"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. május 29., kedd

MÁKOS KOCKA ÉS GYEREKNAP...














Nem tudom elégszer leírni, hogy szeretem a MÁKOS sütiket... Számtalan formában készítettem már, ilyen-olyan süteményben, de még mindig van új a nap alatt számomra is. Ezt a receptet a "Mindmegette" oldalán találtam, és meg kell mondjam, hogy kitűnő recept. A tésztájával nagyon könnyű dolgozni, szinte terült magától, a tölteléke pedig ízletes, nem száraz nem tömény, úgy hogy ez egy perfekt sütemény. Vendégségbe sütöttem és annyira ízlett a háziaknak, hogy minden zokszó nélkül megjegyezték, hogy ha már mindneki vett már, akkor eltennék a tálat, mert szeretnék ha maradna a sütiből...! :o))) A reggeli kávéhoz elengedhetetlen lesz majd... A lelkemre kötötték, hogy ha haza érünk, még azon melegében nyomtassam ki a receptjét, nehogy szem elől tévesztődjön...Szóval, aki szereti a mákos dolgokat, az minden képen próbálja ki, biztos nem fog csalódni benne.


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 18 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája
  • tejföl, amennyit felvesz, hogy könnyen nyújtható legyen (kb. 1-2 evőkanálnyi), csipet só.
  •  
  • A töltelékhez:: 
  •  
  • 20 dkg porcukor, 17 dkg darált mák, 17 dkg liszt, fél csomag sütőpor
  • 8 dkg puha Rama margarin, 1 egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipet só.
  •  
  • Valamint:
  • pikáns lekvár az alsó lap megkenéséhez, tojásfehérje a kenéshez.


A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk, majd elfelezzük. 






Az egyik tészta adagot egy vajazott-lisztezett kb. 25x35 cm-es tepsibe nyújtjuk. A lapot megkenjük egy kevés barack lekvárral. Ez után elkészítjük a tölteléket. A vajat, a tojást és a kétféle cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk felváltva a mákot, a lisztet, a sütőport, a citrom levét és reszelt héját, a tejet és a csipet sót. Habosra keverjük a mákos tölteléket. Ezt töltjük rá a tepsiben lévő lekváros tészta lapra. 






A másik tészta adagot is kinyújtjuk és a mákos töltelékre tesszük. A süteményt villával megszurkáljuk és a maradék tojásfehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig sütjük a sütemény. A sütés végeztével érdemes tűpróbát végezni, hogy valóban át sült-e... A tepsiben langosra hűtjük, majd felkockázzuk. Tálra rendezzük a kockákat és porcukorral meghintve tálaljuk a mákos süteményt.





És pár kép a lányokról, ahogy a gyereknapot eltöltötték a szomszédban...Amíg mi felnőttek koktéloztunk és grilleztünk, ők pancsoltak ezerrel. A fiúk összeállították a lávaköves grill-kocsit, a lányok terítettek és salátát gyártottak...Volt finom orjaleves, grill hús, csípős grill kolbász, saláta, pirítós kenyér és koktél. Nem tudom mi a neve a koktélnak amit ittam, csak azt tudom, hogy nagyon finom volt : jég, Ciontreau likőr és ananászlé...Mennyei!



Kész a grill-kocsi...





Jöhettek a húsok...Csirkemell, karaj, grill kolbász...
Először a fóliában párolódva, aztán a forró köveken sülve.












 A kutyák is szimatoltak ezerrel...





A lányok pedig a vízben őrjöngtek egész nap...Úszott az egész téli kert...
























