"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. szeptember 29., szombat

PORHANYÓS KIFLI















Ez egy nagyon régi receptem, egy ismerősömtől kaptam anno, x évvel ezelőtt. Ő, Ecetes kifliként írta le, de nekem valahogy a "porhanyós" jobban tetszik hozzá... Nagyon finom, igazi teasütemény. Rendkívül gazdaságos, mert nem sok minden kell hozzá. Lényeg, hogy sütésálló lekvárt töltsünk bele, mert könnyen úgy járhatunk mint én egyszer a sima lekvárral... Egyszer sütés közben, a sima lekvárral, az összes kifolyt és ott fortyogott a tepsiben eláztatva az egész tésztát... Mondanom sem kell, úgy ahogy volt, ment a kutyának, aki farok-csóválva boldogan megette az egész lekváros maszlagot. Szóval sütésálló lekvárral, vagy régi masszív szilvalekvárral remekül működik...



Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 Ráma, 3 evőkanál víz, 1 ek. 10%-os ecet, 1 ek. cukor, csipet só, 25 dkg sütésálló lekvár, vaníliás porcukor.



Gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk az alapanyagokból, majd hűtőbe tesszük pihenni 1 órára. Ez után 3 részre osztjuk a tésztát. Lisztezett lapon egyenként vékony, kb. 30 cm-es körré nyújtjuk ki a tésztát és felvágjuk 8 darabra. Mindegyik cikkre teszünk egy kávéskanálnyi lekvárt, majd feltekerjük.








 Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket, majd előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 20 perc alatt, halványra megsütjük őket. Még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük a kifliket.









Illéskrisz Konyhája



2012. szeptember 27., csütörtök

ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES

















Nagy krémleves imádók vagyunk, így sokszor kísérletezek a különböző zöldségek ízével és kombinációival. A végén mindig jó fő ki belőle, mert a család rendszerint eltünteti a lábas összes tartalmát... 
Már régóta szemeztem az édes burgonyával, de most végre közelebb is megismerkedtünk. Ez egy nagyon érdekes burgonya, egyrészről a csodás színe miatt, másrészről pedig az íze végett. Nyugatabbra tőlünk, rengeteg formában készítik el, pl. salátának, fűszeresen sütve, tésztába keverve vagy ahogy én is, levesként... Egy csipetnyi gyömbérrel házasítva pedig, nagyszerű leves lett belőle.



Hozzávalók: 2 nagyobb édes burgonya, 1 kis fej hagyma, 1 kanál oliva olaj, 1 mokkáskanál gyömbérpor, só, őrölt bors, 2,5 dl főzőtejszín, 2 csapott evőkanál liszt, petrezselyemzöld. A tálaláshoz: levesgyöngy.


A burgonyát meghámozzuk, majd felkarikázzuk. 


 Forrás: net.


A hagymát nagyon apró kockára felvágjuk, majd egy kevés oliva olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen csak, hogy ellepi. Sóval, borssal és gyömbérrel ízesítjük. Lassú tűzön puhára pároljuk a burgonyát. A tejszínbe belekeverjük a lisztet. A levest botmixerrel pürésítjük, majd behabarjuk a tejszínnel. A levest, gyöngyökkel és petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.










Illéskrisz Konyhája



2012. szeptember 24., hétfő

ZSÚRKENYÉR

















Már olyan rég nem sütöttem itthon kenyeret, éppen itt volt az ideje... Elfogyott az összes kenyér délutánra, kedvem meg nem volt átsétálni a boltba... Inkább kötényt kötöttem, elővettem a gyúródeszkát, bekapcsoltam a rádiót és hófehér lisztet szórtam a táblára... Olyan nyugalom volt itthon, szinte jólesett az alkotás. A Sütés Bibliája c. könyvből vettem ezt a receptet, annyira megtetszett. Tejjel és vajjal készült, nagyon finom puha belsejű kenyérke lett belőle. Holnap ebből készülnek majd a "suli" szendvicsek.



Hozzávalók: 80 dkg sima liszt, 1,5 bögre langyos víz, 1/3 kocka friss élesztő, 1/2 dl langyos tej, 1 csapott evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál tejpor.



Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy csipet cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, hogy jó rugalmas és sima legyen. Ezután olajos kézzel átsimogatjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkelt lisztezett lapon finoman átgyúrjuk a tésztát, majd ketté osztjuk. Oválisra nyújtjuk, majd feltekerjük. A végeit összecsípjük, majd olajozott gyümölcskenyér formába tesszük. A másik tésztával is így járunk el. Ismét letakarjuk a tésztát, majd addig kelesztjük, amíg fel nem emelkedik a sütőforma pereméig.








 A sütőt előmelegítjük, majd 180 C-on, pirosra sütjük a kenyereket. A formában langyosra hűtjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük őket.









Illéskrisz Konyhája




2012. szeptember 23., vasárnap

GUNDEL PALACSINTA
















Az egyik leghíresebb Magyar desszert, igazi Hungarikum. Szerintem méltán...Kevés olyan magyar étterem van, amelynek étlapján ez a desszert nem szerepel, s kevés olyan magyar ember van, aki életében legalább egyszer ne kóstolta volna ezt a nagyon csokis-nagyon diós palacsintát. Nálunk apukám kedvence, most is ezt kérte az ünnepi ebédhez. Kérése parancs volt, így a két fogás után jöhetett a finom palacsinta desszert is... Rengeteg blogon szerepel már különböző recepttel, nálam így készült. Mogyoró csak azért került a töltelékbe, mert más sütibe már kevés lett volna, ide meg pont elkélt...



Hozzávalók: 8 db palacsinta. Töltelék: 15 dkg darált dió, 5 dkg darált mogyoró, 2 dl. tejszín, 3 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, kevés rum, csipet fahéj. Csokoládé máz: 100 g keserű csokoládé, 2 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 1,5 dl tej, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 2 csapott evőkanál kakaópor, 3 evőkanál rum, 4 dkg vaj.


A töltelék hozzávalóit lábosba tesszük, majd lassan felmelegítjük. 2-3 percet főzzük, majd langyosra hűtjük.
A mázhoz tejet felmelegítjük, bele tördeljük a csokoládét. Mikor felolvadt benne a csoki, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a kakaóport és a rumot. Lehúzzuk a tűzről. A tojás sárgáját állandóan kevergetve a forró mártáshoz keverjük. A végén hozzáadjuk a vajat. 
A palacsintákat megtöltjük a diós krémmel, tálra rendezzük. A felét megszórjuk porcukorral, a másik felére pedig csokoládé mártást öntünk. Darált dióval megszórva tálaljuk.









Illéskrisz Konyhája 

 

2012. szeptember 17., hétfő

CSOKOLÁDÉS DIÁK CSEMEGE












Már a régi blogomon is fellelhető volt ez a nagyon mogyorós és mindenféle jóval megrakott csemege. Sokszor megsütöm, főleg év végén, az ünnepek közeledtével, mert igazi téli sütemény a méz, a fahéj és a sok olajos magnak köszönhetően. Elég tömény édesség, de nem a cukor tartalma miatt, hanem sok csonthéjas finomságtól, ami benne foglaltatik. Könnyű elkészíteni, csak a kíméletes sütésre kell nagyobb gondot fordítani. Jó szereplője lehet egy vegyes sütemény tálnak...



Hozzávalók: 115 gr. liszt, 120 gr. méz, 4 teáskanál Brandy, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 145 gr barna cukor, 120 gr. keserű csokoládé, 2 tojás, 30 gr. keserű kakaópor, 400 gr. vegyes csonthéjas keverék / mogyoró, amerikai mogyoró, dió, kesudió, paradió, mazsola /. 



A mézet a barna cukorral és a Brandyvel, habzásig hevítjük. A forró masszát ráöntjük az összetördelt csokoládéra. Addig keverjük, míg a csokoládé felolvad és krémes állagú nem lesz a massza. Mikor kicsit lehűlt, hozzákeverjük egyenként a tojásokat. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, majd hozzá adjuk a csokis masszához. A végén belekeverjük a mogyorós keveréket is. Nem kell megvágni a csonthéjas magvakat, úgy egyben maradhatnak a szemek. 








 Kisebb püspökkenyér formát vajjal kikenünk majd kekszmorzsával meghintünk és úgy töltjük bele a formába a masszát. Alacsony hőfokon / 130 C.fok. /, 1.5 órán át sütjük a süteményt. Sütés végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsüt-e a sütinek. Kihűtjük és a formában hagyva, 2 órára hidegre tesszük dermedni. Hidegen szépen, vékonyan szeletelhető. Kávé vagy tea mellé kitűnő nassolni való.








Illéskrisz Konyhája 



2012. szeptember 15., szombat

MINIMÁLIS PIZZA...


















Pizza, minimál stílusban... Régóta terveztem már, hogy ilyen formában is sütök egyszer pizzát, de valahogy mindig elmaradt. Akkor jutott állandóan az eszembe, amikor már sült a tepsin az egész adag. Most viszont direkt erre készültem... A fele tésztát kinyújtottam, majd a legnagyobb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam a köröket. Kevés pizzaszósszal megkentem  .lapocskákat, majd berakosgattam őket a teflon sütőforma mélyedéseibe. / Korábban ebbe a sütőformában készült  a Mandulás linzer csillag is.. / Megraktam mindenféle finomsággal, majd reszelt-sajt szórás után, mehetett is a forró sütőbe. A másik fele adag tésztával pedig a szokásos módon jártam el. A kicsi pizzák olyan finom ropogósra sültek, hogy mindenki csak azt szedegette le a tálról. Persze aztán a másik is elfogyott, nem maradt egy morzsa sem. Ebből a tésztamennyiségből lett 12 db mini pizza, és egy nagy tepsi sima négyszögletes. Amennyiben csak mini pizzákat akarunk sütni, akkor kijön belőle legalább 48-50 db.



Tészta: 1/2 kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 dl tej, 2 dkg friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1/2 dl olaj, 1 csipet oregano, 1 csipet bors.


Feltét: sült csirkemell kocka, sonka, szalámi, kukorica, paradicsom, oliva bogyó, sajt, ketchup, kakukkfű, őrölt bors...


A élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval kelt tésztát gyúrunk. Megkelesztjük majd vékonyabbra nyújtjuk. Vagy két nagyobb kőrt nyújtunk belőle vagy 1 nagyobbat és kb. 12 kicsit. Olajos tepsibe simítjuk a pizza tésztát majd, megkenjük egy kevés pizza szósszal. Mindenféle finomsággal megrakjuk a tésztát, fűszerezzük kakukkfűvel és egy csipet őrölt borssal. Reszelt sajttal megszórva, máris mehet a forró, 180 C-os sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük a pizzát. Mártásokkal, forrón tálaljuk.








És a sütőforma...








 
Illéskrisz Konyhája



2012. szeptember 9., vasárnap

SZÜLINAP...






Kakaós-csokoládés piskóta torta...








Megint eltelt egy év, ismét ünnepeltük a lánykám, immár 9. Születésnapját. Már hetekkel ezelőtt kémleltem az időjósok jelentését a hétvégi viszonyokról, és arra a döntésre jutottam megint, hogy nem kockáztatnék a hónap közepéig, hanem kicsit előre hozva, ezen a hétvégén csapunk bele a buliba. Milyen jól tettük, ragyogó idő volt, szépen sütött a nap, nem volt hőség, csak néha jött egy kóbor fuvallat, amitől repültek és gurultak a teraszon a pille-poharak... Ezt leszámítva szuperül sikerült minden. Volt megint ugrálóvár jó magas, torta, játék, ajándékosztás és felhőtlen gyerekzsivaj. Szinte megállás nélkül mozgott a vár, talán csak torta-köszöntésnél pihent egy kicsit. Mondanom sem kell, én egész nap jöttem-mentem az emelet a kert és a vár között. Etetni-itatni-orrot fújatni-mosdóba vitetni volt a feladatom. Elég fárasztó, de már megszoktam. Jancsival főztünk bográcsban egy finom babgulyást, sütöttem pizzát, és persze tortát is. Volt sok rágcsálni való meg innivaló is bőven. Nagyon élvezték a gyerekek, tényleg önfeledten játszottak. Este mikor jött az "ugrálós-bácsi" a várért, az összes gyerek felült a tetejébe és nem akartak lecsúszni, hogy várat bevették, ide ugyan idegen, be nem teszi a lábát... Aztán jött a partvis! A bácsi szerette volna elkezdeni a söprögetést, hogy a várat letakarítsa, de a bitang kölykök arra sem mozdultak. Nem volt mit tenni, a bácsi meglengette a seprűjét és elkezdett felfelé mászni a váron, hátha erre megindul majd lefelé a tömeg... Sikerült a terv, az összes lurkó sikítva hagyta el a színes felfújhatót... Hát így ért véget a nagy kaland, a sötét lovag megszerezte az ingatlanját...
Hogy kézzel fogható ajándék is legyen a lánynak a szülinapon, vettünk neki egy lovagló felszerelést, amiben majd lovagolni járunk. Nagyon örült neki, büszkén viselte az első lovaglásnál. 


