"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. november 24., vasárnap

KÓKUSZOS BÚVÁR TÚRÓS














Elég ismert és közkedvelt sütemény a Búvár túrós. Nem csak nálunk, hanem a sütikedvelők táborában is. Gyakran kerül nálunk is terítékre, főleg ha vendégek jönnek. Habár és nem vagyok híve a kakaó és a túró "egybeesésének", de itt, eltekintek eme viszolygásomtól.  Egy kedves, nálunk élő orosz hölgytől kaptam meg a receptjét, amiért ezúton is hálás vagyok. Hasonló, mint az előbb említett sütemény, de mivel kókusz van benne, kissé eltér a megszokottól. Nagyon finom így is, az biztos. Elena, köszönöm a receptjét.


Hozzávalók a túrós-kókuszos golyókhoz: 25 dkg túró, 3-4 evőkanál cukor, 5 evőkanál kókuszreszelék, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája. Hozzávalók a tésztához: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 tojás fehérje, 15 dkg tejföl, 4 evőkanál tej, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 30 dkg liszt, 4 púpos evőkanál keserű kakaópor. Krémhez: 2 csésze tej, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor, 1 csipet só, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. Szóráshoz: 2 evőkanál keserű kakaópor.


Először a golyókat készítjük el. A túróhoz keverjük a tojást, a kétféle cukrot, a kókuszt és a csipet sót. Alaposan kikeverjük, majd diónyi gombócokat formálunk a masszából. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük őket, hogy megkeményedjenek. Utána kikeverjük a tésztát. Keverőtálba tesszük a vajat, és a kétféle cukorral habosra keverjük. Mehetnek bele a tojások + a maradék fehérje, a tejföl, a tej, a sütőporos liszt és a csipet só. Alaposan kikeverjük a masszát. Egy kb. 15 x 20 cm-es tepsit kivajazunk és liszttel meghintünk. A fele mennyiségű tésztát a tepsibe simítjuk, majd a másik fele részbe elkeverjük a keserű kakaóport. A kakaós részt rákenjük a sárga tésztára. Ez után vesszük a megdermedt golyókat és sorban a tésztába nyomkodjuk őket.






Előmelegített sütőben, 180 C-on, tűpróbáig sütjük a süteményt. Mikor megsült, kihűtjük. Közben elkészítjük a vaníliás krémet: a hozzávalókat lábosba tesszük és állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőlük. Kihűtjük. A kihűlt krémet a sütemény tetejére kenjük és bőven megszórjuk keserű kakaóporral. Kockára felvágva tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája


7 megjegyzés:

  1. Egy pillanatra elgyönyörködtem a címsorban lévő sütifotóidon, csak aztán görgettem tovább. Öröm nézni a sütijeidet a, az pedig, hogy nem mellesleg nagyon finomak lehetnek nem is kérdés. :)))

    VálaszTörlés
  2. Mennyi kókusz kell a golyókhoz?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű, rajongtam érte régen :) Most is, csak most már nem eszek ilyet :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, annyira imádom az ilyen jellegű süteményeket!! :P ...és a fotóidat is. :o)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda különleges, és mennyei finom sütemény. Én még ilyent nem is láttam, de abban biztos vagyok hogy percek alatt el fogyna nálunk az egész tállal. Állandóan van lányoméknál otthon készitett sütemények és sovány az egész család!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép sütemény, mutatós! A fotó meg lenyűgöző !!

    VálaszTörlés