"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. január 30., szerda

CÉRNA TOJÁSOK













Ne kövezzetek meg, de már megint Húsvéti tojásokat hoztam... Ez egy újabb őrület nálam. Én nem tudom mi van velem, de most ráálltam a "tojás projektre". Azért hoztam, hogy hátha valakinek megtetszik és a kislányával, ezt könnyedén meg tudja csinálni. Pár apró lufi, és csodás tojásokat varázsolhatunk majd a barkafára vagy a bejárati ajtóra. Végtelenül egyszerű az elkészítési mód, máris írom... Szerintem nagyon vidám és különleges tojások.



Hozzávalók: 1 csomag "vízi-bomba" pici lufi, hímzőfonal tetszőleges színekben, 1 csésze víz, 2 csapott kanál étkezési keményítő, 1 csapott kávéskanál liszt.




A lufikat felfújjuk különböző méretűekre, majd a végükre csomót kötünk. Közben egy lábosba kimérünk egy csésze vizet, elkeverjük benne az étkezési keményítőt és a lisztet. Addig langyosítjuk, hogy feloldódjon benne minden. Nem kell főzni! Ez után a fonalat jól beáztatjuk a tejszín sűrűségű lébe, majd kezdjük lazán rátekergetni az apró lufikra. Egy tanácsot adnék, saját hibámon okulva, hogy érdemes a fonalat teljesen letekerni és a földről adagolni a lébe, mert könnyen úgy járunk, hogy összecsomósodik és nincs az az Isten és türelem ami kibontja...Szóval, jó sűrűn feltekerjük össze- vissza a lufikra a fonalakat. 


 
 Pinterest


Veszünk egy tálcát és a kész cérna-lufikat rárakosgatjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne érjenek össze. Meleg helyen, csontszárazra megszárítjuk őket. Mikor biztos kiszáradtak és kő kemények lettek, akkor veszünk egy tűt, kipukkasztjuk a lufit belőlük, majd a lukon kihúzzuk a lufimaradékot. És voálá...., kész a művünk! Ötlet:Pinterest


Hát nem helyesek?!






Illéskrisz Konyhája


2013. január 28., hétfő

KESUDIÓVAJ ÉS VANÍLIÁS GOFRI












Régebben volt egy kisebb üzletláncban Amerikai hét, akkor vettem egy üveg mogyoróvajat. Nem vagyok nagy Amerika fan, de tudtam, hogy a fiam szeretni fogja. Szerette is... Aztán valahogy úgy elsuvasztottam a spájzomban az üveget, hogy azóta is azt keresi az én drágám... Megesett rajta akkor a szívem, és kikevertem neki gyorsan egy adag mogyorókrémet.  Szuper lett, habár az elmondása szerint nem pont olyan, mint az üveges bolti volt, de az is felért egy ötössel. Mára is kevertem volna, ha lett volna itthon natúr mogyoróm, de sajna nem volt. Helyette találtam kesudiót. Miért is ne... Szóval, most ebből készült a "vaj". 


Hozzávalók: 20 dkg natúr kesudió, 1 kávéskanál oliva olaj, 1 csipet cukor / elhagyható /.


A kesudiót késes aprítóba szórjuk és elkezdjük aprítani. Én pulzálva nyomtam a gépet, hogy kíméljem a masinámat, mert a folyamat eltart egy darabig, míg fényes krém nem lesz a magokból. Félidőben hozzáadtam az olajat és a cukrot. Lefedve, hűvös helyen eláll egy darabig.


Vaníliás gofri: 20 dkg liszt, 1 csomag Oetker vaníliás pudingpor, 1 dl tej, 4 db. tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 1 púpos evőkanál vaj, 1 mokkáskanál sütőpor.

A hozzávalókat tálba tesszük és alaposan kikeverjük. Olajjal átkent, forró gofri sütőben kisütjük a gofrikat. 








Illéskrisz Konyhája



2013. január 26., szombat

VANÍLIÁS PANNA COTTA SZEDERREL














Egy kis nyár, a télben... Miért is ne. Kicsit feldobja a kedvet ebben a borongós, hideg időben. Halálosan egyszerű desszert nem egészen egy óra leforgása alatt. Van még a mélyhűtőmben egy jó nagy adag lefagyasztott sötétlila szedrem, amit már lassan el kéne fogyasztanom. Szeretem a pohárkrémes desszerteket, így a Panna cottán végezte. A selymes vaníliás, kissé édeskés krémhez, kifejezetten jól illik ez a savanykás, már már fanyar gyümölcskrém. Jól behűtve, igazi nyalánkság. Bármilyen bogyós vagy savanykás gyümölccsel elkészíthető.



Hozzávalók 4 személyre: 2 dl. tejszín, 2 dl magas zsírtartalmú tej, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília eszencia vagy 1 rúd igazi vanília, 1 csapott evőkanál étkezési zselatinpor, 1 bögre bogyós gyümölcs, ízlés szerint cukor vagy méz.



