"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. június 30., szombat

KANDALLÓ...










Pár napig nem voltam... Ennek csak is az volt az oka, hogy lakás-felújítottunk. Vagyis jobban mondva, elkészült egy régi vágyunk, egy szép kandalló...Az én Jancsim építette, nagy odaadással. Két héten át osztott-szorzott-gyököt vont, mert a ház kéménye egy törésben van, sarkokkal. Nem volt egyszerű, úgy kellett megtervezni a kandalló elhelyezését, hogy bele férjen a sok sarok, a dőlés-szög, és hogy ne vegyen el túl sokat a nappaliból... Végül ilyen lett... Nekem nagyon tetszik... A hab a tortán az volt, hogy mikor bekerült a kandalló-test a helyére és rá lett kötve a kéményre, be kellett gyújtani, ki kellett próbálni, hogy a kémény jó szelel-e, ideális-e benne a huzat?! Szerintetek múlt héten a dög melegben?! Olyan fincsi meleget csinált, hogy inkább lemenekültem a kertbe egy fa alá, míg kiszellőzött a forróság a hőségben... Lényeg: télen jó lesz! Persze a falfúrás és cementezés, mondhatnom sem kell, mit tett a nappalival... Mindenhol ült a szürkés-fehér púderpor. Ha már ilyen felfordulás lett, az én Jancsim gondolt egy nagyot és neki állt kifesteni az egész lakást. Kivételt élveztek ez alól a gyerekszobák és a fürdőszoba. Ezek majd csak ez után jönnek, de egyszerre sok lett volna. Így is a kupi közepén azon tépelődtem, hogy rögvest fogom a sátorfámat és elbillegek egy welness hotelbe, mert már nem bírtam ezt a rémséget a lakásban... De mint mindennek, ennek is vége lett és megszépült minden. Három napig csutakoltam, felmostam és porszívóztam. Közben persze dolgoztam. A konyhámban nejlon alatt főztem és mosogattam és a hűtőbe is lepel alatt tudtam csak benyúlni... Ja és a lényeget nem is mondtam, megvarrtam közel 50 méternyi függönyt is. Fényáteresztőt és sötétítőt. Ugyan képeken a sötétítő még nincs fent, de anélkül is szépek lettünk mostanra. Örülök, hogy vége lett, és kedves otthonunk új színekben pompázik, friss illattal. Hoztam pár képet az előtte-utána felvonásokból...


























És most megyek és elolvasom, ki milyen finomságot készített az elmúlt napokban...



Illéskrisz Konyhája



2012. június 20., szerda

BLACKY...























Hol is kezdjem...Talán ott, hogy az állatbarát jó szívem megmentett egy kóbor lelket a házunk előtt... Éppen haza értünk estefelé az élményfürdőből, mikor a kapunk előtt, ott vánszorgott egy kis fekete kölyökkutya, csontsoványan és összeharapdálva. Annyira megsajnáltam, hogy ott lézeng étlen-szomjan ebben a dög melegben, hogy az volt az első, hogy hoztunk neki egy tál friss vizet és egy tasakos kutya eledelt. Hát azt látni kellett volna, ahogy ez ivott meg evett...Majdnem megfulladt, annyira habzsolta, szinte harapta a friss vizet és az ételt... Vérzett a háta és tele volt bolhával. Nem tudtam ott hagyni, bevittük a kertbe. Nagyon hálásan nézett a boci szemeivel, rögtön lefeküdt a lábtörlőre, mint ami egy jó kutyához illik. Sebét leápoltam, aztán nyugovóra tértünk. Féltem, hogy vonyítani fog éjjel, de egy mukkanás nélkül végig aludta az éjszakát a teraszon, a nyugágyamban. Nagyon édes, azt hitte, hogy neki lett az oda készítve... Másnap a kalandpark után irány volt az állatkereskedés, az állatorvos és a fürdőszoba. Fullszervíz a kutyán... Orvosi vizsgálat, oltás, féreghajtás, pocak nyomogatás a rendelőben, majd otthon fürdés, bolha irtás és hámpróba a kertben. És persze habzsolás felsőfokon. Szóval így telt el két napunk az újdonsült kutyulival. Kiderült, hogy három hónapos, éppen a fogváltás előtt áll, és amúgy egy makk egészséges, / a lyukas bőrét és a nyakán lévő hurok nyomát leszámítva.../ édes szuka kutyus. Ében fekete szőre miatt, a Blacky nevet adományoztuk neki. Borzalmas sorsa lehetett, szerencsétlenül kezdte az életét. Most már jó kezekben lesz az biztos, bol-dog élete lesz nálunk. Már kezdi tanulni az "ül" és "nem" vezényszavakat és pórázzal, pedig szinte tökéletesen működik. Úgy jön a lábunk mellett, szépen lassan, mintha húsz éve ezt csinálta volna. Szóval elég okosnak bizonyul, a suta, mafla kölyökkutya mivoltához képest. Egyszer írtam még korábban, hogy ért egy nagy bánat. Akkor nem írtam róla, mert egyszerűen még most is nagyon rosszul érint a dolog.. Volt egy csodás kutyánk, egy cane corso, Zeusz névre hallgatott... Sajnos szomorúan ért véget az élete, itthon a kertünkben felakasztotta magát a kerítésünkre...A nyakörve rajta maradt és egy ugatás- ugrálás alkalmával, fennakadt a kerítés tetején. A saját súlyánál fogva megfulladt. Akkor jöttünk haza a lányommal a boltból, épp hogy lepakoltunk már indultunk is volna tovább, mikor szaladt fel a lánykám, hogy Zeusz fennakadt... Hiába rohantunk le, nem tudtunk segíteni rajta, csak az élettelen testét tudtuk már csak leemelni a kerítésről...Leírni is borzasztó így, nem hogy átélni... Sokat sírtam miatta, nagyon sajnáltam, mert nagyon szerettük. 2 évet élt... És most "kutyaharapást szőrével..." szokták mondani...Így gyógyul majd a lelki sebünk. Feledni nem fogjuk, csak az emlékeinkben őrizzük. Végül is ennyi a történet. Most itthon vagyok szabin és jövünk megyünk a lánykámmal, élvezzük a jó meleget a szabadságot és az új családtagot...



Nyakigláb...







In memoriam Zeusz...








Illéskrisz Konyhája



2012. június 16., szombat

TEJBEGRÍZGALUSKA MEGGYMÁRTÁSSAL



















Tegnap olyan jó napom volt, annyira tökéletesre sikeredett... Pedig dolgoztam, vásároltam, éltem  a mindennapi rutinos életemet. Mégis más volt. Hogy miért? Hát elmondom... Mivel egyedül kellett ma dolgoznom a munkahelyemen, és nem volt túl sok páciens előjegyezve, elvittem a lányomat magammal... Sokat segített nekem, fantasztikusan dolgoztunk együtt. Hol a számítógépen segédkezett, hol a kezelőben ügyeskedett. Úgy elrepült a délelőtt, hogy csak ámultunk, mikor készen lettünk. Munka után elmentünk az IKEA-ba, hogy  délutánra, a ballagásra, vegyünk valami szép és hasznos konyhai ajándékot a kedves tanárnéninknek, Mónika néninek. Előtte az étteremben megebédeltünk, majd bejártuk az egész áruházat. Vettünk is nagyon szép dolgokat... Ez után irány volt a bank, az új kártyáért, majd sietnünk kellett haza átöltözni, az évzáróra. Az ünnepség is jó volt, nem volt hosszú és unalmas igazgatói beszéd, csak a lényeg... Bizonyítvány osztás után, kijárt egy finom fagyizás a suli mellett, majd vehettük az irányt hazafelé... Szóval így telt el a tegnapi "lányos" napunk. Ma reggel, míg kipihenték a tegnapi napot és még szenderegtek a gyermekeim, addig készítettem nekik egy finom és laktató reggelit. Nem csak reggelinek kiváló, hanem desszertnek is. Ha erre szánjuk, elég három galuska is, mert igen laktató. Nagyon finom, elhihetitek!


Hozzávalók a galuskához: 3 dl tej, 6 dkg búzadara, 1 tojás sárgája, 3 csapott evőkanál cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál vaj. Zsemlemorzsa, csipet cukor, evés olaj. Meggymártáshoz: 30 dkg magozott meggy, ízlés szerint cukor, 1/2 citrom leve, 3 csapott evőkanál étkezési keményítő.


A tejben elkeverjük a darát, a tojás sárgáját, a cukrot, a vajat és a csipet sót. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor megfőtt, vízzel kiöblítünk egy mélytányért, majd beleöntjük a tejbegrízt. Langyosra hűtjük. Közben elkészítjük a prézlit, úgy ahogy a gombóchoz szoktuk. Míg hűl a dara és a prézli, addig elkészítjük a meggymártást. A magozott meggyet lábosba tesszük és annyi vizet öntünk alá, hogy a szemek kilátszódjanak. Ízesítjük a meggyet cukorral, citromlével, majd felforraljuk. Az étkezési keményítőt kevés vízben elkeverjük, majd a forró meggyhez keverjük és besűrítjük vele a mártást. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük. Két vizezett kanál segítségével kiszaggatjuk a tányérból a tejbegríz galuskákat és meghempergetjük őket a zsemlemorzsában. Tálra rendezzük a galuskákat, megöntözzük őket a meggymártással, majd kevés porcukorral meghintve máris tálaljuk az ételt. 






És pár kép, a tegnapi segítségemről...

















Illéskrisz Konyhája


2012. június 9., szombat

"FISH & CHIPS"












Imádom Jamie Oliver műsorait, nagyon penge a főzésben... Ízig-vérig profi szakács, a vérében van a mestersége csínja-bínja. Valamelyik nap láttam a sorozatában ezt a méltán híres, kimondottam Angol ételt, a Fish & Chips-et, ami a tengerentúli ország, egyik legnépszerűbb"gyors" étele, minden bizonnyal. Hal hasábburgonyával... Az első"fish & chips" boltok a 19. század végén jelentek meg és azóta váltak kedveltté keresztül-kasul az országban. Az étel maga az egyszerűség: a halat (általában tőkehal vagy lepényhal) egy lisztből, ( tojásból ), vízből vagy sörből készült tésztába mártják, majd forró zsírban kisütik. A chipshez vékony hasábokra vágott burgonyát sütnek ki forró zsírban. Ezt a klasszikus szigetországi ételt legjobb a szabadban, egyenesen a papírzacskóból enni! Jamie olyan nemes egyszerűséggel és tökéletesen készítette el, minden hókusz-pókusz nélkül, hogy azonnal kedvet kaptam hozzá, hogy itthon is kipróbáljam. Mivel mindenki szereti a halat és a sült krumplit, nem volt apelláta, ma ezt tálaltam ebédre... Nem volt ideje még kihűlni sem, olyan hamar elfogyott az egész tállal. Sokféle képen készítik, én ezt a módot választottam...



Hozzávalók: 1/2 kg friss szálkamentes tengeri hal, 1/2 kg burgonya, 12 dkg liszt, kb. 3 dl. sör, 1 teáskanál sütőpor, só, bors, citrom, olaj a sütéshez.






A halat vastagabb csíkokra felvágjuk, majd besózzuk. 10 percet állni hagyjuk. Közben elkészítjük a sörtésztát. A lisztbe belekeverjük a sót, borsot és a sütőport, majd lassan, állandóan kevergetve hozzá öntjük a sört. A masszát is 10 percig pihentetjük. Közben megpucoljuk a burgonyát, majd hasábokra felvágjuk. Olajat forrósítunk. A halcsíkokat belemártjuk a sűrű tésztába, majd a forró olajban a burgonyával együtt, arany barnára kisütjük. Leitatjuk róla a felesleges olajat, majd forrón tálaljuk az ételt. Kínálhatunk hozzá citrom gerezdet, illetve mártásokat.








Illéskrisz Konyhája



2012. június 8., péntek

FRANCIA CSERESZNYÉS LEVÉL



















Ritkán, de néha használok kész leveles tésztát. Volt pár doboz a "mélyben", és mivel apukám meglepett egy hatalmas tál  Germersdorfi cseresznyével, gyorsan sütöttem egy részéből egy tepsi süteményt, egy részéből pedig főztem egy nagy fazék Tejszínes-fahéjas cseresznye levest. A maradékot pedig elcsemegéztük a teraszon. Úgy hogy most, cseresznyét cseresznyével ettünk. Ennek csak az én Jancsim nem örült igazán, mert a párolt gyümölccsel és a fahéjjal ki lehetne őt űzni a világból... Pedig a süti  finom volt és ropogós, a leves pedig hűsítő és krémes.


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 35-40 dkg magozott, lecsepegtetett cseresznye, 1 kanál vaj, 1 pohár zsemlemorzsa, 2 kanál cukor, egy-egy csipet őrölt fahéj és szegfűszeg, 1 tojás.




A leveles tésztát kinyújtjuk és kb. 12 cm-es kockákra felvágjuk. A zsemlemorzsát egy kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. Langyosra hűtjük a morzsát, majd a cseresznyéhez hozzá forgatjuk. A leveles tészta kockákat megkenjük a felvert tojás felével, majd rakunk mindegyikre a cseresznyés töltelékből. Elosztjuk arányosan. Háromszög alakúra hajtjuk, a sütemény széleit villával lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki sütés közben, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kész leveleket. A megmaradt tojással lekenjük a sütik tetejét, majd egy kevés cukrozott zsemlemorzsát szórunk rá. Elmelegített sütőben, 180 C-on arany barnára sütjük a cseresznyés leveleket. Ha nem akarunk bíbelődni a kockára szabott tészta darabokkal, akkor egyszerűen csak kinyújtjuk a tésztát, lekenjük a tojással, megszórjuk a töltelékkel és mint a bejglit szokás, simán feltekerjük és rúdban emeljük át a tepsire.







És a Tejszínes-fahéjas cseresznye leves, hűsítőnek...








Illéskrisz Konyhája



2012. június 5., kedd

EPRES JÉGKRÉM NYALÓKA











Itt a nyár, itt a fagylalt szezon! Habár ma elég fukar az időjárás a meleggel kapcsolatban, mert azok a konok felhők, csak nem akarják átengedni a napocska melengető sugarait, ide hozzánk. Éppen ezért, hogy ide csaljam a jó időt és a napfényt, hoztam egy finom, jeges és hűsítő nyalánkságot, egy Epres jégkrém-nyalókát. Nálunk nagyüzemben kell gyártani a gyümölcsös fagylaltokat, képesek nagy tételben fogyasztani, tetemes mennyiségeket. Mivel ezek vizes alapúak, nem kell hozzá más, csak gyümölcs, cukor és citromlé...Az elkészítése is nem tart tovább mint 10 perc, csak a dermedésre kell várni egy cseppet. Én este szoktam megcsinálni és másnap már csak ki kell venniük, a fagyasztóból. Remek nassolni való, mindenféle ízfokozó nélkül.


Hozzávalók: gyümölcs / eper, málna, ribizli, szeder, áfonya, meggy, vagy barack/, ízlés szerint cukor vagy édesítőszer, valódi citromlé.


Gyümölcsöt megmossuk, ha kell felaprítjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Az ízlésünknek megfelelően édesítjük és citromlével fűszerezzük a gyümölcs pépet. Érdemes egy kicsit több cukrot/ édesítőszert, citromot hozzáadni, mert fagyottan így jobban kiérződik majd a gyümölcs finom zamata. A kész pürét formákba töltjük, a közepükre fapálcikát nyomunk és máris betesszük őket a fagyasztóba. 2-3 óra biztosan kell a teljes dermedésig. A fa pálcikákat pedig úgy oldom meg, hogy vásárolt és elfogyasztott fagylaltok után nem dobom ki őket, hanem elmosva és megszárítva elteszem őket, így van mindig kéznél, igazi fagylalt pálcika...








És a végére egy találós kérdés...Trollanyutól kedvet kaptam ehhez a játékhoz... Mi van a fotón? :O)








Illéskrisz Konyhája



2012. június 3., vasárnap

ÁFONYÁS SZELET















Már megint egy  finom és könnyű süteményt hoztam, méghozzá áfonyásat. Most vettem másodjára áfonyát. Fogalmam sincs, hogy miért de fenntartásaim voltak felőle...Ránézésre túl savanyúnak és magosnak véltem..Aztán pozitívan csalódtam benne! Annyira finom gyümölcs, úgy megtetszett maga az íze, a hamvas-gyöngyös külleme, hogy most már vadászni fogok rá, az biztos. Szóval nagyon bejött. Nem egy olcsó gyümölcs, de néha muszáj lesz majd venni. Most egy sütést nem igénylő sütibe rejtettem a hamvas bogyócskákat és egy remek frissítő desszert kerekedett belőle. Ha nagyobb méretben szükségeltetik, akkor duplázzuk a mennyiséget.


Hozzávalók: 1 bögre hamvas áfonya, kb. 24 db babapiskóta, 25 dkg áttört túró, 25 dkg Mascarpone, 1 Lime leve és reszelt héja, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 2 lap zselatin, kevés tej.



Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a lime kifacsart levét és reszelt héját, majd habverővel krémesre keverjük. A zselatin lapot leforrázzuk egy kevés vízzel és megvárjuk, míg feloldódik teljesen. A tejszínhabot felverjük és a zselatinnal együtt a túrós krémbe lazán belekeverjük. A legvégén az áfonyát is bele forgatjuk. Pár szemet félre teszünk a díszítéshez. Veszünk egy kb. 15 x 20 cm nagyságú kisebb tepsit, kirakjuk az alját tejben megforgatott babapiskótával. Rátöltjük a fele krémet, majd ismét egy sor tejben megforgatott piskóta jön és végül a másik fele krém. A tetejét szépen elsimítjuk. A kész süteményt hűtőbe tesszük 4-5 órára, de legjobb egy egész éjszakára. Másnap kockára felvágjuk a süteményt, áfonyával és citromfű levélkékkel feldíszítve tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája