"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. július 30., kedd

ÁFONYÁS TARTELETTE














Csendes lelki pihenés után vagyok. Úgy érzem nagyon nehéz felállni lelkileg egy ilyen megrendülés után... Maradnak az emlékek és fotók... Sajnos ez az élet rendje, akár milyen életkorban is kell ezt elviselnünk, nagyon nehéz és szomorú. Kicsit, hogy a gondolataim megpihenjenek, ma először léptem be a konyhába. Szegényeim napok óta csak ilyen-olyan ételeket ettek. A sajtos-tejfölös tészta és a paradicsomleves már-már túlteljesítés volt a számomra. Ma egy sütés nélküli desszertet hoztam, kárpótlásul az elmúlt napokért. Habár a kekszes alap, sült egy kicsit a mikróban, de ennek ellenére simán hívatjuk sütés nélkülinek... Lassan itt az áfonya szezonja, legalábbis egyre több helyen lehet kapni, amit muszáj volt vásárolnom, mert nagyon szeretem. A legjobb ami történhet az áfonyával, az az, ha mascarponéval és túróval házasítjuk össze...


Hozzávalók a kekszes kosárkákhoz: 20 dkg keksz vagy babapiskóta morzsa, 4 evőkanál olvasztott vaj, 2 evőkanál tej, 3 evőkanál mandula pehely, 1 evőkanál cukor.

Áfonyakrém: 25 dkg áfonya, 25 dkg mascarpone, 12,5 dkg túró, ízlés szerint porcukor, pár csepp citromlé.

Díszítéshez: friss áfonya és citromfű


A mandulát apróra elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a kekszes morzsához. Belekeverjük még az olvasztott vajat, a tejet és a porcukrot. Alaposan összedolgozzuk, hogy formázható massza legyen belőle / mint amikor kókuszgolyót készítünk /. 12 adagra elosztjuk. Veszünk 12 db. szilikon muffin formát, beleteszünk egy kb. diónyi nagyságú kekszes alapot, majd kissé olajos kézzel, egyenként kialakítjuk bennük a kelyhes formát. Kissé macerás mozzanat, de megéri a fáradtságot. Mikor mindegyikkel megvagyunk, a mikró grillező funkcióján 10 percet sütjük a kekszes kelyheket. Sülés tán tálra borítjuk őket és teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük az áfonyás-mascarponés krémet. Az áfonya felét botmixerrel pürésítjük a másik felét eltesszük a díszítéshez. A mascarponét habosra keverjük a túróval, a porcukorral és az áfonya pürével. Csillagcsöves nyomózsákba tesszük az áfonyakrémet, majd megtöltjük vele a kosárkákat. A krém tetejét kirakjuk a maradék áfonya szemekkel, majd citromfűvel díszítve tálaljuk a desszertet.  











Illéskrisz Konyhája



8 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a mikrós kekszalap és persze a végeredmény is! Csodás!

    VálaszTörlés
  2. Azt hittem, a kosárka sütve van, olyan szépen megtartotta a formát! Csábítóan finom!
    Krisztike- részvétem! idővel könnyebb elfogadni szeretteink halálát, ugyanakkor mindig hiányozni fognak. És ezt a hiányt senki és semmi nem tudja számunkra pótolni.
    Azok a családtagok akik előttünk érkeztek, hamarabb is mennek el... Fáj ugyan, de ez a természet rendje. Ez a gyász azonban nem lehet végtelen és nem emészthet fel. Neked itt van a feladatod!!! Ez egy hatalmas lehetőség arra, hogy megváltozzál, észrevedd azokat a körülötted lévő érdekes dolgokat, amiket eddig nem, amikre nem volt időd, vagy csak legyintettél, hogy jó, jó, majd egyszer. Kezdj el olyasmivel foglalkozni, amit mindig is szerettél volna: pl. utazás, zene, akármi...
    Vagy keress olyan embereket, akiknek szüksége van Rád :) Sok erőt kívánok Neked hozzá!!! Puszi

    VálaszTörlés
  3. Annyira hangulatos fotókat készítettél, és nagyon finom is!:))

    VálaszTörlés
  4. Istenien hangzik, s csodaszép is:) Tudom nem könnyű most neked, de hátha a konyha is egy kis feledést nyújt, ha csak pár percre is.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű kis ékszerek, áfonya imádóként most a képen látható összest befalnám, plusz még az áfonyát is a tálból:) Idő kell a gyászhoz, soha nem feledünk, de a fájdalom enyhül idővel, azt meg teljesen megértem, hogy nem volt kedved főzni.

    VálaszTörlés
  6. Csodaszépek!! Áfonyát akarok, most rögtön! :)

    VálaszTörlés
  7. Úgy látom, nem csak nekem kedvenc az áfonya és a szeder - mostanában Te is csupa ilyen finomságokat hozol... :o)

    VálaszTörlés