Illéskrisz Konyhája




2012. május 19., szombat

CSOKIS RÓZSA

















Egyik barátném küldött nekem egy fotót drótpostával, hogy annyira megtetszett neki ez a reggeli sütemény, hogy arra gondolt, én biztosan meg tudom majd sütni, hiszen nekem a kelt tészták "a kisujjaimban vannak..." Mikor megláttam a képet, rögtön én is bele estem ezekbe a rózsákba, úgy hogy alig vártam a szombat reggelt, hogy megsüssem. Tesztelő is akadt bőven, mert itt aludt nálunk a kislányom egyik barátnője is Kimi. Ja, és a páromról nem is beszélve, aki rögtön a kávé mellé elfogyasztott vagy hármat a rózsákból. Drága Ibolykám, köszönöm a képet, látod az ötlet máris megvalósítva! Hihetetlenül finom csokoládés kalács, kizárólag habos kakaó mellé....



Hozzávalók: 43 dkg liszt, 1.5 dl langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 1/2 mokkáskanál só. Töltelék: 5-5 dkg keserű illetve ét csokoládé. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.



A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztes alapra borítjuk és elosztjuk 12 db. egyforma gombócra. Közben a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és melegen tartjuk. Minden gombócot kb. 13 cm sugarú körré kinyújtunk és a felére rákenünk az olvadt csokoládéból. Ráhajtjuk a másik felét a tésztának és kőrkéssel 3 csíkra felvágjuk. A csíkokat felgöngyöljük és máris betesszük a pici csigákat, az előzőleg vajjal kikent muffin sütő üregeibe. 





 
10 percet pihentetjük a rózsákat, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojás sárgájával. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a csokis rózsákat.







Illéskrisz Konyhája




2012. május 14., hétfő

MÁKOS-MAGOS LAPOS ROPI














Szeretjük a sós ropogtatni valókat, így sokszor sütök különböző formában és ízben. A házilag készült ropogósok, sokkal finomabbak, egészségesebbek és nem utolsó sorban, jóval olcsóbbak mint a nagyüzemi, olajban sült burgonya szirmok, ízesített chipsek. Ez is amolyan "összecsapom és kész" tészta, többféle lisztféléből. Nagyon finom lett! Sokat mondok, ha tíz percnél tovább tartott a mennyisége, úgy hogy a legközelebb, csakis dupla adagban jöhet szóba...Esetleg itt van még pár "sós" ötlet, hátha valaki kedvet kap ezekhez is... Fűszeres kréker , Sós rács, Mákos mega ropi...



Hozzávalók: 1 csésze sima liszt, 1 csésze kukorica liszt, 3 evőkanál rozs liszt, 3 evőkanál kukorica dara, 3/4 csésze víz, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 kávéskanál só. Tetejére: pár csepp olaj, szemes mák, szezámmag.


A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, majd letakarva 1/2 órát pihentetjük. Lisztezett lapon, nagyon vékonyra, kb. 2 mm vastagra nyújtjuk ki, majd megkenjük a felszínét egy kevés olajjal. Rászórjuk a tésztára a magokat, sodrófával átgurulunk rajta, hogy a tésztába nyomódjanak, majd derelye vágóval kb. 2 x10 cm-es csíkokra szabdaljuk az egészet. A kész tészta csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük a lapos ropikat. Figyeljük, mert hamar sül, nehogy megégjen! Megvárjuk míg hűl egy kicsit, majd tálba csúsztatjuk őket. Vigyázat, hamar fogy!







Illéskrisz Konyhája



2012. május 7., hétfő

"ZABOS" MEGGY DESSZERT















Mostanában rá vagyok kattanva az ilyen kelyhes desszertekre. Nem tudom miért, de szinte minden nap ennék valami krémes nyalánkságot. Lehet, hogy a tavasz az oka...Az ember ki van éhezve már a friss gyümölcsökre. Alig várom az epret, a málnát, és a szedert. Mivel ennek hiányában vagyok, most a fagyasztóból előszedett meggyel oltottam eme mérhetetlen vágyamat ez irányban. Hű, nagyon fincsi volt és még mondhatni, hogy egészséges is, hiszen kevés cukorral és zabpehellyel készült, no meg sok meggyel...Egyébként az én édes kisfiamat vártam haza ezzel a finomsággal, aki jókedvűen érkezett meg a magyar érettségiéről. Téma : A Heroikus életvitel pro és kontra...


Hozzávalók 4-5 kehelyhez: 1/2 liter tej, 1.5dl víz, 1 kávéskanálnyi vaj, 8 evőkanál zabpehely, 1/2 mokkáskanál só, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet fahéj, 2 bögre magozott meggy, tejszínhab, citromfű.



A tejet, a vizet kimérjük egy lábosba, majd felforrósítjuk. Mikor már majd nem forr, beledobjuk a darabka vajat, ízesítjük a tejet a cukorral, a sóval, a fahéjjal és beleszórjuk a zabpelyhet. Állandóan kevergetve megvárjuk míg felforr, majd takarékra kapcsolunk alatta és addig főzzük lassú tűzön kevergetve, míg megfő benne a zab és besűrűsödik a krém. Ez után kihűtjük. Néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Közben a meggyet botmixerrel pürésítjük és egy kevés cukorral édesítjük, hogy ne legyen olyan vad savanyú a meggyszószunk. Mikor mindennel készen vagyunk, a desszertes kelyhekbe töltjük 3/4 részig a zabpelyhet, majd a tetejére kanalazzuk a meggykrémet. Tejszínhabbal és citromfűvel feldíszítve tálaljuk. 








Illéskrisz Konyhája



2012. május 3., csütörtök

SZILVÁS-DATOLYÁS KEKSZ













Finom, omlós keksz aszalt gyümölccsel töltve... Az eredeti receptje ugyan sárgabarackkal íródott, de mindenféle aszalt gyümölccsel is elkészíthető. Tökéletes egy ötórai tea mellé vagy csak egyszerűen, ha töltött kekszre vágyakozunk...



Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 15 dkg vaj, 5 dkg méz, 8 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília kivonat, 1 mandarin reszelt héja, 1 csipet só, 1 csipet sütőpor.


Töltelék: 40 dkg aszalt gyümölcs / lehet vegyesen is: sárgabarack, szilva, datolya, füge, körte, alma stb. / 1 alma párolva és pürésítve, 2 kanál méz. Nálam most 20-20 dkg aszalt szilva és datolya volt.



A tésztához valókat összegyúrom, majd 4 gombócot készítek a tésztából. Beteszem a hűtőbe fél órára. Míg hűl a tészta, addig elkészítem a tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket aprító gépbe teszem, rácsorgatom a mézet és hozzáadom az almapürét. Alaposan ledarálom, hogy jó krémes legyen a massza. Ez után nyomózsákba töltöm a gyümölcskrémet. Mikor a tészta lehűlt, alaposan lisztezett lapon, keskeny-hosszú tésztacsíkot nyújtok belőle. Az egyenetlen széleket levágom, a levágott részeket félre teszem. A tészta csík közepébe nyomok egy adag gyümölcsmasszát. Egymásra hajtom a széleket, majd a tekercset megfordítom, hogy a hajtott szél alul legyen, majd kissé lenyomkodom a süteményt, hogy laposabb legyen. Mindhárom tésztával így járok el, sőt a levágott és megmaradt tésztával is ugyan ezt teszem. A hosszú töltött tészta csíkokat félbe vágom, tálcára teszem és ismét fél órára beteszem a hűtőbe, így jobban vágható lesz majd. Ha ügyesek voltunk, lesz 10 db tészta csíkunk. Mikor ismét lehűltek, minden csíkot 4 darabra vágunk, ezek kb. 5-6 cm hosszúak legyenek.






 A kész kekszeket, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, majd előmelegített sütőben, 175 C-on, 10-12 perc alatt világosra sütöm.. Langyosra hűtöm a kekszeket, majd porcukorral meghintve tálalom.








Illéskrisz Konyhája



2012. május 1., kedd

TORTILLA CHIPS ÉS CHILI CON CARNE














Tegnap este felé a fiacskám olyannyira kipihente magát, hogy azzal a szándékkal jött elő a vackából, hogy ő márpedig most chilis babot szeretne főzni...Valószínűleg nem értvén, hogy mi történhetett ezzel a gyerekkel, úgy nézhettem rá, hogy ő is ledermedt egy pillanatra. Nem tudtam szólni hirtelen, csak lepörgött a szemeim előtt a kamra tartalma, hogy vajon megadatik-e annek a szegény gyereknek, hogy főzni tudjon...Szerencsére, ahogy ezt egy jó háziasszonyhoz illik, mindig minden van otthon..., úgy hogy nem állt semmi az útjába, hogy fakanalat ragadjon az ifjú séftanonc. Jót kuncogtam magamban, mert rögtön, mint hátsó szándék, arra gondoltam, hogy főzzön csak nyugodtan, legalább nekem nem kell majd másnap a konyhában bíbelődni az ebéddel...Persze nem azért mert nem szeretek főzni, hanem mert most legalább majd úgy ülök az asztalhoz, hogy "nekem aztán ehhez, semmi közöm nem volt"...Hű, ha láttátok volna azt a nagy előkészületet...Mindent kipakolt a pultra, nehogy lemaradjon valami, ott toporgott a konyhapult és a kamra között, meg van-e már minden, nehogy kimaradjon egy lényeg...Majd nagy elánnal, neki is állt a főzésnek. Halkan jegyzem meg, ennyi idő alatt én már készen is volnék vele...de, nem szólván semmit, méltóságteljesen kivonultam a konyhámból és átadtam a szentélyemet a bimbódzó tehetségnek. Tudjátok mi történt? Hát olyan chilis babot rittyentett az én drágám, hogy bizony kalapomat megemelve, szégyen ide vagy oda, bizony megnyaltam utána mind a tíz ujjamat. fantasztikus ízorgiát éreztem minden egyes falatnál! Ma pedig, hogy teljes legyen az összhang, sütöttem neki hozzá, egy adag házi Tortilla chipset. Az ő elmondása szerint pedig, az lett nagyon finom. Szóval mindketten váll veregetve dicsőítettük egymás főztjét, teljes megelégedéssel. A fúziós receptek pedig emígyen álltak össze:



CHILI CON CARNE

25-25 dkg marha illetve disznó darált hús, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés olaj, 400 gr. konzerv vörös vesebab, 400 gr. fehér konzerv bab, 400 gr. konzerv morzsolt kukorica, 400 gr. hámozott konzerv paradicsom, 1 evőkanál sűrített paradicsom, és a fűszerek ízlés szerint: só, bors, piros paprika, őrölt illetve darált chili paprika, zöld Jalapeno paprika, oregano, 1/2 narancs leve, 1 dl. fehér bor.


A hagymákat apróra felvágjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, erősen borsozzuk és sózzuk, majd addig sütjük a húst, míg ki nem fehéredik. Ezután pirospaprikával meghintjük, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett és leöblített konzerveket. Hozzáöntjük a bort, majd átkeverjük az egészet. Ízesítjük a ragut a fűszerekkel, majd letakarva néhányszor megkeverve, puhára főzzük. Tortilla chipssel vagy párolt rizzsel forrón tálaljuk.


Így készült...

Keverte...





Várt...

Közben Teca cica is ott mímelt mellette szorgosan...






Aztán egy utolsó keverés és elkészül a MŰ...








TORTILLA CHIPS








1 pohár kukorica liszt, 1 pohár rétes liszt, 3/4 pohár langyos víz, 1 evőkanál oliva olaj, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál csípős Tortilla fűszerkeverék, 1 kávéskanál őrölt bors.


A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük. Ezután alaposan lisztezett lapon, nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd pizzavágó kőrkéssel először hosszanti csíkokra, majd háromszögekre felvágjuk a tésztát. 




Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a háromszögeket, olajjal megspricceljük őket, majd sóval, fűszerrel megszórva, 200 C-on, pirosra, ropogósra sütjük a chipseket. Vigyázat! Nagyon hamar sül, a sütő elől ne menjünk messzire... :o)




Illéskrisz Konyhája