"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. május 15., szerda

EPRES PISKÓTATEKERCS-TORTA















Sorra kerülnek fel a blogokra a finomabbnál-finomabb epres torták és sütemények. Szinte fel sem ocsúdik az ember az egyikből, jön egy következő epre-habos álom. Én is hoztam egyet, hátha valakinek éppen ez tetszik majd meg, és szívesen meg is kóstolná... Ez a torta egy kisebb "zsúrtorta", ha nagyobb formában lenne rá szükség, akkor duplázni kell a mennyiségét. Az alapja piskótatekercs, a krémje pedig nagyon egyszerű főzött puding, tojással gazdagítva. Málnával, áfonyával és szederrel is nagyon finom lehet...


Hozzávalók a piskótához: 2 tojásból sütött piskóta tekercs, eper lekvár, pár szem eper apróra felkockázva.

Krém: 1 csomag vaníliás pudingpor, 1/2 l tej, 4 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, csipet só.

Töltelék: 25-30 dkg eper

Díszítés: Tejszínhab, eper kockák, eper lekvár, citromfű.



A megsült piskótát feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, megkenjük az eperlekvárral, megszórjuk a felkockázott eper darabokkal és felcsavarjuk. Fóliába csomagolva, a hűtőbe tesszük egy órára dermedni. Közben elkészítjük a krémet. A szokásos módon a pudingot megfőzzük, de előtte a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a főzendő pudingba keverjük. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük, és az időközben elkészült forró pudingba lazán beleforgatjuk. A krémet langyosra hűtjük. A piskótát vékony szeletekre felvágjuk. Kibélelünk egy kisebb kerek tálat / kb. 20 cm széles / fóliával és a piskóta szeletetekkel előbb kirakjuk a tál alját, majd kőrben a szélét. Ez után vesszük a krém 1/3 részét és az alsó piskótára kenjük. Kirakjuk a krémet egész eper szemekkel úgy, hogy az eper csúcsok felfelé álljanak. A végén ráhalmozzuk a megmaradt krémet, majd eldolgozzuk simára a torta tetejét. Fóliával letakarva a hűtőbe tesszük kb. 1-2 órára dermedni. Tálalás előtt tejszínhabbal bevonjuk a torta tetejét, eper lekvárral áthúzzuk, majd eperkockákkal és citromfűvel feldíszítve tálaljuk. Nagyon finom, krémes torta lesz belőle.








Illéskrisz Konyhája


19 megjegyzés:

  1. Csodaszép, és nagyon finom lehetett!!

    VálaszTörlés
  2. Pont ilyen szép, mutatós tortát szerettem volna készíteni a hétvégére!
    Köszi Kriszti a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Újra egy csodálatosat alkottál, nagyon szép! Ja, és finom is. :)

    VálaszTörlés
  4. Csodás ez a torta és milyen nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Hű, a mindenit! De jól mutat, és milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Ismét szépet és finomat alkottál :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűségeset alkottál, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  8. Lányok!

    Köszönöm a kedves hozzászólásokat. :o) Valóban finom és nagyon egyszerű torta, érdemes megsütni!

    VálaszTörlés
  9. Na én szívesen megkóstolnám, az biztos! Csak nem tudom, hogy lenne-e türelmem elkészíteni? Épp azon gondolkodtam, amikor nézegettem a képeidet a tortáról, hogy Neked mi mindenhez van türelmed, hihetetlen. ...és olyan ügyes vagy. :o)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű:) Az epret is imádom, de tényleg el tudom képzelni áfonyával is:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon exclusive torta. Úgy lenne az igazi, ha lenne valahol egy cukrászdád és ezt a finomságot ott meg lehetne kóstolni, meg az összes többit. Csúcs ez a torta (is).

    VálaszTörlés
  12. Csodaszép a Piskóta Tekercs epres tortád. Fantasztikusan kreativ formája van...hát tényleg nagy türelmed van, nemcsak ehheyz a tortához de a többi más finomságokat amit készitesz.Gratulálok az ügyességedhez, de nem meglepetés nekem, mert pontosan ilyesmi finoságok csaltak a blogodhoz! Puszillak

    VálaszTörlés
  13. Fantasztikus!!! Olyan csodákat készítesz és olyan fotókat, hogy lehidalok tőle! :) Imádom!!! :)

    VálaszTörlés
  14. Hú nagyon jól néz ki! Azt megkérdezhetem, hogy vetted ki a tálból? Előre is köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés
  15. Hm, meseszép és milyen finom lehet :-)

    VálaszTörlés