"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 4., kedd

ISMÉT JANCSIKÁLYHA... ÉLJEN A "0"-ÁS MÉRET!

Másfél évvel ezelőtt született egy bejegyzés a párom hobbijáról, a Jancsikályhákról... Egy Jancsi, mit is gyűjthetne mást, mint Jancsi kályhát... Persze ez csak pusztán véletlen. Ez egy hóbort, egy szenvedély, egy mánia. Végre mondhatom, hallelujah!, beteljesedett az álom: meg van mind a 7 darab méret. A "6"-os a legnagyobb, és a "0"-ás a legkisebb. Ő mindössze 42 cm magas apróság. Tényleg nagyon cuki. Azt meg ne kérdezzétek, hogy ebben mi a csudát tüzeltek, hiszen egy kukoricacsutka is alig fér el benne, de hát valamire mégis csak használták a régi időkben... Évekig tartott a gyűjtése, nem kis munka volt. Régiség kereskedő honlapok, piacok, magángyűjtők, kortárs hobbisták. Elég körülményes volt a felkutatásuk, hiszen nem sok van már belőlük épen. Természetesen egyik sem ilyen állapotban volt, a restaurálásukat az én Jancsim végezte, nagy ügybuzgalommal. Volt amelyikért én egy lyukas garast sem adtam volna, nem hogy súlyos ezreket. A párom még arra is különös gondot fordított, hogy két egyforma se legyen a gyűjteményben.. Szóval most már teljes a sorozat, itt pompáznak egyben a nappaliban. Mint az orgona sípok, úgy állnak egymás mellett. Ezek a kályhák amúgy, az 1800-as évek közepén születtek és csakis fatüzelésre használták őket. Különben nagyon jó meleget adnak, és viszonylag kevés fával lehetett őket jó forróra feltüzelni. Nálunk csak díszek lesznek, esetleg virágtartónak fognak majd üzemelni. Egy rusztikus hangulatú lakásban, mint a miénk, elég kis "pöpec" berendezési tárgynak bizonyulnak majd.A "0"-ás méretű nem sokkal nagyobb, mint egy üveg bor...

Illéskrisz Konyhája


11 megjegyzés:

 1. De cuki ez a 0-ás méret! :) A másfél évvel ezelőtti bejegyzésed óta többször eszembe jutott, hogy sikerült-e vajon minden méretet "beszerezni", és lám, megvan! :) Nagyon jól mutatnak ám, igazán széppé varázsolta őket Jancsid! :)

  VálaszTörlés
 2. Ez a te Jancsid haláli:) De végre megvan a gyűjtemény, és gyönyörűen rendbe hozta őket, tényleg jól mutatnak a házatokban, még emlékszem rá:) Na de most hogy megvan minden darab, mit fog gyűjteni? :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szépek!! Pláné, hogy így együtt van az egész, növeli az értékét is.

  VálaszTörlés
 4. Pontosan erre gondoltam, hogy Jancsi miatt vannak Nektek jancsikályháitok? De igen! Nagyon szépek, gyönyörűen restaurálva, mert ezek már nem csak helyreállította darabok, hanem komoly restauráltak. Nálunk a faluban van egy kályhamúzeum. Ha jöttök hozzánk, feltétlen megnézzük, mert rengeteg fajta és nagyon érdekes kályha található benne! :-)) Gratulálok Jancsinak az eredményhez!

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép lett a kiegészült gyűjtemény. Szurkoltam itt magamban hogy teljes legyen a készlet, s íme :-) Gratulálok a szép felújításukhoz!

  VálaszTörlés
 6. Gyönyörű állapotba hozta őket a Jancsid. :) Nekem nagyon tetszenek ezek a kályhák, számomra nagyon hangulatosak. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hol lesz Nálatok a végleges helyük... megírod majd? Illetve mutatsz majd róluk képeket? Engem nagyon érdekel. :)

  VálaszTörlés
 7. :))) Gratulálok a gyönyörű gyűjteményhez és a kitartáshoz, ami ide vezetett!

  VálaszTörlés
 8. Szemet gyönyörködtető látvány, ahogy így katonásan sorakoznak. Szép patinás darabok egytől-egyig. Nem csodálom, hogy Jancsi a megszállottjuk lett. Most már azért is értékes számára, mert évekbe telt, mire felkutatta és összegyűjtötte őket. Minden elismerésem az övé,hogy ilyen ügyesen felújította őket. Jól fognak mutatni rajta a virágaid.

  VálaszTörlés
 9. Gratulálok a szép gyűjteményhez! Nekem is nagyon tetszenk, főleg így rendbehozva!

  VálaszTörlés
 10. Nagyon szép a gyűjteményed! Nekem csak egy Jancsim van,a férjem :)

  VálaszTörlés
 11. Jujj-jájj...ezt eddig miért nem láttam?
  Hogy ez mekkora....és a tágabb családom pasijai mennyire imádnák.
  Gratulálok a kitartásotokhoz, meglett a gyümölcse.

  VálaszTörlés