"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. augusztus 25., szombat

RÁNTOTT SAJTGOLYÓ












Lassan már az utolsókat rúgja a nyári szünidő, nemsokára kezdődik egy új tanév. Mivel elég hosszú a sulis szabadság, nekem már nehéz megoldani a gyerek-felügyeletet. A táboroknak vége, nagyszülők nincsenek, illetve csak apu, de ezt a tűzről pattant nőszemélyt nem tudom rábízni a megfáradt papára... Péntekre kértem egy nap szabit és csaptunk megint egy "csajos" napot. Rendeltem két jegyet a moziba, biztos ami biztos alapon, hogy jó helyre ülhessünk. Habár a mostani multiplexes mozikban tök mindegy hol ülsz, mert az előtted ülőnek a búbját sem látod. Mindegy, így szoktuk meg, hogy rendelünk, így most sem szakítottam a hagyományokkal. Hát amit most mondani fogok nem fogjátok elhinni...Csak ketten voltunk a 4-es teremben.... Annyit nevettünk ezen... Furcsa is volt a pénztárnál, mikor megvettem a jegyeket, hogy a pénztáros lány nagyon ajánlgatta, hogy ha nem akarunk negyed órát várni a filmünkre, akkor az 5-ös teremben most kezdődik a Csingilling... Szerintem ő látta a gépen, hogy csak két szem jegy van eladva a filmre... De ha szólt volna, megnéztük volna azt. Így kettesben maradtunk a lánnyal a nagy moziteremben. Furcsa is volt. Nem volt köhögés, zacskó csörgés, szék rugdosás és kollektív röhögés. Sosem voltam még így moziban, egyszer ezt is ki kellett próbálni. És hogy beszéljek egy kicsit az ételről is, ez volt a fincsi "csajos" ebédünk. Rántott sajt hasábburgonyával. Egy nagy tányérból lakmároztunk a szőnyegen a Tv. előtt tunkoltunk, filmet néztünk és beszélgettünk. Délután meg elmentünk még a "turiba" és vettünk egy két csini ruhát is. Csuda jó volt megint ez a csajos nap...



Hozzávalók kb. 8 sajtgolyóhoz: 15 dkg reszelt Trappista sajt, 1 tojás, 1 kanál liszt, só, bors.



A hozzávalókat összekeverjük és a masszából diónyi gombócokat készítünk. Duplán bepanírozzuk őket, majd tálra téve a hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljenek. Forró olajban, aranysárgára sütjük a sajtos gombócokat. Nekem csak egy folyt ki, de az is csak egy kicsit. Legközelebb szerintem kifagyasztom sütés előtt a golyókat. Sült burgonyával és szószokkal tálaljuk.








Pár kép az kedvencekről...



Szofi és Teca...
Ezek ketten állandóan együtt lógnak. Együtt esznek, játszanak és alszanak. Még a mancsukat is egyformán tették le...













Arcfestés...






Illéskrisz Konyhája



2012. augusztus 15., szerda

OLASZ HÚSGOMBÓCOS SPAGETTI

















Szakítva a hagyományokkal, ma újítottam az 'olasz' konyhámon. Persze nem örökre, hanem csak egy amolyan kitérés erejéig. Apróbb eltérésekkel, majdnem minden hozzávaló ugyan az, mint a Bolognai spagettinél. Gondoltam nem árt, ha most külön lesz a hús a szafttól, és az aranyló húsgombócok ott fognak majd ékeskedni a tésztakupac közepén... Sok blogon olvastam erről a receptről, / Meatball with spaghetti / és bevallom, mindig elvarázsolt a fizikumával. Ahány szakács, annyi fűszerezés, ahány séf, annyi íz... Én a legalapvetőbb módon készítettem el, a saját ízvilágunk szerint, és tényleg nagyon finom lett. Érdemes egyszer kipróbálni...  Mondjuk az én finnyás párom, egyből megérezte benne a különbséget. Kérdezte is, mitől lett ez más a megszokottól?... Nem bonyolódtam bele a válaszba, mert úgy sem ért hozzá, akkor meg minek taglaljam a recept érdekességét... Jóízűen megettük, főleg a nagy fiam.



Hozzávalók: 25-25 dkg sertés illetve marha darált hús, 1 tojás, 1/2 pohár zsemlemorzsa, 1 gerezd átnyomott fokhagyma, 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld, 2-3 levél aprított friss bazsalikom levél, só, őrölt színes borskeverék, 1 db magozott és felaprított chili paprika.


