"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 3., hétfő

TŐKEHAL TEJSZÍNES-SPENÓTOS GNOCCHIVAL















Ismét egy finom halétel, mert szeretjük. Első felindultságomban lazaccal képzeltem el, aztán végül a tőkehalnál kötöttem ki. Megigézett a hófehér hal-hús. Ízében szerintem nem nagyon különbözött volna egymástól, csak talán a lazacnak kissé markánsabb lett volna az íze. A hal nagyon passzol a spenóthoz és természetesen a vele járójával a fokhagymához is. A burgonyás gnocchi pedig csak megkoronázta az egészet.


Hozzávalók: 1/2 kg tengeri hal, só, bors, kevés kapor, oliva olaj. A gnocchihoz: 80 dkg főtt-áttört burgonya, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só. Továbbá: 30 dkg bébi spenót, oliva olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2.5 dl tejszín, 1 csapott étkezési keményítő, só, bors.


Az áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a tojás és a sót. Gyors mozdulatokkal burgonyás tésztát gyúrunk belőle. Apró, ovális gombócokat sodrunk a tésztából, majd sós-lobogó vízben készre főzzük a gnocchit. Vajra rádobva, melegen tartjuk. Közben a halat szeletekre vágjuk, ízesítjük sóval, borssal és egy kevés vágott kaporral. Oliva olajat hevítünk és pár perc alatt, mindkét oldalát megpirítjuk a halszeleteknek. Egy serpenyőben oliva olajat hevítünk majd rádobjuk a leveles bébi spenótot, rányomjuk a fokhagymát, majd ízesítjük sóval és őrölt borssal. Fedő alatt lepároljuk. Közben a tejszínbe elkeverjük a keményítőt és amikor a a spenót összeesett, behabarjuk a tejszínnel. A kész spenótos mártásba forgatjuk a kifőtt gnocchit, majd a sült hallal, forrón tálaljuk az ételt. Egy pohár fűszeres fehérbor, igazán illik hozzá...







 Illéskrisz Konyhája



5 megjegyzés:

  1. Ez valami fantasztikus, imádom a halat is, a gnoccitt is, ami így együtt...szuper! Kislányomat idézve: "nyamm-nyamm-nyamm delizős!!" (Egy interaktív, angolt tanító rajzfilmből így maradt meg benne az angol "ízletes" szó....:-DDD)

    VálaszTörlés
  2. Bizony, nagyon fincsinek tűnik:)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a tőkehalat is meg a lazacot is:) Látványra is gyönyörű, ízre is isteni lehet, azért lazaccal szerintem más íze lenne, de az is tökéletes lenne. A fiúk a hétvégén fogtak 3 hatalmas tőkehalat, de azokat grillezésre szánom:)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de jó krémes az a gnocchi ! Nagyon fincsi, biztos!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon-nagyon guszta, én imádnám az tuti. Így is nagyon finom lehet, de hidd el lazaccal teljesen más ízvilágot kaptál volna.

    VálaszTörlés