Hoztam pár képet Nektek...





Nehéz volt összeterelni őket, még így is hiányzik a képről pár gyerek...







A torta, a kedvencek képeivel...Mogyi a hörcsög, Szofi a kiskutya, Blekóca a befogadott ebecske /imádom/, és Teca a cica... És persze az Ünnepelt...







Ajándékosztás. " Kipp-kopp kopogok, találd ki, hogy ki vagyok !"... Elváltoztatott hangján kellet kitalálni a titokzatos ajándékosztót...







Zselyke puszit ad... Ő barátnőm, Krajnyák Zsuzsanna tőrvívó kislánya. Zsuzsi kedden jön haza Londonból, két ezüst és egy bronz medállal a tarsolyában. Innen is üzenve neki, hogy nagyon ügyes volt! Gratulálunk!





Lovaglás Törökbálinton...









Zsokétanonc...







Séta a kutyákkal a Törökbálinti tónál...










Illéskrisz Konyhája



2012. szeptember 3., hétfő

KARFIOLOS PENNE















Szinte egész héten nem főztem, mert nagyon sok dolgom volt és elég későn értem haza. De most már addigra jutottam, hogy furdalni kezdett a lelkiismeret, hogy nem eszik a családom, rendes főtt ételt. Kinyitva a hűtő ajtaját, máris megláttam a karfiolt, a sajtot, az új hagymát és a tejet. Mivel tésztám mindig van otthon, kezdett összeállni a kép, hogy valami szószos-zöldséges étel lesz készülőben. Az ötlet a munkahelyemről ered... A rendelőnk ahol működik, van egy étterem. Minden nap főznek egy-két menüt, amit a ház dolgozói, vagy az utcáról betévedt, megéhezett vendégek fogyaszthatnak kedvük szerint. Aznap pont Brokkolis penne volt... No innen jött a szikra... Ha brokkolim nem is, de karfiolom akadt, akkor miért is ne lehetett volna, Karfiolos penne, itthon nálunk is...



Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 1 csomag penne tészta, 1 csokor újhagyma, kb. 3 dl tej, 10 dkg Trappista sajt, 2 csapott evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió.


A tésztát lobogó-sós vízben fog-keményre főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Közben kevés olajat forrósítunk. 2 szál újhagymát nagyon vékonyan felszeletelünk és az olajban üvegesre pirítunk. Ha megpirult a hagyma, akkor beleszórjuk a lisztet és zsemleszínűre megpirítjuk az egészet. Mikor megpirult, lehúzzuk a tűzről és állandóan kevergetve, lassan hozzáöntjük a tejet. Visszatéve a tűzre addig főzzük, amíg krémesre besűrűsödik a besamel. Ha nagyon sűrű lenne a mártás, még adhatunk hozzá egy kis tejet. Akkor jó, ha olyan joghurt sűrűségű a krém. Ez után ízesítjük a mártást sóval, borssal, szerecsendióval és hozzáadjuk a fele mennyiségű reszelt sajtot is. Elkeverjük a mártást, hogy a sajt is felolvadjon benne. Közben a megfőtt karfiolt leszűrjük, késsel kissé felaprítjuk, és a tésztával együtt a mártáshoz adjuk. Lazán átforgatjuk az egészet, hogy a karfiolos mártás bevonja majd az összes tésztát. Reszelt sajttal és hagymakarikákkal megszórva, forrón tálaljuk az ételt.









Illéskrisz Konyhája