A tejet elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot a vaníliát és kis lábosban felmelegítjük. Közben a zselatint 3 evőkanál langyos vízben elkeverjük és addig állni hagyjuk, míg megduzzad. A kész zselatint hozzákeverjük a meleg tejszínhez és lassan kevergetve megvárjuk, míg teljesen feloldódik benne. Arra vigyázzunk, hogy nem szabad, hogy felforrjon. Talpas poharakba kimérjük a tejszínt, majd kihűtjük. Miután lehűlt, hűtőbe tesszük egy órára, hogy megdermedjen. Közben a gyümölcsöt cukorral vagy mézzel botmixerrel pürésítjük, majd a megszilárdult panna cotta tetejére kanalazzuk. A desszertek tetejét gyümölccsel és levélkével feldíszítjük és lehűtve tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



2013. január 24., csütörtök

ROMANTIKUS HÚSVÉTI TOJÁSOK














Tudom, tudom....hol van még a Húsvét..! De ezt muszáj voltam kipróbálni...Alig ocsúdtam fel a Karácsonyból, máris úgy érzem, hogy vészesen közeledik a tavasz ünnepe, a Húsvét. Ilyenkor már elkezdek gondolkodni, hogy milyen szép tojásokat fessünk a lánykámmal. Már nem bírtam tovább, hogy ne készítsem el, az első kifújt tojásokat... Különben a gyengéim a szépen festett tojások. Legyen hagyományos piros, szalvéta technikás, írott, vagy népművészeti motívummal festett, nekem mind a kedvenceim. Így van ezzel a romantikussal is. Egyszerűen bele szerettem, nem volt mit tenni. Elmentem a legközelebbi kreatív boltba és vettem hozzá dolgokat: Rózsás szalvétát, szürke üvegkontúr festéket, fehér hobby festéket és decoupage ragasztót. Ecsetem és lakkom már volt itthon. Lassan lehet ám gyűjtögetni a kifújt tojásokat, hogy tökéletesen kiszáradjanak és összegyűljenek az ünnepre. Ezek a tojások csak a prototípusok, mert az igaziakat majd szép fehér tojásból szeretném megcsinálni, azokat meg még meg kell rendelnem. Ezek sima barna héjú tojások voltak, így jóval több pepecs volt a fehérre festésükkel. A fehér héjú tojásoknál ilyen gond nincs, mert csak alapozni kell őket. A többi munkamenet már könnyebb volt. Imádom őket, elsőre nem is lettek olyan rosszak. Azért vannak bennük hibák, de majd a következőknél már jobban fog menni az alkotás.
Ötlet: Pinterert

Nem túl bonyolult, de máris mutatom a fázis képeket:



A kifújt és tökéletesen száraz tojásokat grafit ceruzával, tetszőleges mintával előrajzoljuk.





Ez után a minta szerint felvisszük a tojásra a szürke üvegkontúr festéket. Nem kell, hogy tökéletesen egyenesek legyenek a vonalak, mert attól lesz egy kicsit rusztikus is. Megvárjuk míg teljesen megszáradnak.





Száradás után a fehér hobby festékkel befestjük a tojásokat, ha kell akkor duplán visszük fel rá, hogy teljesen takarjon. Megint megszárítjuk.




Száradás után, finom csiszolópapírral átcsiszoljuk a kiemelkedő kontúrt, hogy patinás külsőt kapjon a minta.






Ez után szalvéta technikával virág motívumokat ragasztunk a tojás egyik felére. Száradás után lelakkozzuk a kész tojásokat.











Jó munkát!



Illéskrisz Konyhája



2013. január 21., hétfő

KLASSZIKUS KÓKUSZKOCKA
















Már Karácsonykor tervbe volt véve, hogy sütök Kókuszkockát, de akkor valahogy elmaradt. Most bevillant a hiánya, mert már meg sem tudom mondani, hogy milyen régen nem sütöttem ilyet, pedig a család oda van érte. Talán három éve Húsvétkor örültek neki utoljára. Épp itt volt az ideje, hogy klasszikus, régimódi formájában ide is felkerüljön a blogomba. Pofon egyszerű sütemény, mégis milyen fantasztikus ízzel bír... Recept a régmúltból, 1935-ből...



Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 evőkanál méz, 8 dkg vaj, 3 tojás, 2 dl tej, 1/2 citrom reszelt héja.

Máz: 1 Ráma, 18 dkg cukor, 8 evőkanál tej, 5 kanál keserű kakaópor, 1 csipet só.

Forgatáshoz: 20-22 dkg kókuszreszelék



A tészta hozzávalóit tálba tesszük és alaposan kidolgozzuk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát, majd 180 C-on, tűpróbáig sütjük. Sütés után kiborítjuk, kihűtjük majd kb. 5 x 5 cm-es kockákra felvágjuk. A mázhoz egy kisebb lábosba  tesszük a vajat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd addig melegítjük, amíg szép fényes-selymes krémet nem kapunk. A csokoládémártásba forgatjuk a tészta kockákat, majd alaposan megforgatjuk őket a kókuszreszelékben.





2013. január 20., vasárnap

LILAFŐZELÉK SÜLT KOLBÁSSZAL











"Lilalé" volt már a blogon, ami lila káposzta krémlevest takart. Akkor most jöhet egy kis Lila-főzelék is. Szeretjük a káposztákat szinte minden formában. Lucskosan, tésztán, savanyúan, főzeléknek vagy akár rétesben, lángosban... Akárhogy. Emlékszem, amikor bölcsiben dolgoztam, ott főztek a kicsiknek édes káposztából, főzeléket. Igaz, azt fehérből tették és nem lilából, de szerintem ez mit sem változtat a tényen. Azóta sokszor készült már az itthoniaknak is, bosszantásból... Nem nagyon kedvelik, pedig a paradicsomosat igen. Nem is értem... Szerintem nagyon finom. Sült kolbásszal és friss ropogós serclivel maga volt az ízkavalkád....


Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb fej lila káposzta, só, cukor, őrölt köménymag, 3 evőkanál olaj, 3 csapott kanál liszt, 1 dl tejszín, 1 evőkanál ecet.


A káposztát legyaluljuk, vagy nagyon vékony, szálasra megvágjuk. Annyi vízzel, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Ízesítjük sóval és kevés cukorral. Míg fő a  káposzta, addig kevés olajon megpirítunk egy mokkáskanálnyi őrölt köményt. Mikor már kezd finom illata lenni, akkor hozzáadjuk a lisztet és világos rántást készítünk vele. Ezzel sűrítjük be, a megfőtt káposztát. Belekeverjük a főzelékbe a tejszínt, majd savanyítjuk egy kevés ecettel. Sült kolbásszal és friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája




2013. január 18., péntek

RÉTES RÓZSA














Túrós és almás rétes, virágba álmodva. Szakítottam a hosszúkás formával és felcsavarva sütöttem meg. Délelőtt oda kellett ülnöm a régi asztali számítógéphez, amit már a lánykám bitorol egy ideje, és egy dokumentumot kellett megkeresnem... A nagy kutakodás közepette, a szemem elé került egy réges-régen elmentett kép, egy rétesről. Valamelyik külföldi oldalon láttam meg, és azonnal megtetszett. Nahát, ez jól elbújt előlem idáig, még jó hogy rátaláltam... Délután emilyen formában sütöttem meg a tervezett rétest. Persze a hazaérkezőktől megkaptam a kérdést: Hát ez meg mi? 
 Ez itt? 
Finom túrós és almás rétes....


Hozzávalók 12 darabhoz: 1 csomag réteslap, Túrós: 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál dara, 5 csapott evőkanál cukor, 1 tojás sárgája. Almás: 3 nagyobb alma lereszelve kinyomva, cukorral és fahéjjal ízesítve. A lekenéshez: olaj.



A réteslapot kiterítjük és hosszanti oldalánál, ollóval félbe vágjuk. Ez után egyesével dolgozunk a lapokkal. A túrós töltelékhez a hozzávalókat kikeverjük. Így teszünk az almással is. A réteslap-csík közepére teszünk a töltelékből, egész végig, majd ráhajtjuk a réteslap másik felét és egyszerűen felcsavarjuk az egészet. Az almás töltelék alá szórunk egy kevés zsemlemorzsát, hogy a felesleges nedvességet felszívja.










Olajozott muffin-sütő mélyedéseibe rakosgatjuk a rétes rózsákat, majd olajjal átkenegetjük őket. Előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra-ropogósra kisütjük. Langyosra hűtjük és porcukorral meghintve tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája




2013. január 10., csütörtök

CHURROS

















Most már nem lóghattam ki a sorból, hogy nem sütök és kóstolom meg a Spanyolok tradicionális fánkját, a Churrost. Ez egy égetett tészta féleség, melyet a forró olajba nyomva, arany barnára kell megsütni és még melegében fahéjas barna cukorba meghempergetni. Valóban nagyon finom édesség. Ha még nem elég maga, a fahéjas ízélmény, akkor megkoronázhatjuk az egészet egy adag, olvasztott és tejszínnel kikevert keserű csokoládé mártással. Mennyei ízhatás...


Hozzávalók: 2,5 dl tej, 7 dkg vaj, 2 teáskanál cukor, 1/4 mokkáskanál só, 13 dkg liszt, 3 tojás.


Csokoládé mártogatós: 10 dkg keserű csokoládé, 3 evőkanál tejszín, 1 evőkanál keserű kakaópor.
Összemelegítjük  és besűrítjük a hozzávalókat.



A tejet felforraljuk a vajjal, a sóval és a cukorral. Ez után beleszórjuk a lisztet, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrű masszává megfőzzük. Kissé kihűtjük, majd egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Akkor jó, ha szép sima és fényes a fánktészta. Érdemes robotgéppel csinálni, mert kézzel elég fárasztó mutatvány... Közben olajat forrósítunk, a tésztát csillagcsöves nyomózsákba töltjük és tetszőleges formákban, az olajba nyomunk belőle kisebb adagokat. Pár per alatt, mindkét oldalukat arany barnára megsütjük. Itatós papírra kiszedjük a megsült fánkokat és forrón, fahéjas barna cukorba hempergetjük őket. Csokoládé mártogatóssal kínáljuk.








Illéskrisz Konyhája