"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. március 28., csütörtök

KÓKUSZOS GRÍZPITE

















Szeretjük a pitéket ilyen-olyan töltelékkel... Főképp a gyümölcsösek a nyerőek, de nem mondunk nemet, a túrós, a húsos vagy gombás töltelékkel bíróknak sem, sőt.... Ez egy viszonylag ismeretlen ízű pite, grízzel és kókusszal ötvözve. Egy régi Kiskegyed Konyhája c. lap kitépett oldala került a kezembe a minap, amiben különböző töltelékek voltak felsorakoztatva, köztük ezzel a finomsággal bíró is. Gondoltam egy próbát megér, hátha jó sül ki ebből a fúzióból... Megtartom, bejött. Igazán különleges pite, állati ropogós a tésztája, köszönhetően a réteslisztnek, belül pedig finoman rezgős krémmel sült csoda...



Hozzávalók: 12 dkg sima liszt, 15 dkg rétes liszt, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 10 dkg margarin, 1 evőkanál tejföl. Töltelék: 3 dl tej, 2 dl víz, 3 evőkanál kókusz tejpor, 5 kanál cukor, 5 kanál búzadara, 1 csipet só, 3 tojás, 5 kanál kókuszreszelék, 1 csomag vaníliás cukor.



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet elkeverjük a vízzel a kétféle cukorral, a darával, a csipet sóval és a kókusz-tejporral. Lassan főzni kezdjük, közben állandóan kevergetjük, nehogy lekapjon. Puding sűrűségűre főzzük meg. Langyosra kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat és a kókuszreszeléket belekeverjük a kihűlt búzadarás krémbe, a tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk azt is a végén. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk és egy kb. 15 x 25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az egyik lapt. Rákenjük a lapra a tölteléket, majd befedjük az egészet a másik kinyújtott lappal. Fogpiszkálóval megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 175 C-on, tűpróbával készre sütjük a pitét. Langyosra hűlve, felkockázva, porcukorral meghintve tálaljuk.










Illéskrisz Konyhája



5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, gríz, kókusz kedvenceink, nagyon ízlene nekünk:) Réteslisztem nincs, semolinát szoktam helyette használni, talán az hasonlít legjobban hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes. Gyönyörű fotókkal! Ahogy megszoktuk. Érdekelne az íze! :-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon guszta, fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Érdekel a recepted de mi az a kokusz tejpor? Egyébként fantasztikus az oldalad és tartalma sok sikert!

    VálaszTörlés