"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. augusztus 28., szerda

RÁCSOS TÚRÓS SÜTEMÉNY














Ismét egy süti... Mert olyan kedvem volt. Finom vanília és citrom illatú, ropogós és egyben krémes, túrós sütemény. Hű, most aztán jól elmondtam róla mindent... De az első kóstolás után, így jöttek róla a gondolatok. Egynél sajnos nem lehetett megállni, mert olyan finom volt frissen és langyosan. Igazi túrós különlegesség. Különleges a tésztája is, mert házi vajas tésztából készült, amit Trollanyutól vettem kölcsön. Itt is nagy köszönet érte, mert nagyon jó recept....



Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1/2 tk.só, 2 dl jéghideg víz, 5 dkg margarin/vaj, 17,5 dkg hideg vaj. Töltelék: 50 dkg túró, 1/2 citrom leve, 2 tojás sárgája, 4 csapott evőkanál búzadara, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál cukor. Lekenéshez: 1 felvert tojás.



A tésztához a lisztet a tojást és a hideg vizet elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat is. Rugalmas észtát gyúrunk belőle. 20 perc pihentetés után lisztezett nyújtólapon 1 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. A hideg vajat a tészta 2/3-ára kenjük, az üresen hagyott bal oldali részt középre hajtjuk, majd a jobb oldali részt is ráhajtjuk a középre. Ezután letakarva, 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni, majd még háromszor ismételjük ezt a hajtogatást. Közben mindig 15 percig pihentetjük a tésztát. Az utolsó hajtogatás után 30 percet pihen a tészta, majd lehet nyújtani és kiszúrni. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kerek lapokat szúrunk belőle. A lapokat belefektetjük a pitesütő formák mélyedéseibe. A másik fele tésztát is vékonyra nyújtjuk és azt pedig tésztarácsozóval görgetjük át. Óvatosan széthúzzuk a tésztaszálakat, hogy ne szakadjanak. A rácsokból is kiszúrjuk a kerek formákat. A töltelékhez az összes hozzávalót tálba tesszük, majd villával alaposan kikeverjük. Kb. 1 evőkanálnyi mennyiséget teszünk a tésztalapokra, a tésztaszéleket felvert tojással lekenjük, majd ráhelyezzük a tetejükre a rácsokat. 






A sütemények tetejét ismét lekenjük a tojással, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a rácsos süteményeket. Ebből az adagból 24 db lesz.







Illéskrisz Konyhája



10 megjegyzés:

  1. Isteniek:) Úgy, de úgy megkívántam:)

    VálaszTörlés
  2. Csoadaszépek itt is:) Most látom csak, hogy én is kicsit benne vagyok, én is nagyon kedvelem ezt a tésztát, kicsit időigényes, de néha megéri. Túró az még kicsit hiányik, főleg mikor ilyen szépségeket látok:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép kis falatkák, csak úgy kínálják magukat. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ígéretes! Ilyenkor jövök rá, hogy még mi hiányzik a zsúfolt konyhai kellékek közül - tésztarácsozó, pitesütőforma... de majd nyitott szemmel járom az üzleteket! :)

    VálaszTörlés
  5. Teljesen igazat adok az OKKI kommentjára...nagyon szép kis falatkák...csak ugy kinálják magukat...ez teljesen igy van!

    VálaszTörlés
  6. Szia Krisz!
    Hova tűntél? jól vagy? Minden rendben?

    gasztromanko

    VálaszTörlés
  7. Kriszti, ez annyira szép! Lopom is az ötletet... :)
    Remélem jól vagy...? Rég hallottam rólad...

    VálaszTörlés
  8. Már nagyon hiányoznak a bejegyzéseid!Remélem jól vagy!!

    VálaszTörlés