A darált húshoz hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd alaposan elkeverjük az egészet. Kicsit állni hagyjuk, majd apró gombócokat pödrünk a masszából. Kevés olajat hevítünk, és kisütjük benne a húsgombócokat. Mikor kisültek, letakarjuk és melegen tartjuk őket. Míg sülnek a húsgombócok, addig kifőzzük a spagettit és elkészítjük a paradicsomszószt.

Paradicsomszósz: 4 evőkanál sűrített paradicsom vagy 1 hámozott paradicsom konzerv, 1/2 fej aprított hagyma, 1 gerezd átnyomott fokhagyma, 1/2 pohár fehérbor, 1 csapott evőkanál liszt, 4-5 friss bazsalikom levél, só, bors, csipet cukor, 1 evőkanál ketchup, kevés víz. 


Kevés olajat hevítünk, majd a kétféle hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a lisztet és átpirítjuk azzal is. Ez után bele tesszük a paradicsomot, a bort, egy kevés vizet, és állandóan kevergetve összeforraljuk a mártást. Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot és a fűszereket. Összefőzzük. Akkor jó, ha szép fényes és krémes mártást kapunk. Ez után már csak össze kell forgatni a szószt a kifőtt és leszűrt tésztával és a tetejére ültetni az aranyló gombócokat. Azon nyomban, forrón tálaljuk az ételt...








Illéskrisz Konyhája

2012. augusztus 11., szombat

TEJSZÍNES TÚRÓTORTA MASCARPONÉVAL
















Egy klasszikusnak mondható túrótorta... Vettem a piacon friss házi túrót, hátha jobb lesz, mint a bolti... Hát persze hogy jobb lett. Össze sem lehet hasonlítani a nagyüzemi túróval. Megjegyzem nem volt eddig semmi gondom soha a boltival, de tényleg van egy kis különbség a kettő között. Szeretem ezt a tortát, mert nem nagy kaland elkészíteni és hamar meg is van. Míg kisül a piskóta, addig a krémet ki is tudjuk keverni. Már csak a piskótát kell kihűteni és már tölthető is a krémmel. Az én párom egyedül ezt a tortát eszi meg, ebből is kért máris két szelettel, amikor elkészült...


Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 3 kanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg cukor.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ez után hozzáadjuk a vizet. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral, majd a tojásos krémhez keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is a masszába. A piskóta masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába töltjük és 175 C-on, megsütjük. Közben elkészítjük a krémet.

Krém: 1/2 kg friss túró, 25 dkg mascarpone, 1 citrom reszelt héja és leve, 15 dkg cukor, pár csepp vanília eszencia, 2 dl Hulala tejszínhab.


A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília eszenciát a citrom reszelt héját és levét, a mascarponét. Elkeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tejszínhabot. 

A torta összeállítása: A piskótát lapjában félbe vágjuk és az egyik lapot visszatesszük a kapcsos tortaformába. Rákanalazzuk a krémet, elsimítjuk, majd a tetejére illesztjük a másik torta lapot. Alaposan lenyomkodjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor porcukorral meghintjük, úgy szeleteljük fel.








Illéskrisz Konyhája




2012. augusztus 7., kedd

HULLÁM BAGETT



















Bagettet sütöttem ma reggelire, mert elfogyott a kenyerünk. Korán keltem, mert ez a szélvihar nem hagyott pihenni...Olyan erővel süvített, azt hittem már leviszi a fejünk felől a tetőt. Gyorsan bedagasztottam, így mire felkelt a család, már ott díszelgett a frissen sült bagett-sereg az asztalon. Szerintem az illatára ébredtek, mert olyan finom volt... És nem csak az illata, hanem az íze is. Tea vaj és kakaó volt mellé. A párom megevett egy egész rudat, nem értem hogy fér el benne ennyi friss kenyér!?...A hagyományos dagasztás nélküli tésztát használtam hozzá. Nem szoktam hozzá semmit méricskélni, szórom, öntöm, morzsolom, keverem és kész. Persze most, hogy feltettem ide, mértem becsülettel...


Hozzávalók: 30 dkg kenyér liszt, 28 dkg sima liszt, 1/2 liter langyos víz, 1.5 gr. friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott evőkanál só.


