapokat belefektetjük a pitesütő formák mélyedéseibe. A másik fele tésztát is vékonyra nyújtjuk és azt pedig tésztarácsozóval görgetjük át. Óvatosan széthúzzuk a tésztaszálakat, hogy ne szakadjanak. A rácsokból is kiszúrjuk a kerek formákat. A töltelékhez az összes hozzávalót tálba tesszük, majd villával alaposan kikeverjük. Kb. 1 evőkanálnyi mennyiséget teszünk a tésztalapokra, a tésztaszéleket felvert tojással lekenjük, majd ráhelyezzük a tetejükre a rácsokat. 






A sütemények tetejét ismét lekenjük a tojással, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a rácsos süteményeket. Ebből az adagból 24 db lesz.







Illéskrisz Konyhája



2013. augusztus 25., vasárnap

FOSZLÓS KIFLI...

















Kalácsnak indult, aztán kifli lett belőle. Valahogy úgy éreztem, hogy lekvár is kell a tésztába, nem lesz elég csak a fonás... No, így lett a foszlós kalácsból, lekváros kifli. És milyen jó ötlet volt. Sokkal jobban passzolt ez a süti, a tejfeles lebbencsleves... Ma hús nélküli napot tartottunk. Néha jól esik egy ilyen is. Volt itthon jó sűrű szilvalekvárom, pont annyi amennyi ehhez kellett. Tökéletes lett. Nem folyt ki, és nem volt túl édes sem a kiflikben. 



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1-1 dl tej és tejszín, 1 nagyobb tojás, 3 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál só, 1/3 kocka friss élesztő, 1/2 citrom reszelt héja. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. Töltelék: sűrű lekvár



Kevés langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a megmaradt tejet és tejszínt meglangyosítjuk. Az összes hozzávalóval, rugalmas kelt tésztát dagasztunk.






 Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük. Két kerek, kb. 25 cm átmérőjű lapot nyújtunk a tésztákból, majd körkéssel 8-8 cikkre felvágjuk. A szélesebb részre sűrű lekvárt teszünk, majd felcsavarjuk kifli formákra. Letakarva 15 percet pihentetjük a kifliket. Felvert tojássárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a kifliket. Kihűtjük, majd langyosan tálaljuk. Kiváló második fogás egy tartalmas leves után.








Illéskrisz Konyhája



2013. augusztus 14., szerda

SZILVABŐR...














Számomra kicsit groteszk az elnevezése, mert máris a "libabőr" jutott az eszembe róla, de ha egyszer így hívják, ám legyen. Különben házi gumicukornak is nevezik, ami szerintem jobban is hangzik... Különleges desszert, vagyis inkább rágcsálni való, főleg a gyerekeknek. Ebben aztán nincs semmiféle E, és egyéb nem egészséges borzalom. Csak a friss gyümölcs és a méz. Hát nem nagyszerű találmány?! Munka se sok van vele, inkább csak a várakozás, amit a sütőben kell eltöltenie a kiterített gyümölcspépnek, hogy kellőképpen szilárddá váljon. Nagyon finom, igazi gasztronómiai élmény. Érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel is. Remekül működik pl. eperrel, barackkal, áfonyával vagy mangóval is... "Fruit leather" címszó alatt, rengeteg leírást találhatunk róla a világhálón.


Hozzávalók 2 gáztepsi mérethez: 80 dkg szilva / vagy más gyümölcs tisztán mérve /, 1/2 pohár méz vagy barna cukor,  csipet fahéj, vagy az adott gyümölcshöz illő fűszer...


A gyümölcsöt megmossuk, magját kivesszük, majd lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a mézet vagy a cukrot és ízesítjük az egészet egy csipet fahéjjal. Lassú tűzön, néhányszor megkevergetve, kissé "szottyosra" főzzük a gyümölcshúst. Ez kb. 20 perc alatt meg is van. Ez után botmixerrel pürésítjük az egészet. Veszünk két nagyobb lapos tepsit, sütőpapírt fektetünk bele, majd kettéosztjuk rajta a pépet. Szépen kiterítjük a masszát a tepsiken, majd alacsony 50-80 C- fokon, inkább szárítjuk, mint sütjük ezt a desszertet. Nem kell megijedni, ez eltarthat 6-8 órán keresztül is. Én egy fakanál nyelével kitámasztottam a sütő ajtaját, hogy a felesleges pára kijöjjön és még hamarabb száradjon a gyümölcspép. Szerintem erre az éjszaka a legalkalmasabb, mert amíg alszunk, el is elkészül és nincs várakozás. A sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kihűlt, óvatosan leválasztjuk a gyümölcslapot a sütőpapírról, majd pizzavágó körkéssel felvágjuk csíkokra az egészet és máris feltekerjük. Azonnal neki is eshetünk a remek csemegének.









Illéskrisz Konyhája