"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. augusztus 14., szerda

SZILVABŐR...














Számomra kicsit groteszk az elnevezése, mert máris a "libabőr" jutott az eszembe róla, de ha egyszer így hívják, ám legyen. Különben házi gumicukornak is nevezik, ami szerintem jobban is hangzik... Különleges desszert, vagyis inkább rágcsálni való, főleg a gyerekeknek. Ebben aztán nincs semmiféle E, és egyéb nem egészséges borzalom. Csak a friss gyümölcs és a méz. Hát nem nagyszerű találmány?! Munka se sok van vele, inkább csak a várakozás, amit a sütőben kell eltöltenie a kiterített gyümölcspépnek, hogy kellőképpen szilárddá váljon. Nagyon finom, igazi gasztronómiai élmény. Érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel is. Remekül működik pl. eperrel, barackkal, áfonyával vagy mangóval is... "Fruit leather" címszó alatt, rengeteg leírást találhatunk róla a világhálón.


Hozzávalók 2 gáztepsi mérethez: 80 dkg szilva / vagy más gyümölcs tisztán mérve /, 1/2 pohár méz vagy barna cukor,  csipet fahéj, vagy az adott gyümölcshöz illő fűszer...


A gyümölcsöt megmossuk, magját kivesszük, majd lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a mézet vagy a cukrot és ízesítjük az egészet egy csipet fahéjjal. Lassú tűzön, néhányszor megkevergetve, kissé "szottyosra" főzzük a gyümölcshúst. Ez kb. 20 perc alatt meg is van. Ez után botmixerrel pürésítjük az egészet. Veszünk két nagyobb lapos tepsit, sütőpapírt fektetünk bele, majd kettéosztjuk rajta a pépet. Szépen kiterítjük a masszát a tepsiken, majd alacsony 50-80 C- fokon, inkább szárítjuk, mint sütjük ezt a desszertet. Nem kell megijedni, ez eltarthat 6-8 órán keresztül is. Én egy fakanál nyelével kitámasztottam a sütő ajtaját, hogy a felesleges pára kijöjjön és még hamarabb száradjon a gyümölcspép. Szerintem erre az éjszaka a legalkalmasabb, mert amíg alszunk, el is elkészül és nincs várakozás. A sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kihűlt, óvatosan leválasztjuk a gyümölcslapot a sütőpapírról, majd pizzavágó körkéssel felvágjuk csíkokra az egészet és máris feltekerjük. Azonnal neki is eshetünk a remek csemegének.









Illéskrisz Konyhája



11 megjegyzés:

  1. Kriszti!Mindig meglepsz!:-)Annyi érdekeset találtam már nálad.Ez is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet :)majd ha nem bírok mit kezdeni a sok szilvával elkészítem.

    VálaszTörlés
  3. Eperbőrrel már sokaknál találkoztam, de szilvából ez talán még izgalmasabb. Gyönyörű a színe is. Igazi ínyenc csemege, nálunk biztosan nem állna el sokáig.

    VálaszTörlés
  4. Biztos nagyon finom volt, hasonlít a tavaly készített birsszalagjaimra, az is isteni finom tartósítószer mentes rágcsálnivaló volt.
    http://hzias2.blogspot.hu/2012/11/birs-szalagok.html

    VálaszTörlés
  5. Hogy mik vannak:) Csak csodálkozom:) A fotóid ismét gyönyörűek:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet elrágcsálni egy kis bőrt:) Szerintem nagyon vicces elnevezés, de a lényeg, hogy finom és csodás a színe:)

    VálaszTörlés
  7. Nahát!:) Gyönyörű! Képed, "bőröd" egyaránt!

    VálaszTörlés
  8. Mihelyt kicsit hűlik a levegő kipróbálom!

    VálaszTörlés
  9. Barackból és eperből készült már, szilvából is nagyon finom lehet. Ki fogom próbálni! Csodaszép a külsőd,m ég meg sem dicsértem. De mostanában nem nagyon volt időm valamire is. :-))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finomnak néz ki, házilag. A kis gyerekek nagyon szeretik ezeket a gyümölcsös bőröket, a lányom gyakran veszi az ORGANIC üzletben!

    VálaszTörlés