A hozzávalókból tésztát keverünk, nem kell simára dolgozni, majd letakarva kb. egy órát kelesztjük. Mikor megkelt, három részre osztjuk a tésztát és hosszú hengert sodrunk belőlük. Éles ollóval laposan éket vágunk a tésztába, majd a csücsköt visszahajtjuk. Végig így megvágjuk-hajtjuk a tésztát. A másik két adag tésztával is így járunk el.












Letakarva még egy húsz percet pihentetjük, majd mehet a forró sütőbe. 175 C-on, pirosra sütjük a bagetteket. Frissen ropogósan az igazi!



Illéskrisz Konyhája



2012. augusztus 5., vasárnap

"TOBZOSKA"
















Fantasztikus briósra leltem a minap Elisabeth képei közt, ezen az oldalon... Annyira megtetszett ez az érdekes formázási technika, hogy ma reggel már meg is sütöttem a családnak. Úgy is napok óta valami kalács-féleségre fájt a fogam. Az én kelt tésztámmal ellentétben ebben tojás is van, ami nálam nem megszokott... Nagyon könnyen formálható, rugalmas tészta lett belőle, könnyen lehetett vele dolgozni. Ebből a mennyiségből nekem 10 darab péksütemény született. Eredetileg, Csokoládéval töltött briós a neve. De sütés után ahogy ránéztem, a briósokra, nekem egyből a tobzoska / tatu / jutott róla az eszembe. Ezért én így neveztem el... Végül is mindegy hogy hívják, lényeg, hogy nagyon finom úgy ahogy van! Kakaóval és hideg tejjel fogyasztottuk el. Kis változtatásokkal, nálam így készült a tésztája:




Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2 dl langyos tej, 10 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 dkg friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 2 tojás, Töltelék: 5 dkg csokoládé. Lekenéshez : kevés tej, mák a szóráshoz.



Az élesztőt a fele mennyiségű tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk. Ez után hozzáadjuk az összes hozzávalót, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elfelezzük. Egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. 25 x 35 cm-es lappá és ráreszeljük a csokoládét. A tésztát feltekerjük, mint a bejglit szokás. Éles késsel, 5 egyenlő részre felvágjuk. Ez után minden darab tekercset 1 cm-es szeletekre felvágunk. A széleket összecsippentjük és a csücsköket a süti aljára hajtjuk. 










Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kész süteményeket, majd letakarva 15 percet pihentetjük. Pihentetés után cukros tejjel átkenjük a sütiket, majd kevés mákot szórunk rájuk. Előmelegített sütőben, 175 C-on pirosra sütjük a péksütiket. Kakaóval vagy tejjel, frissen tálaljuk. 









Illéskrisz Konyhája



2012. augusztus 3., péntek

REGGELI ROPOGÓS ZSEMLE


















Maradt négy szikkad zsemlém az elmúlt napokról, így muszáj volt felhasználnom. Mindenképpen valami pirítósra vagy melegszendvicsre gondoltam, aztán eszembe ötlött, hogy láttam a neten ezt a variációt... Pont jó alkalom volt a zsemléket így megsütni. Rém egyszerű, csak kockában be kell vagdosni a zsemléket, de úgy, hogy az alját egyben hagyjuk. Vágás után alul kissé megnyomva, a zsemle kinyílik majd mint a tubarózsa. Ezekbe a nyílásokba kedvünk szerint rakosgathatunk különféle sajtokat, szalámit vagy sonkát... Én most csak sajtot használtam hozzá. Nagyon finom, pompás reggeli lett belőle...



Hozzávalók: szikkadt zsemle, sajt féleségek, esetleg szalámi vagy sonka, só, fokhagyma granulátum, metélőhagyma, vaj.





Éles késsel a zsemléket úgy vágjuk, kockázzuk meg, hogy az aljuk egyben maradjon. Majd alul kissé megnyomjuk, hogy kinyíljanak a rések. A résekbe sajtlapocskákat dugdosunk, megsózzuk, fokhagymával és metélőhagymával megszórjuk, majd vajdarabkákkal megtűzdeljük a zsemléket. Forró sütőben grill funkción, pirosra, ropogósra sütjük az egészet. Különböző mártásokkal és friss zöld-félével : paradicsommal, paprikával, újhagymával vagy retekkel tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája