"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. december 4., szerda

HÓEMBER TORTAA HÓEMBER
 
Álldogál egy vidám legény,
jégcsap lóg az orra hegyén.
Hó a keze, hó a lába,
deres minden porcikája.

Körülötte mély a hó,
pocakja vagy hét akó.
Messze virít répa orra,
cakkos sálját vígan hordja.

Éjfekete szén a szeme,
vasfazék a cilindere.
Füléig ér mókás szája,
a hófúvást büszkén állja.

Egy cseppet sem didereg,
jól bírja a hideget.
Söprűnyél a sétapálca,
hómezőket azzal járja.

                                                                            
Lassan jön a Mikulás, a gyerekek nagy örömére. Az én lánykám is várja, de már csak képletesen. Mikor kicsi volt, emlékszem sosem félt tőle, bátran az ölébe bújt és verset is mondott neki. Aztán ahogy nőtt, úgy vált bizonyossá számára, hogy a Mikulás igazából nem is létezik, csak a mesékben van. Minden esetre nagy élmény a kicsiknek, főleg ha nem rémülnek meg a néha giccses, félre csúszott szakállú, hozzá nem értő manuszoktól... Az alkalomhoz illően és nem utolsó sorban, December havának örömére készült ez a torta. Vidám, fehér, citromos és nagyon finom...

 

Hozzávalók egy zsúr tortához:  3 tojásból sütött, kerek piskóta lap / 3 lapba vágva /, 2 citrom, 2 tojás, 12 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 25 dkg mascarpone krém. A díszítéshez: fehér marcipán és étel színezék /piros, kék, zöld, narancssárga, barna /


A kész piskótát 3 lapba vágjuk, majd félre tesszük, míg elkészítjük a citromos krémet. Először a lemon-curd krémet főzzük meg. Egy nagyobb lábasban felteszünk vizet forralni, ebbe beleállítunk egy akkora tálat, amely belefér és az alja beleér a forró vízbe. A tálba ütjük a két tojás, hozzáadjuk a cukrot, a citromok átszűrt levét és az étkezési keményítőt. Kézi mixerrel lassú fokozaton, addig keverjük, míg besűrűsödik a citromos krém. Ha elkészült, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha teljesen kihűlt a krém, hozzáadjuk a mascarpone krémet és habosra felverjük az egészet. Ezzel krémmel töltjük meg a tortát. A tortát bevonjuk a fehér marcipánnal és elkészítjük a hóembereket is. Pici hógolyókkal díszítjük még a tortát.

 
 Illéskrisz Konyhája11 megjegyzés:

 1. Kriszti!
  Gyönyörű és tündéri! :)

  VálaszTörlés
 2. szép lett! cukik a hóemberek. :)

  VálaszTörlés
 3. De kis helyes tortácska!!! A hétvégén mi is citromosat varázsoltunk,de nem tudtuk megkóstolni, mert a gyerek cselgáncs bulijára készült, csak mi nem jutottunk el oda, mert Nagyfiú lebetegedett. De ezek a hóemberek nagy sikert aratnának nálunk. :-))

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörű torta, igazán az ünnephez illő!! Imádom a citromos-mascarponés krémet, isteni finom lehetett. Lánykád biztosan nagyon örült neki.

  VálaszTörlés
 5. Mókás a vers, csoda édesek a hóemberkék és irtó fincsi lehet a torta.

  VálaszTörlés
 6. Igazi mestermű, nagyon helyes, sajnálnám felvágni:) Az ízesítés sem rossz:)

  VálaszTörlés
 7. Kriszti, nagyon édes, és nagyon tökéletes a tortád!:) Édes alatt a szépet értem:)

  VálaszTörlés
 8. Tetszik a versike is, a torta is!

  VálaszTörlés
 9. Valami fantasztikus profi torta készités, és azok a kis hó emberkék a szines sállal meg az aranyos kalapokkal...ja meg a hó golyók hát szinte hihetetlen hogy házilag készült...szerettem volna látni részeket a készitésböl...de olyan mindegy, mert én ilyen gyönyörü profi tortát nem tudnék varázsolni. Nálunk van egy mondás..." nem tudsz vén kutyát egy uj trükkre tanitani"...hát sajnos ez igy van!

  Kriszti te annyiféle gyönyörü szépséges dolgokat hozol mutatni, hogy mindig nagy élvezetes be nézni hozzád!

  VálaszTörlés
 10. Nagyon helyes lett, annyira mutatós! :) Meg persze biztosan nagyon finom is! :)

  VálaszTörlés