"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. október 10., csütörtök

CSOKOLÁDÉS-MOGYORÓS LINZERVIRÁG














Olyan jó, hogy van sótlan mogyoró is... Lehet vele finom süteményeket sütni, mogyoróvajat készíteni és csak úgy simán ropogtatni. Nekem a sós, az nagyon sós, nem igazán kedvelem. Különben is, minek még plusz sót bevinni a szervezetünkbe, ha amúgy is többet eszünk belőle a kelleténél... Nem hiába hívják a "fehér gyilkosnak". Szóval ezekkel a ropogós, aranyló magokkal készült ez a finom, csokoládés linzer sütemény. Akad mogyoró a tésztájában is, és a töltelékében is. Igazán finom teasütemény... 

Egy kis szösszenet a recept előtt: Mikor még suliba jártunk, tavasszal mindig vittek minket társadalmi munkára. Egyik alkalommal, egy egész hétre a csokoládé gyárba mentünk "dolgozni"... Mondjuk azt mindennek lehetett nevezni, csak munkának nem. Nem is értem, hogy ez hogy érte meg a vállalatnak. Ezzel gondolom mindent elárultam. Én a "Mogyorós csokihoz" kerültem, ahol dézsában állt a pirított, török mogyoró. Hihetetlen finom volt. Tele ettük magunkat. Két nap után már rá sem bírtunk nézni semmire. Nagyon jó volt. No, ennyit a pirított mogyoróról.


Hozzávalók a tésztához: 22 dkg liszt, 15 dkg vaj, 7 dkg cukor, 4 dkg őrölt sótlan mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só. Töltelék: 10 dkg puha vaj, 10 dkg barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 tojás fehérje, 10 dkg olvasztott étcsokoládé, 4 dkg liszt, 4 dkg őrölt sótlan mogyoró, 3 evőkanál keserű kakaópor, 1 csipet só. Díszítéshez:  5 dkg olvasztott keserű csokoládé, aprított mogyoró.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat tálba tesszük és habosra kikeverjük. Mikor a tészta eleget pihent, akkor lisztezett alapon vékonyra kinyújtjuk. Kerek formákkal kiszaggatjuk, majd nem túl mély, muffin-sütő mélyedéseibe tesszük a tészta korongokat. A közepükre kanalazzuk a tölteléket, de csak a 3/4 részig töltjük meg a csokis masszával, mert sütés közben kissé felpuffad a töltelék. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 10-15 perc alatt készre sütjük a linzereket. Mikor kihűltek a linzer virágok, olvasztott csokival áthúzzuk a tetejüket és aprított mogyoróval megszórjuk.










Illéskrisz Konyhája



18 megjegyzés:

  1. Jaj de gyönyörű és guszta Kriszti! Mentettem a receptet, isteni lehet! Gratulálok! (Y)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett Kriszti, és a hozzávalókat elnézve finom is! :)

    VálaszTörlés
  3. Irtó mutatósak, már nyúlnék is az egyikért. Olyanok a tortatálon, mint egy csokor tavaszi nyíló virág. Elképzeltelek a csokigyárban, jó móka lehetett. Szerintem előkóstolónak alkalmazott benneteket a cég.

    VálaszTörlés
  4. Igen, csak ismételni tudom- finom is, szép is! :) Amikor akkora tömegben látod magad előtt a sok finomságot (csokigyár), telítődsz a látványával és már nem is kívánod annyira :D

    VálaszTörlés
  5. Ismét csodásat alkottál! :)
    Ezt a kosárkát én is jobban kedvelem,mert kevésbé macerás a tisztítás mint egyke társainál:)

    VálaszTörlés
  6. Csodaszépek a virágok és gyönyörűek a fotók! :) Minket mindig almaszedésre vittek ősszel, pedig szívesen meglátogattam volna én is egy csokigyárat! :)

    VálaszTörlés
  7. Úúúúú aaaaa szóhoz sem jutok... :O Nem semmi... Kívánatosak nagyon!

    VálaszTörlés
  8. Minket meg szőlőt szedni vittek a suliban.:-)))
    Gyönyörű a virágocska! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon mutatós ez a linzervirág, és tuti, hogy nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
  10. Úgy szeretném csak ezt az egy receptet kinyomtatni!!
    Van rá mód vagy elküldenéd e-mailben?Csak otthoni használatra!!
    Gyönyörű!!!
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!

      Ha küldesz nekem e-mail címet, máris küldöm!

      Törlés
  11. Kedves Mindenki!

    Köszönöm a hozzászólásokat! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon örülök!
      farkasm44@gmail.com

      Törlés
    2. Ment a recept! Nagyon szívesen! :o)

      Törlés
  12. Hű, ezek gyönyörűek, nem is lenne szívem beleharapni, csak nézegetném őket:) Szép hétvégét kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szép mutatós és igen finom lehet!

    VálaszTörlés
  14. Jajj ezek csodaszépek:) Én is készülök hasonlót készíteni, vmi gyümivel:)

    VálaszTörlés