"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 11., kedd

MEGGYES MARCIPÁNOS BON-BON













A bon-bon elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez kivételesen nem csokoládéból készült, hanem omlós, linzer tésztából. Lassan, de biztosan érik a meggyünk a fán. Bőven terem, úgy hogy lesz az idén meggylekvár, és jut a fagyasztóba is a télire. Ilyen sok meggy még nem termett, mint idén... Már alig várom, hogy kosárral tudjam szüretelni. Amíg pirosodik, addig válogatva leszedtem a legszebbeket, hogy bon-bon formában öltsön új formát a süteményes tálon.


Hozzávalók  tésztához: 14 dkg liszt, 3 dkg őrölt mandula vagy dió, 5 dkg puha vaj, 3 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só. Töltelék: 1/4 kg magozott meggy, 10 dkg nyers marcipán massza.


A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha közepesen kemény az állaga. Becsomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára a tésztát. Közben kimagozzuk a meggyet és a levét lecsepegtetjük. A marcipánt kb. körömnyi darabokra felvágjuk. Ebből a mennyiségből kb. 20-22 db bon-bon lesz. A tésztát lisztezett alapon vékonyra, 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk ki, majd éles késsel kb. 7x7 cm-es kockákra felvágjuk. A kocka egyik csücskébe tesszük a marcipánt, ráültetünk két szem meggyet, majd felcsavarjuk a tésztát és a töltelék végeinél összecsippentjük, hogy bon-bon formája legyen a sütinek. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kész bon-bonokat, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, világosra megsütjük őket. Kihűtve, porcukorral meghintve tálaljuk. 










Illéskrisz Konyhája



10 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyos kis formás kapkodnivalókat készítettél! Szívesen elfogadnék most 1-2 darabkát belőle. Imádom a meggyet ha segítség kell a meggy szüreteléséhez csak szóljál!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes! Nálunk sajnos még csak pár szem meggy lesz a fán...:(

    VálaszTörlés
  3. Jaj de szép ez a süti. Elcserélném bármilyen bonbonra.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ötletes formázás, na és a töltelék, az nagyon finom:) Szívesen szüretelném én is kosárral a meggyet, sok ötletem lenne a felhasználáshoz:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, de kis cukik! Kíváncsi lennék, hogy néz ki belülről :D

    VálaszTörlés
  6. Jól megvicceltél! Nagyon szépek és ezeket tuti nagyon szeretném, mert nem csokival készültek. Remélem nekünk is lesz cseresznye az idén, mert tavaly kimaradt az élmény. Akkor szüretelhetünk együtt! ;-)) Jah, és gyönyörűek a fotók, a fejlécen is!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jópofák a bonbonjaid :-) nálunk most kezd érni a megg

    VálaszTörlés
  8. Nagyon ötletes, a linzertésztának nehezen tudnék ellenállni! Első hirtelen ránézésre csirkecombokat láttam benne! :D

    VálaszTörlés
  9. De klassz! Linzerrajongó vagyok, nálam ez a ki süti nagyon tuti. :))
    Egyébként amikor pár napja megláttam a Fb-on, először én is azt hittem, mint Barbi... hogy csirkecombok... :D :D

    VálaszTörlés