"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. április 26., csütörtök

SZTRACSATELLA SZELET








Ezt a süteményt nagyon szeretem, mert nagyon könnyű elkészíteni, nem kell sütni és csodálatosan puha, krémes édesség válik belőle másnapra. Eddig bárkinek tálaltam, rögtön vitte a receptjét...Hétvégén szeretnénk grillezni a teraszon, remélem tényleg meleg lesz az idő, és idén először lehet majd sütkérezni a napon...Pácolok be husikat és sok-sok zöldséget, már úgy ki vagyunk éhezve a nyári ízekre... A könnyű ebéd után, ezt a sütit terveztem elkészíteni.  Ez a kép a régi blogomról van, ha jut időm fotózni, akkor hozom a friss képet is róla...



Hozzávalók:  1 liter tej, 2 dl búzadara, 2 dl cukor / lehet egy kicsivel kevesebb is.../, 2 tojás sárgája, csipet só, kb. 30 db. puha, cukros tetejű babapiskóta, 12 . 5 dkg vaj vagy margarin, 1/2 l tejszín, 1 tábla jóféle keserű csokoládé, 1 evőkanál keserű kakaópor.




A tejben elkeverjük a darát, a cukrot, a tojások sárgáját és a csipet sót. Lassú tűzön feltesszük melegedni, majd állandó kevergetés mellett, krémesre főzzük a darakrémet. Néhányszor megkeverve, kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal. Ezzel kész is a krém. Míg hűl a krém, addig a tejszínt kemény habbá verjük és a fele tábla étcsokoládét belereszeljük. Most következhet a sütemény összeállítása: Egy kb. 20 x30 cm méretű tepsit kirakunk tejben megforgatott babapiskótával, erre kenjük rá a fele mennyiségű krémet, majd erre kerül a fele mennyiségű csokireszelékes tejszínhab. Ismét egy sor tejben megforgatott babapiskóta jön, majd a maradék krém, és a maradék tejszínhab. A sütemény tetejét megszórjuk vastagon a keserű kakaóporral és ráreszeljük a maradék étcsokoládét. 4-5 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Kockára vágva tálaljuk.
  

Illéskrisz Konyhája 

2012. április 23., hétfő

JAPÁN PISKÓTA


















Régebben hallottam már erről a piskótáról, de valahogy csak most jutottam el odáig, hogy meg is süssem. A külföldi blogokon látva, megtetszett a szivacsos állaga, a puha mivoltja. És ami még vonzóbbá tette, hogy nem kellett bele sütőpor, mégis csodaszépen feljött és magas tészta lett belőle. Hogy ezt miért nem sütöttem meg előbb?! A manó vigye el...No, mindegy, most már leteszteltem, úgy hogy a jövőben ezzel fogom készíteni a tortákat. Legalábbis azokat amiket nem kell agyon tölteni krémekkel, hanem mondjuk babapiskóta is kell az összeállításhoz. Például egy könnyű gyümölcsös túró tortához... Nagyon finom, könnyű, légies piskóta, sütőpor mellékíz nélkül. Eperrel a tetején tökéletes volt.



Hozzávalók egy kb. 15x25-ös méretű tepsihez: 5 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 evőkanál méz-2 evőkanál vízzel elkeverve, 2 evőkanál barna cukor.


A szoba hőmérsékletű tojásokat szétválasztjuk, majd a fele-fele cukorral előbb a fehérjét verjük kemény habbá, utána a sárgáját keverjük ki fehéredésig a cukorral. A mézet elkeverjük a vízzel, hogy teljesen feloldódjon. A sárgájához hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd lazán kevergetve, két részletben hozzákeverjük a cukros tojásfehérjét is. Nagyon laza mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne essen össze, és a végén az egész tészta habszerű legyen. A tepsibe sütőpapírt teszünk, majd megszórjuk a két kanál barna cukorral. Erre simítjuk a piskóta masszát. Előmelegített sütőben, 170 C-on, kb. 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük. Mikor megsült, és kivesszük a sütőből a piskótát, ne ijedjünk meg, egy kicsit visszasüllyed a tészta, de tényleg minimálisan. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd tetszés szerint szeleteljük a sütemény. Porcukorral meghintve, friss gyümölccsel tálaljuk. 











Illéskrisz Konyhája



2012. április 22., vasárnap

TOSZKÁN OLIVÁS VEKNI













Elég megosztó személyiség az Oliva bogyó, vagy nagyon szereti valaki vagy nagyon utálja...Így van ez a mi családunkban is, csak én eszem meg a többiek lázadnak ellene. Tőlem bármiben lehet, kenyérben, tésztás ételben, pizzán vagy salátában én nagyon kedvelem. Mikor az Adrián nyaralunk és út közben megállunk egy-egy oliva ültetvénynél, megcsodálom a napon, száraz talajban élő masszív fákat, a fürtökben termő bogyóikkal. A természet ajándéka. Az olivával készült kenyér, különleges és zamatos.



