"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. március 31., vasárnap

BAGOLY
















Az én drága nagy fiam Tamás, imént lett 20 éves. Ugyan még nem lépett a Krisztusi korba, de elég délceg ember lett belőle, az biztos.... Még tanul, itt van anya mellett, de nekem addig jó, míg biztonságban tudom. Hál' Istennek rendes gyerek, nincs vele baj, csak a továbbtanulás lenne egy kicsit gördülékenyebb a drágámnak. No mindegy, ember lesz belőle remélem. Szóval, ma ünnepeljük a szemtelenül fiatal korát és ezt a Baglyot sütöttem neki. Fogalmam sincs, hogy mi ez a bagoly trend most nála, de valahogy tetszik neki mostanában ez a vadon élő nagy madár. Így lett a torta is bagoly. Remélem elnyeri majd a tetszését és nem akarja majd megreptetni...Két órámba telt az előállítása, a bevonó massza színezése és szabása vitte el a legtöbb időmet vele. Ugyan úgy készült mint pár évvel ezelőtt a Táska torta... Kakaós piskóta 6 tojásl és ganache krém. Nekem tetszik, szerintem elég jó fej lett. Mivel Húsvét vasárnap van, a menü sem lehet más mint az ilyenkor megszokott... Ezek a finomságok lesznek az asztalon:


Főtt paraszt-sonka,
főtt tojás,
tormamártás,
házi vastag szalámi,
rántott csirkemáj és
csirkemell,
sajttál,
primőr zöldségek,
magos zsemle
házi hordós savanyúság
és 
Torta


Nagyon kellemes Húsvét vasárnapot kívánok!








Illéskrisz Konyhája



2013. március 28., csütörtök

KÓKUSZOS GRÍZPITE

















Szeretjük a pitéket ilyen-olyan töltelékkel... Főképp a gyümölcsösek a nyerőek, de nem mondunk nemet, a túrós, a húsos vagy gombás töltelékkel bíróknak sem, sőt.... Ez egy viszonylag ismeretlen ízű pite, grízzel és kókusszal ötvözve. Egy régi Kiskegyed Konyhája c. lap kitépett oldala került a kezembe a minap, amiben különböző töltelékek voltak felsorakoztatva, köztük ezzel a finomsággal bíró is. Gondoltam egy próbát megér, hátha jó sül ki ebből a fúzióból... Megtartom, bejött. Igazán különleges pite, állati ropogós a tésztája, köszönhetően a réteslisztnek, belül pedig finoman rezgős krémmel sült csoda...



Hozzávalók: 12 dkg sima liszt, 15 dkg rétes liszt, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 10 dkg margarin, 1 evőkanál tejföl. Töltelék: 3 dl tej, 2 dl víz, 3 evőkanál kókusz tejpor, 5 kanál cukor, 5 kanál búzadara, 1 csipet só, 3 tojás, 5 kanál kókuszreszelék, 1 csomag vaníliás cukor.



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet elkeverjük a vízzel a kétféle cukorral, a darával, a csipet sóval és a kókusz-tejporral. Lassan főzni kezdjük, közben állandóan kevergetjük, nehogy lekapjon. Puding sűrűségűre főzzük meg. Langyosra kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat és a kókuszreszeléket belekeverjük a kihűlt búzadarás krémbe, a tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk azt is a végén. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk és egy kb. 15 x 25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az egyik lapt. Rákenjük a lapra a tölteléket, majd befedjük az egészet a másik kinyújtott lappal. Fogpiszkálóval megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 175 C-on, tűpróbával készre sütjük a pitét. Langyosra hűlve, felkockázva, porcukorral meghintve tálaljuk.










