"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. április 27., szombat

ASZALTPARADICSOMOS KIFLI ÉS AZ AJÁNDÉK...















Régóta kinéztem már magamnak ezt a kiflit Limara oldalán. Annyira megtetszett... Különben is nagyon szeretek péksütiket gyártani, így nem is váratott magára sokat az elkészítése...Mivel kaptam ajándékba Katitól aszalt paradicsomot, így nem volt kérdés a kifli íze sem. A tésztája ugyan az mint Limaráé, csak a liszt összetétele változott nálam egy kicsit. Nagyon-nagyon finom kifli, ajánlom megsütésre!



Hozzávalók: 15 dkg sima liszt, 20 dkg kenyér keverék liszt, 1 tojás, 60 ml langyos víz, 125 ml langyos tej, 1,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 3 dkg cukor, 25 dkg vaj, 5 dkg aszalt paradicsom felvágva. Mártogatáshoz: 1/2 liter meleg víz, 1 teáskanál szódabikarbóna. Szóráshoz: 5 dkg füstölt sajt



Mindent ugyan úgy csináltam mint Limara, csak persze az oliva helyett, aszalt paradicsom került a tésztába. Egy éjszakát pihent a tészta a hűtőben, majd nyújtottam, hajtogattam ahogy le volt írva. A kész kiflik tetejét megszórtam egy kevés füstölt sajttal, így ment a sütőbe sülni. Én 180 C-on, kb. 25 percig hagytam pirulni a kifliket. Nagyon finom, ízletes, ropogós kiflik lettek!

Köszönet a receptért!








Tavaly nyáron a Vásárhelyi Bréda Kastély, Hungarikum fotópályázatot hirdetett, melyre jelentkeztem egy ételfotómmal... A zsűri döntött és II. helyezést értem el a Klasszikus Hungaricum versenyen. Nagyon örültem, hogy a fotóm megmérettetett és nyert. Nem gondoltam volna... A nyereményem ez a szép Kalocsai mintás nagy leveses tál. 







Az eredmény hirdetés itt megnézhető...




 

Illéskrisz Konyhája




2013. április 25., csütörtök

MÁKOS-CITROMOS KALÁCS













A citrom és a mák jó párost alkot egy süteményben, legyen az krémes vagy egy ilyen sima kevert sütemény, mint ez is... Itthon nagy kedvencek a mákos dolgok, gondoltam ki próbálom, a citrommal házasított változatát is. Könnyű, kevert sütemény egy pikáns mázzal a tetején. Legközelebb naranccsal is megsütöm, biztos azzal is finom lesz...


Hozzávalók: 2 db. citrom / lehetőleg Bio /, 18 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 120 ml. tej, 10 dkg darált mák. Máz: 2 kanál citromlé, 10 dkg porcukor.


A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat egyenként hozzá keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és bele reszeljük az egyik citrom héját is. A vajas tojásos masszához hozzáöntjük a kimért tejet és az egyik citrom leszűrt levét is. Elkeverjük. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket is. A kész tésztát elfelezzük és az egyikbe belekeverjük a darált mákot. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy őzgerinc formát, majd először a citromos, utána a mákos tésztát töltjük bele. Villával húzunk bele pár csíkot, hogy márványos legyen majd a sütemény. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig, tűpróbáig sütjük. Mikor megsült, rácsra borítjuk a süteményt és teljesen kihűtjük. A mázhoz összekeverjük a citromlevet a porcukorral és bevonjuk vele a süteményt. Megvárjuk míg meghúz egy kicsit a máz, majd szeletekre vágva tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



2013. április 23., kedd

KUBAI SALSA TÁL FŰSZERES HÚSLEPÉNNYEL















A hét végén rengeteg zöld félével pakoltam tele a hűtőt, gondolván jó lesz majd a héten egy finom salátához. Szelet húsom nem volt itthon csak darált, ezért esett a választásom erre a fűszeres húslepényre, amúgy is rég volt már ilyen. Ma megleptem a fiacskámat ezzel a finom menüvel. Nagyon kedveli a fűszeres-pikáns ételeket, és be kell valljam, tőlem sem áll távol... Délután ketten fogunk majd lakmározni belőle... A lánykám és a párom nem nagy rajongója az efféle falatoknak, de nekik úgy is rejt majd mást a hűtő... Hamar össze lehet dobni ezt az ételt és nagy főzést sem igényel. 