Hozzávalók: 2 csésze sima liszt, 2 csésze félbarna kenyérkeverék liszt, 2 csésze langyos víz, 1/4 kocka friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál oliva olaj, 1/2 csésze apróra vágott fekete olajbogyó.



A liszteket tálba mérjük, közepébe mélyedést csinálunk és öntünk bele egy kevéske langyos vizet. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és kiskanállal addig kevergetjük, amíg egy maréknyi galuska tésztát nem kapunk. Ez lesz a kovász. Letakarjuk a tálat és megvárjuk, míg a kovász a duplájára nem nő. Ez után hozzáadjuk a maradék langyos vizet, a sót, az oliva olajat és az aprított oliva bogyót. Lazán átkeverjük az egészet, majd amikor összeállt a ragacsos tészta, liszttel meghintjük, ismét letakarjuk és kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd ketté osztjuk. Megformázzuk a két kenyérkét, tetejüket éles késsel bevagdossuk és átemeljük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 






Hideg sütőbe toljuk a kenyérkéket, majd bekapcsoljuk a sütőt. Míg melegszik a sütő, addig a kenyérkék kelnek egy kicsit. 180 C-on, pirosra, ropogósra sütjük őket. Mikor megsültek rácsra tesszük és kihűtjük.






Illéskrisz Konyhája



2012. április 20., péntek

GUBA-KEHELY












Már megint mákosat hoztam...Mondtam én, hogy szeretem... Jó jó, ez azért nem olyan tömény mákos, de azért mégiscsak egy kicsikét. Nem lesz ennek jó vége, hogy ilyen dolgokat készítek, mármint felém nézve, mert az eddig leadott kilók veszélyben lehetnek...De ha egyszer ez a kívánság a gyerekektől...Ám legyen! Feldobták a labdát, hogy : Anya! Mákos guba? Már olyan rég volt...Miért is ne! Hamar elkészül, egyszerű mint a faék és nem utolsó sorban nem is drága édesség. Egy kicsit dizájnos kivitelben készült, így született meg a Guba-kehely. Vaníliás pudinggal rétegezve pedig, maga volt a mennyország.


Hozzávalók: 5-6 személynek: 10 db kifli, 1.5 liter tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg darált mák, ízlés szerint porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 5 dkg tea vaj, 1/2 citrom reszelt héja, tejszínhab a díszítéshez.


Az 1 liter tejből megfőzzük a vaníliás pudingot, ízlés szerint cukrozva, majd néhányszor megkeverve, hogy ne bőrösödjön meg, langyosra kihűtjük. Közben a kifliket felkarikázzuk és egy nagyobb tálba tesszük. A megmaradt tejet felforraljuk a vajjal, a citrom reszelt héjával, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és annyi sima cukorral, amennyit az ízlésünk megkíván. Ha felforrt a tej, nyakon öntjük vele a kifli darabokat. Várunk egy kicsit, hogy a kiflik magába szívják a tejet, majd a darált mákkal megszórjuk, és lazán összekeverjük az egészet. Az ínyencek csorgathatnak rá egy kis mézet is...A kész mákos gubát és a langyos pudingot, desszert kelyhekbe rétegesen lerakjuk, majd 1 órára hűvös helyre tesszük lehűlni. Tálaláskor tejszínhabrózsával feldíszítve tálaljuk.






Illéskrisz Konyhája

2012. április 19., csütörtök

SÜLT LIBAMÁJ









Régóta terveztem, hogy veszek libamájat, de eddig mindig dugába dőltek a vásárlási terveim...Hol mert nem jutottam el piacra, hol volt, hol nem volt vagy mert éppen "pízem" nem volt rá...Most aztán flottul minden klappolt és jól megkaparintottam egy fél kilós májat. Nem tartott vissza semmi, hogy végre megsüssem magunknak és csapjunk egy királyi lakomát belőle. Nagyon nagyon régen ettem libamájat, talán egy állófogadáson, ha jó a memóriám. Akkor is ízlett, meg most is. Nem hiába a francia gasztronómia egyik legjellegzetesebb alapanyaga, a kifinomultság csúcsa. Egy sorban említtetik a kaviárral, a fekete szarvasgombával és az osztrigával. A libamáj előállításának régi hagyománya van, így Magyarországon is. Inkább nem gondolok most a megboldogul libuskára, hogy miképp lett a mája ily csodálatos, mert akkor rám tör a lelki ismeret furdalás és nem enném meg szívesen, eme pazar falatokat. Gyorsan el is hessegetem a sötét felhőket a gondolataim felett. Éppen ezért, meg persze azért is mert igen borsós az ára, ritkán fogyasztjuk, többnyire csak az ünnepeken, mint pl. Karácsony alkalmával. A libamáj sokféle technikával elkészíthető, süthető, főzhető, párolható, grillezhető, pástétomok, habok készíthetők belőle. Én, a legegyszerűbb módját választottam: libazsírban lassan megsütöttem...Egy gondom azért mégis lenne vele...Reggel készítettem magamnak egy szendvicset belőle...Én, aki délelőtt 10 előtt nem szoktam enni, csak kávézni!? Rémes... :o)



Hozzávalók: 1 szép, hízott liba máj, 1 kg bőrös libaháj, 2-3 gerezd fokhagyma.






