"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. július 6., szombat

SÁRGABARACKOS PANNA COTTA














Imádom a nyarat, mert egymás után érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Minden nyári hónapnak meg van a maga "favorit" gyümölcse. Július megmásíthatatlanul, a sárgabaracké... Ezer íze van, ezerféle ételben. Chutney formában jól passzol a húsokhoz, felezve, vagy darabolva csodás a süteményekben, tortákban, krémekben vagy fagylaltkelyhekben. A legkiválóbb pedig a lekvárban. Egyszerűen abban verhetetlen... Melegben a legjobb döntés, ha hűvösen pohárba kerül, egy édes krémmel. Szeretem a panna cottát, így ideje volt barackkal is elkövetni ezt a finom poharas desszertet.



Hozzávalók 4 személyre: 2 dl. tejszín, 2 dl magas zsírtartalmú tej, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília eszencia vagy 1 rúd igazi vanília, 1 csapott evőkanál étkezési zselatinpor, 10 szem sárgabarack, ízlés szerint cukor vagy méz.
 
 
A tejet elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot a vaníliát és kis lábosban felmelegítjük. Közben a zselatint 3 evőkanál langyos vízben elkeverjük és addig állni hagyjuk, míg megduzzad. A kész zselatint hozzákeverjük a meleg tejszínhez és lassan kevergetve megvárjuk, míg teljesen feloldódik benne. Arra vigyázzunk, hogy nem szabad, hogy felforrjon. Talpas poharakba kimérjük a tejszínt, majd kihűtjük. Miután lehűlt, hűtőbe tesszük egy órára, hogy megdermedjen. Közben a gyümölcsöt cukorral vagy mézzel ízesítjük, és megpároljuk. Mondhatni, lekvárt főzünk belőle. A baracköntetet kihűtjük, majd a megszilárdult panna cotta tetejére kanalazzuk. A desszertek tetejét tejszínhabbal feldíszítjük és lehűtve tálaljuk.
 
 
 
 
 

Illéskrisz Konyhája





7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges, jöhetne egy pohárka most nekem is ide a teraszra:) Anyukám sárgabarack lekvárja felejtehetetlen, tényleg a legjobb, ami sárgabaracckal történhet:)

    VálaszTörlés
  2. Nyelek nagyokat, annyira guszta! :) Egyik nagy kedvencünk a sárgabarack, sajna ebben az évben nemhogy lekvárt nem főzök, de még enni sem nagyon fogunk, alig van a fán néhány darab. Ehhez a panna cottához viszont mindenképp veszek majd a piacon egy kis barackot, el kell készítenem! :)

    VálaszTörlés
  3. Újabb csodás finomságok!! Szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó! :)

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép, nekem is legnagyobb kedvencem a barack:) Szép az új fejléced is:)

    VálaszTörlés
  5. Elcsentem egy pohárkával. Hmmm... nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Hogy tinálatok milyen nagy és gyönyörüséges sárga barack van, szinte csodálatos, ugy mint a Panna Cotta Az hogy mennyire finom, és elegáns desszert, arrol nincs elég sor it hogy megirjam!

    VálaszTörlés
  7. Ciao ,always beautiful recipes. I Mmoved here now http://cibovinoeparole.blogspot.it/ see you soon !

    VálaszTörlés