Salsa tál: 1/2 fej jégsaláta, 1 kisebb kígyóuborka, 2-3 paradicsom, 1 fej lila hagyma, 1-1 doboz kukorica illetve vörös vesebab konzerv, 1 csésze vegyes oliva bogyó, 2 dl tejföl, 1 üveg Barbecue szósz, 15 dkg reszelt Trappista sajt, 1 csomag natúr Tortilla chips.


A salátának való zöld féléket megmossuk-tisztítjuk majd felvágjuk vagy karikázzuk. Rétegesen lerakjuk a zöldségeket egy nagy üvegtálba. A tetejére kanalazzuk a tejfölt, arra kerül a barbecue szószt, majd megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal, a tortilla chips-szel és a vegyes oliva bogyókkal. Behűtjük. Míg pihen a saláta, addig elkészítjük a húslepényeket.


Húslepény: 1/2 kg darált hús vegyesen /marha, sertés/, 1 tojás, 1 fej apróra vágott lila hagyma, 2 kanál ketchup, 1 gerezd áttört fokhagyma, 3 szem tört szegfűbors, só, fekete bors, kevés római kömény, aprított petrezselyemzöld, egy csipet őrölt fahéj. 


Az összes hozzávalót tálba tesszük, majd alaposan kikeverjük a húsmasszát. Olajos kanállal, tojásnyi mennyiségeket forró olajos serpenyőbe teszünk, és a kanál hátával lenyomkodva, lepényekké alakítjuk a húst. Hirtelen megsütjük mindét oldalát a lepényeknek. Pirítós kenyérrel, a salátával frissen tálaljuk az ételt. Kínálhatunk még hozzá sült burgonyát is.












Illéskrisz Konyhája



2013. április 20., szombat

CARLOS...
















Bővült a család... Párom hajthatatlan volt kutya ügyben és véletlenül talált rá erre a szép Cane Corso kutyára. Családi okok és költözés miatt kényszerült a gazdija megválni tőle... Szomorú dolog, de sajnos van ilyen. Nagyon szerették, sokat foglalkoztak vele / kutyaovi, kutyasuli, őrző-védő tanfolyam /, mert látszik, hogy kezelt, ápolt kutyus, nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is... Abszolút szófogadó, jó lelkületű ebecske... Ha már nevezhetem így, a cirka 50 kilójával... A zord külseje érző szívet takar. Barátságos, nem ugrál csak szimatol... Nyáron lesz két éves, ő egy ivartalanított kan kutyus. Immár egy hete van nálunk, de bizton állítom, hogy jól érzi magát. Már csak abból gondolom, hogy a nagy "életváltozás" kevésbé viselte meg látszólag. Ugyan nem tudom mi jár a buksijában, csak gondolom... Nem vonyít, nem ugat hosszan, szépen eszik- iszik, éjjel pedig alszik a megszokott házában /azt is megkaptuk /. Nappal hancúrozik a másik ebbel Blackyvel, jól kijönnek egymással, szinte azonnal megkedvelték egymást. A gyerekekkel vigyázó, óvatos, soha egy rossz mozdulata nem volt. Szóval eddig minden rendben van vele, remélem nem is fog ez megváltozni... Egyre jobban figyeli a dolgokat, beletanul lassan a mi életünkbe. Sokat visszük sétálni őket, habár ez csakis a párom dolga, mert én nem biztos, hogy meg tudnék fékezni egy ekkora mamelukot... Ahhoz képest, hogy ekkora állat nem eszik sokat. Jó minőségű száraz tápot kap, de a kedvence a leves, azt nagyon szereti. Szoktam főzni nekik csibét jó sok zöldséggel, rizzsel / farhát, nyak, kacsaszív /, na akkor aztán nagy lafatyolást és habzsolást rendeznek. A volt gazdinak írom a leveleket és küldöm a képeket róla, hogy lássa, jól van a kedvence és hogy nagy szeretetben él... Hoztam is pár képet az idillről...




Vigyázok rájuk...





Ezek a gyerekek nagyon huncutok...






Na mit szólsz, mekkora?





Kukucs...





Alárendelve... Na ezt már szeretem...





Néha hagyom magam, had örüljön a kis buta...





Jövök egy simire a csábos pillantásommal... Ugye levettelek a lábadról?!...






2013. április 16., kedd

SPENÓTOS-FETÁS KOCKA
















Régóta szemeztem már ezzel a különleges sós harapnivalóval, és mivel minden friss dolgot kaptam hozzá, sebtiben meg is sütöttem. Túl sok munka nem volt vele, hiszen adott volt a kész leveles tészta... Megjegyzem, lehetett volna házi készítésű is, de hétköznap ilyen ínyencségekkel nem tudok bíbelődni. Talán egyszer.... Finom volt így is. A spenótot ki lehet cserélni pl. medvehagymára is...



Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1/2 kg friss spenót, 20 dkg füstölt darált sonka, 20 dkg Feta sajt, 2 gerezd fokhagyma, kevés vaj, só. Tojás sárgája a lekenéshez.



A tésztát kiolvasztjuk, majd kb. 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. A spenótot leszárazzuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és vajon lepároljuk. Ízesítjük a spenótot sóval és áttört fokhagymával. Ha összeesett, szitába tesszük és alaposan lecsöpögtetjük. A tészta kockák közepére teszünk a spenótból, a darált füstölt sonkából és a végén rádaraboljuk a feta sajtot is. A tészta széleit a tojás sárgájával lekenjük és előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra, ropogósra megsütjük a töltött tészta kockákat. Finom fehérborral, frissen, igazi különlegesség.














Illéskrisz Konyhája



2013. április 14., vasárnap

RESZELT TÚRÓS
















Egy ismert sütemény "kakaótlan" változata. Bevallom őszintén nekem egyáltalán nem passzol össze a savanykás túró és a kakaó íze. Egy régi ismerősöm gyakran sütötte, meg is kóstoltam számtalanszor, de végén mindig megállapítottam magamban, hogy külön a tésztája fantasztikus, a tölteléke is isteni, de külön... Ma eszembe jutott ez a süti és kihagyván belőle a kakaót, megsütöttem. Éppen voltak nálunk szerelni, gondoltam a kávé mellé megkínálom a fiúkat egy-egy kockával. Nem hazudok, a fél tepsi elfogyott... Erről beszéltem, ez így a tökéletes! Számomra...




Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 kanál tejföl, csipet só.


A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. Az egyiket a mélyhűtőbe, a másikat a sima hűtőbe tesszük egy jó félórára. Míg hűl a tészta, addig kikeverjük a tölteléket.


Töltelék: 1/2 kg túró, kb. 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kanál búzadara, 2 kanál natúr vajkrém, 2 tojás felvert habja, csipet só.


A túrót villával megtörjük, hogy ne legyen túl nagyon göröngyös. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, kikeverjük, majd a végén lazán beleforgatjuk a túrókrémbe a tojáshabot is. Veszünk egy kb. 15x25 cm-es tepsit és sütőpapírt fektetünk az aljába. A sima hűtőben lévő tésztát pont akkorára kinyújtjuk, mint a tepsi mérete és belesimítjuk a kinyújtott lapot. Erre rákanalazzuk a túrós tölteléket, majd a mélyhűtőben lévő tésztát egyszerűen ráreszeljük nagy lyukú reszelőn a töltelék tetejére. Előmelegített sütőben, 200 C-on kb. 40 perc alatt pirosra sütjük a süteményt. Kihűtjük, felkockázzuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.









Illéskrisz Konyhája




2013. április 12., péntek

FALAFEL PITÁVAL ÉS SNIDLINGES-FOKHAMÁS JOGHURTTAL















Végre eljutottam a csicseriborsó fasírthoz... Már olyan régóta akartam sütni, de vagy nem volt csicserim, vagy másba fogtam éppen bele. Bevallom töredelmesen egyszer megcsináltam, de a tojást, hogy hogy nem, véletlenül kihagytam belőle, így a forró olajba téve a gombóckák a sütéskor szétmállottak és az egész nagy bánatomra ott fortyogott az olaj alatt... Csoda egy látvány volt nem mondom...Sajnáltam, mert nyersen nagyon finom volt a massza íze. No, de most okulván a bénaságomon, a tojás nem maradt el, így a végeredmény is kitűnő lett. Sütöttem mellé pitát is, hogy kerek legyen a dolog. Sok roppanós zöld-félével /jégsaláta, lila hagyma, koktél paradicsom, kígyóuborka/, ízesített joghurttal és chili szósszal, jól megettük az egészet.


Hozzávalók a falafelhez: 1 doboz csicseriborsó, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál újhagyma, 1 tojás, só, bors, római kömény, koriander mag, őrölt chili paprika, 1 marék vágott metélőhagyma, kevés zsemlemorzsa. 