Net.


A libahájat diónyi darabokra vágjuk, majd lábosba tesszük és lassú tűzön, néha megkevergetve pirosra, ropogósra kisütjük a töpörtyűket. Mikor megsültek a töpörtyűk, szűrőkanállal kiszedjük az egészet a zsírból. Közben a májat megmossuk, az esetleg rajta maradt hártyákat lehúzzuk róla, majd szárazra leitatjuk, megtörölgetjük. A zsír alatt mérsékeljük a tüzet, beledobjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és lassan belecsúsztatjuk a libamájat. Fedővel letakarjuk, majd mindkét oldalát, 7-8 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha a fogpiszkálót beleszúrva már nem jön belőle véres lé. Ekkor óvatosan kiemeljük a májat egy kisebb jénai tálba, és rászűrjük a forró zsírt. Hűvös helyen langyosra hűtjük, majd hűtőben kidermesztjük. Pirítós kenyérrel és lila hagyma karikákkal tálaljuk. Mennyei falat, az ízek netovábbja...












Illéskrisz Konyhája


 

2012. április 17., kedd

MÁKHABOS SÜTEMÉNY













A mákos süteményeknek egyszerűen nem tudok ellen állni...Olyan vagyok mint a nagyim, "Dodi mama" régen élt fekete puli kutyája, a Szutyi, aki  képes volt órákig pitizni egy darabka mákos süteményért...Az volt a kedvence, remegett érte. Azért ne higgyétek, hogy én is ezt művelem az asztal körül, csak tényleg a legkedvencebb süteményem nekem is, a mákos. Ez meg főleg. Nem mondom, kissé munkás, de ha belejön az ember lánya, pikk-pakk készen vannak a hosszúkás csiguszkák. Nagyon finom, porhanyós teasütemény. Készíthető dióval, kókusszal, vagy kakaóval is.


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 Rama margarin, 4 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só.

Töltelékhez: 4 tojás fehérje, 1 mokkáskanál ecet, 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja.


Először a tésztát készítjük el. A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd 3 részre osztva, fóliával letakarva a hűtőbe tesszük 2-3 órára dermedni / az sem baj, ha egy éjszakára.../. Ez után egyenként, lisztezett alapon egész vékony kb, 2-3 mm-es lappá nyújtjuk ki őket és megkenjük a felületüket olvasztott zsírral. Ezután szorosan feltekerjük őket és máris 3 darabra vágjuk a tekercseket. Így lesz összesen 9 darab tészta roládunk.





Ameddig elkészítjük a tölteléket, addig betesszük a tésztát a hűtőbe. A töltelékhez a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, félidőben hozzászórjuk a porcukrot és az ecetet. A végén lazán beleforgatjuk a darált mákot és a citrom reszelt héját. A tészta hengereket egyenként kb. 10 x 25 cm-es csíkká nyújtjuk ki, majd kb. 1.5 evőkanál tölteléket kenünk rá és feltekerjük. Éles késsel kb. 5-6 cm-es darabokra felvágjuk a töltött tésztahengereket. 



 



A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és előmelegített sütőben, 200 C-on, 10-15 perc alatt világosra kisütjük. Sütés után langyosra hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája



2012. április 3., kedd

GÖNGYÖLT PULYKA CSÍK







Vettem szép pulyka mellet, de azon töprengtem, hogy miként tegyem asztalra...Szaftos husi nemrég volt, egyben lesütve nem elég nagy a mennyisége, úgy hogy maradt a pácolás és a csíkozás. Készítettem egy egyszerű olajos-mustáros pácot sok-sok fűszerrel, ebben pihentek két órát a húscsíkok. Nagyon finom sült lett belőle, a gyerekek oda volta érte. Másnapra maradt pár csík, azt betettem zsemlébe és a fiam elvitte magával a suliba tízóraira. Tehát hidegen is megállta a helyét, úgy hogy jól illene egy hidegtálra is...



Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, 25-30 dkg húsos bacon szalonna, olaj, mustár, só, citrombors, fűszerpaprika, grill fűszerkeverék.


A húst megmossuk, szárazra töröljük majd kétujjnyi vastag csíkokra felvágjuk. Kb. 1.5 dl olajat kikeverünk 2-3 evőkanál mustárral és ízlés szerint a felsorolt fűszerekkel. Ráöntjük a húsra pácot, alaposan átforgatjuk és belemasszírozzuk a szószt a csíkokba. 2-3 órára hűvösre tesszük, hogy az ízek átjárják a pulykát. Ez után minden húscsíkot betekerünk egy szál bacon szalonnába, majd sorba lerakosgatjuk őket egy teflon sütőedénybe. Előmelegített sütőben, 180-200 C-on pirosra ropogósra sütjük benne a pulya csíkokat. Tejszínes-vajas burgonyapürével és salátával tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája