"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. január 26., szombat

VANÍLIÁS PANNA COTTA SZEDERREL














Egy kis nyár, a télben... Miért is ne. Kicsit feldobja a kedvet ebben a borongós, hideg időben. Halálosan egyszerű desszert nem egészen egy óra leforgása alatt. Van még a mélyhűtőmben egy jó nagy adag lefagyasztott sötétlila szedrem, amit már lassan el kéne fogyasztanom. Szeretem a pohárkrémes desszerteket, így a Panna cottán végezte. A selymes vaníliás, kissé édeskés krémhez, kifejezetten jól illik ez a savanykás, már már fanyar gyümölcskrém. Jól behűtve, igazi nyalánkság. Bármilyen bogyós vagy savanykás gyümölccsel elkészíthető.



Hozzávalók 4 személyre: 2 dl. tejszín, 2 dl magas zsírtartalmú tej, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília eszencia vagy 1 rúd igazi vanília, 1 csapott evőkanál étkezési zselatinpor, 1 bögre bogyós gyümölcs, ízlés szerint cukor vagy méz.



A tejet elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot a vaníliát és kis lábosban felmelegítjük. Közben a zselatint 3 evőkanál langyos vízben elkeverjük és addig állni hagyjuk, míg megduzzad. A kész zselatint hozzákeverjük a meleg tejszínhez és lassan kevergetve megvárjuk, míg teljesen feloldódik benne. Arra vigyázzunk, hogy nem szabad, hogy felforrjon. Talpas poharakba kimérjük a tejszínt, majd kihűtjük. Miután lehűlt, hűtőbe tesszük egy órára, hogy megdermedjen. Közben a gyümölcsöt cukorral vagy mézzel botmixerrel pürésítjük, majd a megszilárdult panna cotta tetejére kanalazzuk. A desszertek tetejét gyümölccsel és levélkével feldíszítjük és lehűtve tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



6 megjegyzés:

  1. Alapvetően nem vagyok egy szederrajongó, de ha ezeket nézem, még az leszek! Simán bevállalnék most egyet. Khm. Vagy kettőt. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép, tényleg nyáridáző:) Imádom a szedret, a panna cotta eddig nekem valahogy nem jött be, de majd még próbálkozom:)

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki, nagyon fincsi lehet! :) Nálunk szilveszterre készült hasonló, és tél ide vagy oda, nagyon jólesett! :)

    VálaszTörlés
  4. Most ahogy nézem valóban szervezetemnek erre lenne nagyon de nagyon szüksége!:-)) Nagyon guszta! Szederrel elkészítve különösen nyerő nekem!

    VálaszTörlés
  5. Lányok, köszi!

    Finom volt, jó volt elkanalazgatni... :o)

    VálaszTörlés