A csicseriborsót a hagymákkal késes aprítóban vagy botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint a fűszereket és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ebből az adagból kb. 12 db. dió nagyságú golyó lesz. Olajat forrósítunk és arany barnára sütjük benne a fasírtokat. Míg sül a falafel, addig kikeverjük a joghurtot.

Joghurt mártás: 20 dkg sűrű görög joghurt, 2 kanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só, vágott metélőhagyma.

A hozzávalókat kikeverjük és tálalásig hűtőbe tesszük.

Pita: 3 csésze liszt, 1 1/4 csésze langyos víz, 1/4 kocka friss élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 kávéskanál olaj. 

A tészta hozzávalóit kidagasztjuk, liszttel meghintjük, majd letakarva kb. 40 percet pihentetjük. Lisztezett lapon 6 részre osztjuk a tésztát, gombócot formálunk belőlük, majd tenyérnyi lappá nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a lepényeket és 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt, egyszer megfordítva világosra kisütjük. Tálaláskor a pitát szétnyitjuk, alaposan telerakjuk a "zsebet" zöldségekkel, meglocsoljuk a szószokkal és a tetejére ültetünk 2-3 falafelt. Jó "tocsogósan" az igazi...








Illéskrisz Konyhája



2013. április 8., hétfő

FONOTT PECSENYE GÖRÖGÖS SALÁTÁVAL FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSON















Könnyű diétás fogás készült ma, pedig semmiféle fogyókúra nem üldöz minket. Egyszerűen erre voltunk kiéhezve. Talán a tavasz teszi, hogy végre látszik megérkezni... Nem tudom, lehet. Minden esetre a szervezetünk jelzett, hogy óhajtotta a könnyed ízeket. És ha jelzett, akkor meg is kell adni neki. Szóval vettem szép csibe mellet, sok friss salátának valót és feta sajtot. Mennyei volt...


Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemell filé, 1 fej jégsaláta, 1 kígyóuborka, 1 kis doboz koktél paradicsom, 1 fej lila hagyma, 2 szál újhagyma, 1 pohár fekete oliva bogyó, 25 dkg friss Feta sajt, oliva olaj, tökmag olaj, só, színes borskeverék, 1/2 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 8 szelet barna pirítós kenyér.


A filéket elfelezzük, majd lapjában félbe vágjuk. A végén kb. 1 cm-t egészben hagyunk, majd a hús szeleteket hosszában 3 részre vágjuk. Megfonjuk a húsokat és a végét fogpiszkálóval megtűzzük. Sóval, borssal ízesítjük a copfokat majd olajon mindkét oldalát pirosra megsütjük. Míg sül a hús, addig elkészítjük a salátát és a fokhagymás pirítóst. A saláta hozzávalóit felaprítjuk, majd a kétféle olajjal, a sóval és a citromlével ízesítjük és lazán átforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával átdörzsöljük. A kisült copfokat a kenyérre fektetjük és salátával frissen tálaljuk.











Illéskrisz Konyhája
 

2013. április 3., szerda

"HÚSTOJÁS"














Húsvét után maradt sonka és tojás is. Gondoltam kezdeni kéne velük valamit... Volt darált húsom is, mert idén a káposzta is elmaradt. Annyi nehéz étel sorakozott a hűtőben, hogy a káposztát már senki nem hiányolta. Szóval a darált húst bekevertem, mintha fasírtot készítettem volna, csak még tettem hozzá egy kis darált sonkát is. A főtt kemény tojásokat bevontam a húsmasszával, majd kisütöttem a "hústojásokat". Friss salátával és fűszeres sült burgonyával tálaltam.


Hozzávalók: 1/2 kg darát hús, 20 dkg darált főtt-füstölt sonka, 1 kis fej aprított vöröshagyma, 1 tojás, 1 áztatott és kinyomkodott zsemle, só, bors, őrölt kömény, fokhagymakrém, paprikakrém, 8 db kemény tojás. Zsemlemorzsa a forgatáshoz, olaj a sütéshez.


A hozzávalókat jól kikeverjük, majd a kemény tojásokat bevonjuk a kész húsmasszával. Tojásformára igazítjuk őket, majd zsemlemorzsában megforgatjuk mindegyiket. Olajat forrósítunk és arany barnára kisütjük a hústojásokat. Fűszeres sült burgonyával és salátával forrón tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája