"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. július 20., péntek

KÓKUSZOS BROWNIE

















Nagyon szeretem a Brownie-t, főleg ha jó csokis, kakaós, vagy akármilyen... Ez éppen most kókuszos. Nem gondoltam volna, hogy ennyire összepasszolnak majd az ízek a sütiben, mondhatnám "tök" finom volt... Mondjuk a kapott fotón is elég meggyőző volt, hát még a tányéromon... Szóval nagyon kellemes sütemény, egyáltalán nem édes, még megkockáztatom, hogy legközelebb több cukorral készítem, mert a sok kakaó talán elnyomta a benne rejlő cukrot... Ja, és még valami... Legközelebb dupla adag jöhet csak szóba! 8 kocka kinek elég?! :o) Az igazat megvallva, éppenséggel szabhattam volna kisebbekre is a kockákat..., de így esett kézre...



Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 1 dl tejszín, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 2 tojás sárgája, 8 dkg liszt, 5 dkg keserű kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, csipet só. Kókuszkrém: 2 tojás fehérje, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg tejföl, 10 dkg kókuszreszelék, csipet só.


A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a két sárgáját, és a végén hozzá adjuk a tejszínt is. Jól kikeverjük az egészet. Ez után a lisztet elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral, a fahéjjal és a csipet sóval. A lisztes keveréket összekeverjük a vajas-tojásos krémmel. Az így kapott sűrű masszát, egy sütőpapírral bélelt kb. 20x30-as méretű tepsibe kanalazzuk, majd szépen elsimítjuk. Ez után kikeverjük a kókuszos krémet. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá felverjük, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tejfölt, és a végén beleforgatjuk a kókuszreszeléket is. Ezt a krémet kanalazzuk rá a tepsiben lévő kakaós masszára. Vizes kanál hátával, szépen elsimítjuk az egészet.








Előmelegített sütőben, 175 C-on, 25-30 percig, tűpróbáig sütjük a sütemény. Ha nagyon pirulna a tetején a kókusz, akkor fóliával letakarva sütjük még tovább. Ha megsült, kihűtjük a süteményt, és kockára felvágva tálaljuk.





Illéskrisz Konyhája




2012. július 16., hétfő

BATTENBERG SÜTEMÉNY


















Végre sütöttem... Mondjuk semmilyen apropója nem volt ennek a csodaszép süteménynek, mert nem volt szülinap, évforduló vagy névnap, egyszerűen csak ezt néztem ki magunknak. Talán az vezérelt ennek a megsütésére, hogy kaptam egy kis vödör / 5 kg. / hófehér fondant, vagy más néven, bevonó masszát. Mikor megláttam a mennyiséget, azt hittem eldobom magam. Jó-jó sütögetek rendszeresen, de nem ennyit... Remélem, hogy ha jól lezárom majd a vödör fedelét, nem szárad ki... Azért ez elég nagy mennyiség, jó sokáig eltart majd. Teljesen olyan íze van, mint a sima marcipánnak... Szóval, mikor megláttam ezt a masszát, akkor ugrott be ez a sütemény. Másnap gyorsan neki is álltam. Volt korábbról receptem hozzá, csak akkor kakaósan készítettem el. Nagyon finom, igazi különleges sütemény. Angliából ered, olvastam hozzá egy kis történelmet is :

" A Battenberg süteményt legelőször 1884-ben szolgálták fel Victoria királynő unokahugának, Victoria de Hessee-Darmstadt esküvőjén, aki Louis de Battenberghez ment feleségül.

A Battenberg sütemény sárga és rózsaszínű, s egy réteg marcipán van a tetején. Eredetileg különlegesen a királynő unokahugának esküvőjére készítették, de végül a brittek kedvencévé vált, s ma már gyakran egy csésze teával párosítják.

A Battenbergtől a Mountbattenig

A Battenberg hercegek a második világháború után angol állampolgárságot kaptak, s ezt követően megváltoztatták nevüket Mountbattenre (a Battenberg eredetileg német név). Fülöp herceg, II Erzsébet királynő férje, a Mountbatten család leszármazottja. "



Hozzávalók: 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás, 1 vaníliás cukor, 1/2 sütőpor, 6 dkg darált mandula, 22 dkg liszt, pár csepp piros ételfesték, sárgabaracklekvár, fehér marcipán vagy bevonómassza a bevonáshoz.


Egy kisebb tepsi / 16 x 22 cm /, aljára sütőpapírt helyezünk. Keményre hajtogatunk egy alufólia csíkot és ezzel elfelezzük hosszában a tepsit. Ebbe jön majd a kétszínű piskóta. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadagoljuk a felvert tojásokat. Belekeverjük a vaníliás cukrot is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mandulával és a tojásos masszához adjuk. A felét belesimítjuk az előzőleg elkészített tepsibe, a másik felét rózsaszínre megszínezzük és a tepsi másik felébe öntjük. 








Előmelegített sütőben, 175 c-on készre sütjük a kétszínű piskótát. Rácsra téve kihűtjük. Mindkét színű tésztát hosszában két -két csíkra felvágjuk / vagy háromba, attól függően, hogy milyen magasra sült meg a tészta /. 








A baracklekvárt felmelegítjük, esetleg pár csepp pálinkával ízesítjük. A marcipánt vagy a bevonómasszát porcukros alapon vékonyra kinyújtjuk, erre tesszük majd a kész sütemény alapot. Leteszünk egymás mellé egy sárga és egy rózsaszín piskótacsíkot melyet baracklekvárral ragasztunk össze. Majd ismét egy sor piskóta, csak ellenkező színleosztásban. 







Az egész sütemény bekenjük a baracklekvárral, majd a téglalappá kinyújtott marcipánt közepére tesszük. Szépen ráhajtogatjuk, eligazítjuk rajta a marcipánt. Végül sütemény tálra átemeljük a kész tortát, majd virágokkal feldíszítjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, teával vagy kávéval tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája


2012. július 15., vasárnap

DALMÁT FRITULE













Egy Dalmát finomságot hoztam, a Fritulét...Ez egy nagyon finom túrófánk. Likőrös fánknak is nevezik, habár a tésztájában  rum van. Sok receptet kipróbáltam már de eddig ez a legtökéletesebb. Szerintem ezt már nem lehet és nem is kell űberelni, ez így pont jó, ahogy van. A legnagyszerűbb benne az, hogy nem élesztős a tésztája, nem kell keleszteni és várni rá órákat. Miután kikevertük a tésztáját, éppen annyi pihenés elég neki, mire a lábosban felmelegszik hozzá az olaj. Nagyon finom desszert, most éppen ez volt már a reggelink. Friss baracklekvárral és egy leheletnyi porcukorral, maga volt a tökély...



Hozzávalók: 1/2 kg. áttört vagy krémes tehéntúró, 4 tojás, 1/2 rum, 2 kanál cukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 20 dkg liszt, 1/2 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál sütőpor. Olaj a sütéshez.


A hozzávalókat tálba tesszük, majd alaposan krémesre keverjük. Konyharuhával letakarjuk és egy 1/4 órát pihentetjük. Addig felmelegítjük az olajat. Mikor az olaj felforrósodott, evőkanál segítségével, diónyi tésztagombócokat engedünk óvatosan az olajba. Félidőben megfordítva, aranysárgára sütjük az apró fánkokat. Sütés után papírtörölközőre szedjük őket és leitatjuk róluk a felesleges olajat. Porcukorral meghintve, baracklekvárral melegen tálaljuk.



Illéskrisz Konyhája

2012. július 10., kedd

MÁLNÁS ÁFONYÁS RIZSDESSZERT












A lányaim / a sajátom és egy lízingelt / táborba járnak itt Érden, a fiam pedig elment a párommal dolgozni. Hogy kedvezzek a elfáradtaknak, mert  ugyebár a táborban is nagyon el lehet fáradni, arra gondoltam, hogy mire hazajönnek, meglepem őket egy finom gyümölcsös desszerttel. Jól behűtöttem, úgy hogy mire haza értek máris elfogyaszthatták a hűs nappaliban. A finoman krémes, tejes rizskrém nagyon jól passzolt a málnával és az áfonyával. Hamar elfogyott, csak úgy lapátolták befelé...Nekem csak a lábos alján maradt egy kevéske. :o) Az alapja a jól ismert tejberizs, a gyümölcs pedig tetszés szerint variálható hozzá.



Hozzávalók:  8 dl tej, 2 dl víz, 11 dkg kerek szemű rizs, 1 evőkanál méz, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál Oetker vaníliás puding por, csipet só, 3 dkg teavaj. Tetszés szerint gyümölcs: málna, áfonya, ribizli, meggy, barack...stb.



A rizst megmossuk, és a hideg tejben feltesszük főni. A tejet ízesítjük a cukorral a mézzel, a vaníliás cukorral és a sóval. Állandóan kevergetve, lassú tűzön, puhára főzzük a rizst. Ha főzés közben nagyon sűrűsödne, pótoljuk a tejet. Mikor megpuhult a rizs, a pudingport kikeverjük kb. 1 dl tejjel és hozzákeverjük a rizshez. Egyet forralunk rajta és a végén beledobjuk a vajat. Elkeverjük. Hideg vízbe állítva  a lábast, langyosra hűtjük a rizspudingot. A desszertes kelyhek aljára rizskrémet teszünk, majd
teszünk rá málnát. Ez után megint rizskrémet teszünk a kehelybe, majd a végén kirakjuk a tetejét sok-sok gyümölccsel. Behűtjük és úgy tálaljuk.









Illéskrisz Konyhája



2012. július 6., péntek

A LEGJOBB SAJTOS RÚD...















Már korábban szemet vetettem erre a "Legjobb sajtos rúdra", amit Latsia blogjában láttam. Elhittem neki, hogy nagyon finom és bizton állítom, hogy nem árult vele" zsákba macskát..." Valóban a legjobb! Finom ropogós, jó ízű, igazi sajtos ropogtatni való. Sajtos rajongók ki ne hagyják! Nagyon egyszerű és kivitelezhető sós finomság, pillanatok alatt... Egy baráti összejövetel középpontja lehet! Csak ajánlani tudom!


Íme a receptje, változtatás nélkül ide másolva:


40 dkg liszt
6 evőkanál tejföl
20-25 dkg sajt reszelve
30 dkg margarin vagy vaj
1 ek só


A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk.
Előfordulhat, hogy 1 evőkanállal több tejföl kell bele.
Azonnal kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, megkenjük 1 tojássárgájával és a reszelt sajttal jó bőven megszórjuk. (Minél vastagabbra nyújtjuk, annál finomabb lesz!)
Derelyevágóval kb. 1,5 cm széles, 7-8 cm hosszú csíkokra vágjuk és mehet is a sütőbe.
180 fokon sütjük kb.15-20 percig.



Nagyon finom!








ILLÉSKRISZ KONYHÁJA