Illéskrisz Konyhája



2013. március 26., kedd

KAKAÓS RÜGY
















Nagyon régen nem sütöttem kelt tésztát, úgy hogy már éppen itt volt az ideje. Mikor Lacitrom konyhájában találkoztam a "rügyekkel", szerelem volt első látásra. Ez a formázási technika annyira megtetszett, hogy vasárnap reggel ezzel indítottam a konyhában. Szokás szerint, mire felkelt a család, várta őket a terített asztal a rügyekkel. Mondjuk inkább már a fákon látnám ezeket a duzzadt rügyeket és nem az asztalon, de hát egyenlőre a rügyfakadás még várat magára ebben a zord, havas márciusban... Remélem a Húsvéti nyuszi nem sítalpakon fog érkezni, piros zacskóval a mancsában...

Reggel kinézve az ablakon, ez a látvány fogadott...



 

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 3 dkg élesztő, 2,5  dl tej. Töltelék: 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 1 tojás a lekenéshez.




A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt 10 részre osztjuk, majd tányérnyi kőrré nyújtjuk ki őket. 5 lapot egymásra helyezünk úgy, hogy vajazzuk őket, majd a kakaós-porcukros keverékkel megszórjuk a lapok közét. A másik öt lappal is így teszünk. Pizzavágóval 8 cikkre vágjuk a lapokat, majd a közepüket bemetsszük. A metszésen, alulról felfelé áthúzzuk a tészta csücsköket. Így fognak kialakulni a rügy formák. A rügyeket tepsibe rakosgatjuk, felvert tojással lekenjük őket, majd előmelegített sütőben, 175 Con aranybarnára megsütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.












Illéskrisz Konyhája



2013. március 21., csütörtök

HÁZI TÚRÓS KIFLI














Régebben nagy rajongója és résztvevője voltam a Nők Lapja Cafe, sütis-topikjának, ez a sütemény is onnan származik. Nagy karriert futott be akkoriban, aki élt és mozgott biztos megsütötte egyszer. Én, Lardy receptjeként mentettem el, gondolom ő a titkos befutó vele... Jobbról-balról dicshimnuszokat zengtek felőle, de meg kell mondjam, nem véletlenül, mert tényleg nagyon finom sütemény és bonyolultnak sem mondható... Az eredeti recept a túrós változat, de lekvárral, dióval, mákkal, ne adj' Isten kókusszal is remekül működik. Minél többet áll, annál porhanyósabb lesz, már ha áll és nem fogy el, ugyebár...


Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg zsiradék /vaj, zsír /, 1 tojás, 4 dkg cukor, 1 csipet só, 4 dkg élesztő, 1 dl langyos tej. Lekenéshez: 1 tojás.


A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarjuk és addig amíg a tölteléket elkészítjük, a hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék: 25-30 dkg túró, 12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 3 dkg búzadara, 1 csipet só, 5 dkg mazsola /elhagyható/.


A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 C-on, szép pirosra sütjük őket.
Még melegen megszórjuk a kifliket (vaníliás) porcukorral.
/Ebből a mennyiségből 64 apró kifli lesz./












Illéskrisz Konyhája



2013. március 18., hétfő

HÚSVÉTI TOJÁSOK ÉS HÚSVÉTI AJÁNLÓ















A hétvégén tojást festettünk a kislányommal, hiszen ebben a cudar időben Húsvét közeledtével mit is tehetne az ember, a jó meleg lakásban.... Egy kosárkányival készült, remélem elég lesz majd a pasiknak... De szigorúan csak az kap, aki jó illatú rózsavizet hoz majd. Vödör és szódásüveg kizárva! Szóval ebben az ítélet időben, ami most volt hétvégén, ki sem dugtuk az orrunkat 3 napig. Jól el voltunk. Festegettünk, játszottunk, tévéztünk. A tojások sima barna héjúak voltak, ezt festettük be fehér festékkel és erre került rá a szalvéta technika. Igazán romantikusra sikeredtek úgy, ahogy a korábban megmutatott első széria. Alig várom, hogy felakaszthassam őket a barkaágakra, habár ebben az üvegtálban is jól mutatnak...

 Hankkától és Elisabethtől meghívást kaptam a Húsvéti Ajánló c. játékra, amit Éva indított el. Nekem is meg kell hívnom két gasztrobloggert, akinek szívesen olvasnám az ajánlását... Az én választásom :




és




Amit én ajánlok a Húsvéti asztalra, azok a következő ételek...







 

















 

















Zebra kocka







A legjobb sajtos rúd 








Húsgombócos káposzta









Fogadjátok szeretettel!



Illéskrisz Konyhája



2013. március 15., péntek

ÁFONYÁS-NARANCSOS TEAKENYÉR















Már megint kaptam egy receptet a Főorvos asszonytól, Évikétől. Ha jön rendelni, munka után mindig akad pár perc a "főzésre és sütésre" is... Így történt ez most is. Mikor megérkezett, máris előhúzott a táskájából egy fóliába bugyolált kis csomagot, és nagy lelkesedéssel átadta nekünk, legújabb sütésének eredményét. Egy nagyon finom teasütemény volt, telis-tele aszalt gyümölcsökkel és mazsolával. Érdekes, a mazsolát csak ilyen formában szeretem, különben képes vagyok kipiszkálni minden honnan. Épp ezért az enyémben aszalt áfonya volt a tetemes mennyiség a mazsola helyett... Szóval ez a süti rendkívül finom volt, azon nyomban bedörgöltük a kolléganőmmel, közben nagyokat hümmögtünk, hogy ez tényleg szenzációs alkotás lett. Lelkére kötöttük Évikének, hogy ha legközelebb jön rendelni, feltétlen hozza magával a receptjét is. Így is történt, a következő találkozásunkkor lobogtatva hozta a fénymásolt oldalt. Egy újságból való volt, de ez nem derült ki a sötét papírlapból, melyik is volt az.... Szuper finom kevert sütemény, állítom a legfinomabb, amit idáig kóstoltam. Hasonló mint egy püspökkenyér. Karácsonykor csokoládémázzal, Húsvétkor citrommázzal, a köztes időben pedig sima porcukorszórással készítsük... Ajánlom kipróbálásra!



Hozzávalók: 15 + 2 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg aszalt áfonya, 10 dkg kandírozott narancs, citrom héj és sárgabarack vegyesen, 0,3 dl konyak vagy rum, 1 narancs reszelt héja, 1 dl 100 %-os narancslé, csipet só.



A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a cukrot. Elkeverjük. A vajat meglangyosítjuk, de ne legyen forró csak kissé olvadjon meg, és ezt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojással, a likőrrel, és a narancslével együtt. Kikeverjük a masszát. A végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a narancs lereszelt héját is. Ismét keverünk rajta egyet, hogy a gyümölcsök elvegyüljenek benne. Egy kb. 1,2 literes bordás gyümölcskenyér formát vastagon kivajazunk, majd liszttel meghintünk és bele töltjük az elkészült tésztát. Előmelegített sütőben, 160-170 C-on, kb. 40 perc alatt tűpróbáig sütjük a teakenyeret. Ha esetleg pirulna a teteje, akkor fóliával letakarjuk, úgy sütjük tovább. Mikor megsült, a formában hagyjuk kihűlni, majd késsel meglazítva az oldalait, tálra borítjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.











Illéskrisz Konyhája




2013. március 11., hétfő

CSOKOLÁDÉS "INTELLIGENCIA"
















Biztos hallottatok már az Intelligens krémesről, ami egy nagyon rafinált, de felettébb finom sütemény. Elsőre nagyon bizarr, ahogy kész a kikevert massza, de aztán a csoda a sütőben megy végbe. Sülés közben ugyanis három részre válik és így ölt alakot finom süteményként. Ha sima vaníliásan készül, akkor nagyon hasonlít az íze a madártejre, így csokoládésan, meg fogalmam sincs mire... Finom csokis és krémes. Egyszer már neki álltam, de csúfosan ért véget a sütése. Először is a nyolctojásos verziót csináltam meg, így tetemes mennyiség lett belőle. Ezzel nem is lett volna baj... Minden remekül működött mindaddig, amíg a sütőből kivételre nem került... Nem számoltam a tepsi súlyával és fél kézzel emeltem ki a forró tepsit. A csuklóm megbicsaklott, majd úgy ahogy van az egész tepsi kiesett a kezemből és puff, a padlón landolt. Minek után ez a süti arról híres, hogy melegen "remegős" a textúrája, így képzelhetitek, hogy a becsapódástól a tartalma felrepült derékig, majd onnan zuhant vissza szanaszét. Úgy meglepődtem a pillanatok leforgása miatt, hogy csak álltam a szétterült maszlag közepén... Azóta most mertem csak megsütni és kizárólag fél adagból. Langyosan, csokoládé öntettel, maga a megtestesült csokoládé fantázia.



Hozzávalók: 4 tojás, 11,5 dkg vaj, 11,5 dkg liszt, 6 dl langyos tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só, 4,5 dkg keserű kakaópor, 10 dkg olvasztott csokoládé, 20 dkg cukor, 2 evőkanál lefőtt fekete kávé.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral és az olvasztott vajjal. Hozzáadjuk a kávét, a sütőport, és lassan adagolva a tejet, az olvasztott csokoládét, valamint a kakaóval elkevert lisztet is. Elég híg massza lesz belőle. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy kb. 15 X 25 cm-es tepsit kiolajozunk és meghintünk zsemlemorzsával, majd lassan beleöntjük a kakaós folyadékot. Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, 40-45 percig sütjük. Kivételkor remegős a tésztája, de ahogy hűl, úgy szilárdul kissé. Nagyon finom, igazi desszert sütemény. Ha még akarjuk fokozni az élvezetét, akkor csokoládé mártást és bogyós gyümölcsöt kínálhatunk hozzá.











Illéskrisz Konyhája



2013. március 7., csütörtök

KAROTTKA


















Ízemlékek... Így is kezdhetném a bevezetőmet, erről a kandírozott sárgarépáról. Szóval történ valamikor a nyolcvanas évek közepén, amikor középiskolába jártam. Akkoriban voltak gyakorlati heteink, amikor is kórházak különböző osztályain, bölcsődékben, illetve más vonalon termelési gyakorlatokon kellett részt vennünk. Egészségügyi iskolába jártam, és élelmezési ügy kapcsán kikerültünk gyakorlatra a XIII. ker.-i Reitter Ferenc utcában működő Gyermekélelmezési vállalathoz. Ez egy kis üzem volt, ahol Karottkát kellett csomagolnunk. Finom répás desszert volt, amolyan kezdetleges chips jellegű. Megjegyzem, szerintem sokkal egészségesebb lenne, mint a mostanában kapható sok ízesített és sós ropogtatni való... Szóval mértünk, zacskóztunk, dobozoltunk. Mindezt határtalan jókedvvel és csintalanságokkal körítve. Szerettünk ide járni, mert finom ételekkel vártak és nem volt nehéz a munka sem. Rengeteget megettünk munka közben ebből a kandírozott édességből. És amikor ezt Afraa oldalán megláttam, nagyon megörültem neki, mert felidézte fiatal lány életem egy kicsiny darabját. Máris elkészítettem és azonnal előjöttek az "ízemlékek". Afraa köszi!



Hozzávalók: sárgarépa, víz, cukor, csipet só.



A sárgarépát megtisztítjuk, hasábokra felvágjuk. Lemérjük a tiszta súlyát és annyi cukrot is szórunk rá. Vizet öntünk rá, de csak annyit, hogy a répákat ne lepje el. Csipet sóval addig főzzük, amíg szirupos lesz a víz alatta. Ekkor leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a puha répa hasábokat. Pár nap alatt szinte szárazra szikkasztjuk, majd kristálycukorba hempergetjük őket. Jól záródó dobozban sokáig eltarthatjuk. Aprítva kiváló kevert tészta, vagy sütemény ízesítő is lehet.











Illéskrisz Konyhája