"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. május 30., csütörtök

SZŰZPECSENYE MANDULÁS BURGONYA FÁNKON, ROZMARINGOS-KÖRÖMVIRÁGOS PARADICSOM CHUTNEY-VAL














CSÍKOS LEKVÁR RECEPTJÁTÉK


Egy nagyon kedves felkérésnek tettem eleget, amikor elkészítettem ezt a finom főételt. Boldog Kukta alias Tóth-Nacsa Ági, volt olyan szívélyes, hogy írt nekem egy levelet, melyben játékra invitált, a Csíkos lekvár manufaktúra által meghirdetett receptjátékra. Örömmel vettem a felkérést, és izgalommal vártam a lekvárt, amivel el kellett készítenem egy általam megálmodott receptet. Furdalt is a kíváncsiság, hogy vajon milyen lekvár érkezik majd Kocsis Bálinttól hozzám... Mikor a postás betoppant a várva-várt csomaggal, még nagyobb izgalom kerített a hatalmába. Vajon milyen íze lesz, milyen étel képe jelenik majd meg előttem, a "kiskanalas" kóstolgatás után... És lám, ez a finom, különleges Paradicsom chutney érkezett, rozmaringgal és körömvirággal ízesítve. Nyilvánvalóvá vált, hogy csakis főétel kerülhet ki általa, a konyhámból. Nagyon karakteres, ám de finoman fűszeres, igazi paradicsom ízzel bíró chutney-t kaptam. Azonnal megálmodtam. Így született meg ez a nagyon finom és különleges íz-összetételű húsétel.



Hozzávalók4 személyre: 1 szép darab szűzpecsenye, 8-10 szelet bacon szalonna, só, bors, kevés vaj és olaj a sütéshez. Mandulás burgonyafánk: 30 dkg főtt-áttört burgonya, 1 tojás, 1,5 dkg friss élesztő, kb. 20 dkg sima liszt, 1 mokkáskanál só, 1 csomag mandula forgács, olaj a sütéshez. Tálaláshoz: Csíkos Paradicsom Chutney rozmaringgal és körömvirággal, koktél paradicsom.


A szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd olyan vastag szeletekre vágjuk fel, mint amilyen széles a bacon szalonnánk / kb. kétujjnyi /. Sóval, borssal fűszerezzük, tenyérrel kissé lenyomjuk, hogy korong alakja legyen. Mindegyik húskorongot körbetekerünk egy-egy szelet bacon szalonna csíkkal és fogpiszkálóval keresztben, azon mód megtűzzük őket. Vaj-olaj keveréket hevítünk és kb. 3-3 perc alatt elősütjük a húsérmék mindkét oldalát. Mikor elősültek, áttesszük őket egy tűzálló tálba és kb. 10-12 percre betoljuk őket a forró, 180 C-os sütőbe. Míg sül a hús, addig elkészítjük a mandulás burgonyafánkot is. A kihűlt burgonyát burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót és belemorzsoljuk a friss élesztőt is. Kissé lágyabb "gombóc" tésztát gyúrunk belőle. Mikor kellően összeállt a tészta, akkor egy deszkára mandula forgácsot szórunk, ráhalmozzuk a burgonya masszát, majd ujjnyi vastag körré ellapítjuk az egészet. A tetejére is szórunk mandulát, kissé tenyérrel átsimogatjuk-belenyomjuk, hogy megtapadjanak a mandulalapocskák a tetején is. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd forró olajban mindkét oldalukat, arany barnára kisütjük. Mikor kisültek a fánkok, itatós papírra szedjük őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk. A kisült szűzérmékből eltávolítjuk a fogpiszkálót. A szűzérméket a fánkokra helyezzük, megtűzzük őket egy apró fanyárssal, kiskanállal csorgatunk rá a Paradicsom chutney-ból, majd  forrón tálaljuk őket pár szem koktélparadicsommal. Igazi ízélmény!








 Illéskrisz Konyhája

 



2013. május 28., kedd

BÉCSI VANÍLIÁS APRÓ KEKSZ














Hüvös van... mi is esik jól ilyenkor a legjobban, mint egy forró tea vagy kávé...., és mellé egy finom omlós keksz. Régóta szemeztem már ezzel a finom klasszikussal: a sima bécsi keksszel. Alapvetően nagy kekszimádók vagyunk, főleg a párom. Lekváros, töltött, sima, kakaós, kerek vagy egyenes, jöhet bármelyik vele szemben, hamm bekapja! Ha hazaér és meglátja a tálban az apró kekszecskéket, már tudom előre, hogy benyúl a hűtőbe a tejért, és úgy állva neki áll az evésnek. Annyira ismerem már... Szóval neki sütöttem.


Hozzávalók: 13 dkg puha vaj, 5 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 14 dkg sima liszt, 1-1 csipet só és sütőpor. Ebből a mennyiségből egy levesestálnyi apró keksz lesz.


A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vanília eszenciával, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és a sütőport. Alaposan kikeverjük a masszát. Nyomózsákba töltjük a keksz alapot és sütőpapírral bélelt tepsibe, csillagcsővel, apró kekszeket nyomunk. Persze lehet karikát, rudat, S alakot formázni, kinek mi az elképzelése... Előmelegített sütőben, 180-200 C-on, kb. 12 perc alatt világosra kisütjük őket. Rémes, hogy milyen finom... Nem lehet abbahagyni...











Illéskrisz Konyhája



2013. május 26., vasárnap

VIZES KIFLI

















Rengeteg kiflik sütöttem már, de mindig van újabb és újabb recept, amit kipróbálok. Ez most olyan "dobjunk össze gyorsan valamit" módra készült. Bevallom őszintén nem mértem semmit. Ilyen még nem is történt velem... Na jó, azért vannak támpontok, de vajmi kevés. Már bánom, hogy nem mértem, mert majd agyalhatok a liszt és a víz mennyiségén mikor írom a receptet... Szerintem menni fog. Minden esetre  kifli nagyon finom lett. Olyan igazi régi időkből való, sűrű és laktató... Tea vajjal egy csipet sóval és egy bögre hideg tejeskávéval, maga volt a reggeli ébresztő...


Hozzávalók 8 kiflihez: kb. 55-60 dkg liszt, kb. 1,5 dl meleg víz, 2,5 dkg friss élesztő, 2 kanál tejföl, 1 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 kanál burgonyapehely.


Kevés lisztből, az élesztőből, a cukorból és annyi meleg vízből, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, gyors-kovászt készítünk. Letakarjuk és 1/2 órát pihentetjük. Mikor megkelt a kovász, hozzáadjuk a többi lisztet, melyben elkevertük a sót. A tejfölt kikeverjük az olajjal és ezt is hozzáadjuk a tésztához. Annyi meleg vizet dagasztunk hozzá, hogy rugalmas kenyértésztát kapjunk. Félidőben belekeverjük a burgonyapelyhet is. Hólyagosra dolgozzuk. Akkor jó, ha szép sima és rugalmas a tészta. Letakarva, meleg helyen, 1 órát pihentetjük. Mikor szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és elosztjuk 8 részre. Mindegyik tészta darabot szív alakúra nyújtjuk és ahogy a szélesebb részénél kezdjük feltekerni a tésztát, alul a csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatva tekerjük tovább. Ettől lesz benne sok tekerési csík... Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tejjel lekenjük őket és máris mehetnek az előmelegített forró, kb. 180 C-os sütőbe sülni. 








20-25 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a kifliket. A sütőből kivéve, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni. És közben hallgatjuk, ahogy a kifli "beszél"... Reccsen-roppan a ropogós héj, szinte muzsikál...








Illéskrisz Konyhája



2013. május 24., péntek

GÖMBCUKKINI GOMBÁS RIZOTTÓVAL TÖLTVE


















Elvarázsolt engem is... Mármint a gömbcukkini. Megvallom őszintén, három dolog miatt vettem gömbcukkinit. Első: mert szeretem a cukkinit. Második: a gasztro-blogokon végigsöpört a"gömb-láz", nem akartam kimaradni belőle, muszáj voltam megkóstolni. Harmadszor: a vele készült étel nagyon jó fotózható, igazi zöldség különlegesség... Szerintem elég ok volt ahhoz, hogy beszerezzek én is magamnak pár gyönyörű gömböcskét. A piacra ahová szeretek járni, van egy kedves termelő srác, aki nagyon szívesen ismeretterjesztést ad a nála vásárolandó terményről. Most a cukkiniről... Egyébként nála szoktam venni lila burgonyát is. Szóval elmondta, hogy ő 3 féle gömbcukkinit termeszt, amik kissé különböznek egymástól. A sötét zöld ugyan olyan ízű, mint a sima hosszúkás, a világos zöld az egy zsengébb húsú fajta, a sárga színűnek pedig kissé édes a zamata. Most emellett a szép sárga mellett döntöttem, ez ihletett meg. Minden képen hús nélkül szerettem volna elkészíteni, akartam érezni a zöldség tiszta, friss ízét. Ezért került bele a gomba és a rizs. Rég ettem már ennyire finom zöldségételt. Annyira jó volt! A cukkini húsa puha lett, de a külső héja kissé ropogós maradt, a tölteléke pedig krémes és lágy... Szóval megint kéne vennem...



Hozzávalók: 4 gömbcukkini, 2 szál újhagyma, 2 púpos evőkanál rizs, 20 dkg gomba, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, kevés kacsa vagy libazsír.



A cukkinit megmossuk, a kalapját levágjuk és az aljából is levágunk egy kicsit, hogy megálljon a talpán. Kis kanállal kivájjuk a közepét, vigyázva, hogy a szélén ne sérüljön. A húsát felkockázzuk, félre tesszük. Sós vizet forralunk és kb. 1 percig blansírozzuk benne a cukkinikat. Kivesszük őket a forró vízből, majd lecsepegtetve egy olajjal átkent sütőtálba áttesszük őket. Mikor ezzel megvagyunk, elkészítjük a tölteléket.
Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a gombát apró kockákra felvágjuk. Egy kanál zsírt felhevítünk, beledobjuk a hagymát és a rizst, majd erős tűzön állandóan kevergetve kissé lesütjük. Mikor a rizs már "csikorgós", hozzáadjuk a gombát és a cukkini kivájt húsát. Sóval, borssal fűszerezzük és fedő alatt néhányszor megkevergetve megpároljuk az egészet. Víz nem nagyon kell alá, mert a cukkini és a gomba elég vizet ereszt majd. Természetesen ha úgy látjuk, hogy kell alá némi víz, akkor pótoljuk. Akkor van készen, ha a rizs majdnem puha és az egész töltelék állaga jó krémes. Ekkor levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt és a fele reszelt sajtot. Utána ízesítjük sóval és borssal. A kész töltelékkel megtöltjük a cukkiniket. Tetejükre rászórjuk a maradék reszelt sajtot, kevés olajjal átspricceljük az egészet és betesszük az előmelegített 180 C-os sütőbe sülni. 20-25 perc alatt készre sütjük a cukkiniket. Petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva frissen tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája



2013. május 22., szerda

KRUMPLISTÉSZTA...















Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de mi nagyon kedveljük a régi hagyományos "ízig-vérig" magyar ételeket. Ilyen a mákos tészta, a tojásos nokedli, a káposztás cvekedli, vagy ez a finom krumplis tészta. Szerintem jó sok borssal és kovászos uborkával a legfinomabb, de például az egyik barátnőm, reszelt sajttal és ketchuppal szereti... Télen-nyáron készítem, sosem tudjuk megunni. Lényeg a finom pörkölt-krumplis alap, enélkül nem működik a dolog. Ja, és a szép piros paprika. Nincs rémesebb látvány egy halovány krumplis tésztánál... Szerintem.
 Leírom, én hogy készítem a legegyszerűbb módon.



Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb héjában főtt burgonya, 1 csomag fodros vagy sima kockatészta, 2 nagyobb fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika, 1 kávéskanál sűrített paradicsom.



A tésztát sós-lobogó vízben "fog-keményre" főzzük. Leszűrjük és melegen tartjuk. A hagymát kockára vágjuk és olajon lepirítjuk. Míg pirul a hagyma, addig a főtt burgonyát megpucoljuk és villával csak nagyolva megtörjük. A lepirult hagymát lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, bőven borsot, a sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Elkeverjük a hagymás alapot, forralunk rajta egyet, majd rászórjuk a megtört burgonyát. Átkeverjük az egészet. Ezt a burgonyás alapot keverjük hozzá a kifőtt tésztához. Ha kell, még utána ízesítjük és forrón tálaljuk egy nagy adag kovászos uborkával. Mennyei...












Illéskrisz Konyhája



2013. május 19., vasárnap

SÜLTPAPRIKÁS-VIRSLIS PITE















Szeretem az ilyen rusztikus pitéket. Egyrészt azért mert hamar elkészülnek, másrészt meg azért, mert lehet tölteni a tésztáját sós, vagy édes töltelékkel egyaránt. Gyümölcsös változatokat sokszor sütöttem már, de sósat még sosem. Ma arra gondoltam, hogy kipróbálom a sós tölteléket vele, bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni így sem... Nem okozott. A tészta természetesen cukor nélkül készült, a tölteléke pedig, az oly nagy kedvenc: a sült hagyma-paprika változat lett, virslivel fűszerezve. Brutál finom volt. Egy ilyen töltött pitécske bőven elég egy személynek, mert komolyan laktat...


Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 dkg kukorica liszt, 1 csapott evőkanál tejföl, 7 dkg fagyos vaj, 1 mokkáskanál só, 5-6 evőkanál jéghideg víz. Töltelék: 2 TV paprika, 1 paradicsom, 4 szál jó minőségű virsli, 2 szál újhagyma, 1 vöröshagyma, só, oliva olaj, fokhagymás fűszerkeverék.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, elfelezzük és mehet a mélyhűtőbe addig, amíg a tölteléket elkészítjük. A hagymát szálasra, az újhagymát karikára felvágjuk és olajon hirtelen lepirítjuk. Mikor kezd pirulni, hozzá vágjuk a paprikákat is. Együtt addig pirítjuk, míg kapnak egy kis színt. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és kissé kihűtjük. Közben a tésztát kb. lapos tányér nagyságúra kinyújtjuk, majd egyenként átemeljük a kinyújtott tésztákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A paradicsomot félbe vágjuk majd vékonyan felszeleteljük és így teszünk a virslivel is. A sült hagymás keverékhez adjuk a paradicsomot és a virslit, fűszerezzük a tölteléket sóval és a fokhagymás fűszer keverékkel, majd elfelezve, a tészta közepére halmozzuk. A tészta széleit kissé ráhajtjuk a töltelékre, néhol összecsípve, peremet alakítunk ki a pitének. 








Oliva olajjal átspricceljük az egészet, majd mehetnek a forró, 180-200 C-os sütőbe. Addig sütjük őket, míg a tészta szélek megpirulnak és a töltelék is átsül. Nagyon finom, igazi villás reggeli...








Illéskrisz Konyhája



2013. május 13., hétfő

SAJTKRÉMES-SZALONNÁS CSIRKEMELL, PENNÉVEL...















Ez az egyik kedvelt szószos csirke ételünk. Szerintem csirke melle húsából a legfinomabb. Olyankor szoktam főzni, amikor gyorsan kell valamit hirtelen összeütni. Amíg fő a tészta, addig szinte a mártás is elkészül. Három fő dolog kell hozzá, ami szinte mindig van otthon: csirkemell, bacon szalonna és Trappista sajt... Persze lehet játszani a sajtok ízével is, ki mit szeret, mert mehet bele füstölt, tömbös, vagy lágy sajt is. Nagyon finom, könnyű húsétel a gyorsaság jegyében...



Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb egész csirkemell filé, 15 dkg apró kockás bacon szalonna, 15 dkg trappista sajt, 1 ömlesztett Camping sajt, 2 dl tej, 2 dl főzőtejszín, 2 kanál liszt, olaj, só, bors, szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, 1 zacskó penne tészta.



A csirkemellt kisebb kockára felvágjuk és fűszerezzük a sóval és az őrölt fekete borssal. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a szalonnakockákat és addig sütjük, amíg a zsírját kiengedi és kap egy kis színt. Ez után hozzáadjuk a csirkemell kockákat is, és rózsaszínűre megsütjük az egészet. Közben egy másik serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a lisztet megpirítjuk benne. Levesszük a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Besűrítjük. Olyan sűrű, tejszínes-krémes állagúnak kell lennie, akkor a jó... Ízesítjük a mártást sóval, borssal és szerecsendióval. A mártásba tesszük a lereszelt sajtot és belenyomjuk a Camping sajtot is, valamint a fele mennyiségű aprított petrezselymet is. Elkeverjük. A kész mártásba tesszük a sült húst és szalonna keverékét. A tésztát sós-lobogó vízben fog-keményre megfőzzük és leszűrjük. A mártást a tésztára halmozzuk, a tetejére aprított petrezselymet szórunk és forrón tálaljuk az ételt.








Illéskrisz Konyhája



2013. május 10., péntek

TEPSIS CIGÁNYPECSENYE


















Ma nem volt nagy kedvem a főzéshez, mert fáradt voltam és elcsigázott /egy fogászaton eltöltött idilli másfél óra után.../. Néha, de van ilyen is, sajnos... Szóval, volt hűtőben szép karaj, a kamrában pedig krumpli és hagyma. Törtem a fejem, mi is legyen belőle, de rántott húst - krumplival projektet már nem akartam sütni. Ettünk ilyet mostanában éppen elégszer. Aztán jött egy ötlet: legyen Cigánypecsenye, az úgyis nagyon régen volt már. Lett is. De olyan "tepsis" módon. Baromi egyszerű, 20 perc alatt össze lehet állítani az egészet, és már csak be kell tolni a tepsit a forró sütőbe... Ilyen finom étel sül ki belőle... Friss fejes salátával, remek estebéd lett az asztalon...



Hozzávalók: 8 szelet sovány karaj, 8 szem nagyobb burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl tejfel, olaj, só, bors, pirospaprika, mustár, kevés liszt.



A burgonyát megpucoljuk, majd vastagabb karikákra felvágjuk. Ugyan így teszünk a hagymákkal is. A fokhagymát pedig átnyomjuk. A húst megmossuk, szárazra töröljük és sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük. Ehhez az ételhez én nem szoktam kiklopfolni a húst, hagyom őket vastagon. Egy tálban összekeverünk 3 evőkanál réteslisztet 1 púpos teáskanál pirospaprikával, majd ebben forgatjuk meg a húsokat. Kevés olajat forrósítunk, majd a húsok mindkét oldalát elősütjük benne. Míg sül a hús, addig előveszünk egy tepsit, sütőpapírt fektetünk bele és az alját kissé beolajozzuk. Beletesszük a tepsibe a felkarikázott burgonyát és a hagymát. Megsózzuk, majd a megmaradt lisztes keveréket rászórjuk és kézzel összekeverjük az egészet. A tejfölbe keverjük az áttört fokhagymát, egy kanál olajat, kevés pirospaprikát, sót, borsot és ízlés szerint egy kevés mustárt is. Rákanalazzuk a kikevert tejfölt a hagymás burgonyára. Nem muszáj elkenni, maradhat úgy is kupacokban. A kisült húsokat rátesszük a tepsiben lévő finomságokra, majd fóliával letakarva, 200 C-on, 20-25 perc alatt puhára pároljuk az egészet. Mikor megpuhult a burgonya és a hús is, akkor levesszük róla a fóliát és még kb. 10 perc alatt megpirítjuk a tepsis étel tetejét. Nagyon finom fogás egy jó nagy adag fejes salátával. Az ínyencek süthetnek még rá kakastaréj szalonnát is.







Illéskrisz Konyhája



2013. május 3., péntek

TÉSZTASALÁTA MAKRÉLÁVAL















Ismét egy finom és könnyed saláta, olajos hallal... Szeretjük a halakat, így sokszor van terítéken. A párom a szálka nélkülieket kedveli inkább, nekem meg jöhet bármilyen. Sütve, párolva, levesnek, olajos formában vagy salátának. Hetente legalább kétszer esszük, növelve ezzel is a Magyarok halfogyasztási százalékát. Bizony, nagyon kevés halat fogyasztunk, pedig rendkívül egészséges, tápláló és ásványi anyagokban gazdag hús féleség, emellett pedig könnyen emészthető. Ez a fogás lehet előétel, vacsora vagy kelyhekben tálalva, vendégváró finomság. Hamar elkészül, mert amíg fő a tészta, addig az egészet összeállíthatjuk. 


Hozzávalók: 1 kis csomag apró masnitészta, 2 db. saláta szív, 1/2 radikkio saláta, 1 bögre zöldborsó, 4 db. savanyú csemege uborka, 1 pohár sűrű tejföl, 1 pohár majonéz, 1/2 citrom leve, 1-1 csipet só és őrölt bors, 1 kávéskanál cukor, 2-3 doboz olajos makréla filé / bőr és szálka nélkül /.



A tésztát és a borsót külön-külön sós lobogó vízben fog keménye megfőzzük, leszűrjük majd teljesen kihűtjük. A salátákat megmossuk. Az egyik saláta szív leveleivel kibélelünk egy öblös tálat, a többit pedig a másik salátával együtt, metéltre felvágjuk. Felkockázzuk a savanyú uborkát, majd a salátával együtt egy nagyobb keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a kihűlt tésztát és a borsót is. A hal olaját a salátára öntjük, a halhúst pedig rácsipkedjük a tálban lévő alapra. Nagyjából elkeverjük. Elkészítjük a majonéz mártást. A tejfölt elkeverjük a majonézzel, hozzáadjuk a citrom levét és ízlésünknek megfelelően ízesítjük a mártást sóval, cukorral és őrölt fekete borssal. A mártást a salátára öntjük, lazán összeforgatjuk az egészet, majd fogyasztásig hűtőbe tesszük. Tálaláskor citrom gerezdekkel feldíszítve tálaljuk. Kínálhatunk mellé pirított-magos kenyérszeletkéket és főtt tojást is. Laktató és nagyon finom.
 







Illéskrisz Konyhája