"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. február 28., kedd

PIRÍTOTT GOMBÁS-HAGYMÁS HÚSGOMBÓC











Megint egy sokk után vagyok... Most nem tudok írni róla, mert nagyon fáj a szívem, talán majd később. Inkább, leírom a születésnapom menüjét. Múlt héten, szűk családi körben költöttük el az ebédet. Csodálatosan sütött a nap, máris jobb lett az ember kedve a szikrázó napsütésben. Természetesen előző nap meg volt a bevásárlás, letudtam a két tortamegrendelést, és így nyugodtan készülődtem az ünnepi ebéddel. Nem mondom, hogy túl kipihent lettem volna, de most megnyugtatott a főzés.



MENÜ

Tyúkhúsleves házi csiga tésztával és tormaszósszal

Pirított gombás-hagymás húsgombóc párolt rizzsel

Rántott fokhagymás pulyka és Rántott töltött gomba fűszeres burgonyával

Rumos-piskótás gesztenyepüré



Kapva kaptam az alkalmon, és elővettem a féltve őrzött Zsolnay étkészletemet. Ebben a szép porcelán terítékben fogyasztottuk el a finom ebédet.







Recept


Hozzávalók a húsgombóchoz: 1/2 kg sovány sertéshús darálva, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 áztatott és kinyomkodott zsemle, 2 kanál zsemlemorzsa, só, bors. Továbbá: 1/2 kg csiperke gomba, 2 fej vöröshagyma,1 dl fehérbor, 1 kanál mustár, 1 kanál paradicsompüré,  1 babérlevél, kevés olaj.


A húsgombóc hozzávalóit alaposan kikeverjük, majd olajos kézzel diónyi gombócokat készítünk a masszából. Kevés olajon hirtelen átsütjük őket, hogy szép aranybarna színük legyen. Mikor kisültek, a visszamaradt olajba tesszük a szálasra vágott hagymát és a vékonyabb szeletekre vágott gombát. Erős tűzön átsütjük az egészet. Mikor kissé levet eresztett a gomba, hozzáadjuk a kisütött húsgombócokat, aláöntjük a bort, kevés vizet vagy húsleves alaplét. Ízesítjük az ételt sóval, borssal, mustárral, babérlevéllel és a paradicsompürével. Lefedjük és kb. 10-15 perc alatt készre főzzük az egészet. Párolt rizzsel tálaljuk.



Illéskrisz Konyhája



2012. február 26., vasárnap

TEJCSOKIS CSIGA








Egész héten valami csokis tekercsről álmodoztam, mert a cukorszintem a béka hátsója alatt mozog. Mivel a diétában kerülöm a fehérlisztes-krumplis-rizses-süteményes ételeket, úgy gondoltam a hétvégén meglepem a családom, és persze jó magam is egy finom csokis csigával. Úgy vélem egy ártatlan csiga, nem fog a mérleghez vágni... Miért is ne, ennyi bele kell, hogy férjen... Legalábbis ezzel nyugtatom háborgó lelkiismeretemet. Szóval, régebbről előkotortam egy, a családban felettébb nagy sikert aratott kelt tészta receptemet a Vajas puffancsot. Ennek a szuper tésztáját használtam fel. Nagyon könnyű, finom, puha tészta, amit a só és cukor egyensúlyával, bármilyen ízben megtölthetünk, illetve tekerhetünk. Most a sót vettem vissza egy mokkáskanálnyira, és a cukor mennyiségét növeltem meg 3 evőkanálnyira. Egyébként minden ugyan úgy készült, mint korábban.

A VAJAS PUFFANCS receptje itt olvasható, a töltelék pedig a következő:

Hozzávalók: 2 tábla tejcsokoládé, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál porcukor. A lekenéshez 1 tojás sárgája.

A megkelt tésztát kb. 30x40 cm-es téglalappá kinyújtjuk, majd megkenjük a vízfürdőben felolvasztott csokoládéval. A kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd rászórjuk a csokis rétegre. A tésztát szorosan feltekerjük, majd éles késsel, kétujjnyi darabokra felvágjuk. A csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól távolabb, mert megnőnek. 




A tojás sárgájával lekenjük a Csokis csigákat, majd előmelegített sütőben, 175 C-on arany barnára sütjük őket.






Illéskrisz Konyhája



2012. február 25., szombat

KATICABOGÁR SZENDVICS










Mókás reggeli a lányomnak...Egy Horváthországi oldalon láttam meg ezt a szendvicset és annyira elbűvölt a kedves bájával, hogy ma reggel elkészítettem a lányomnak.  Juhtúrós krémmel megkent pirítósok, paradicsomból készült Katicákkal. Olyan kedvesek és nem utolsó sorban még egészségesek is lettek...Tetszett neki. De az olajbogyókat én ettem meg róla...


Juhtúrókrém: 15 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 1/2 fej vöröshagyma, 1 kanál tejföl, só, őrölt kömény, mustár, kevés szárított metélőhagyma. Pirítós kenyér, koktél paradicsom, fekete olajbogyó, petrezselyemzöld.


A túrókrémet kikeverjük a hozzávalókból, a kenyeret megpirítjuk és a képen látható módon feldíszítjük a szendvicseket a Katicákkal.
Jó Étvágyat!




 Illéskrisz Konyhája


2012. február 22., szerda

BROWNIE










Klasszikus Amerikai édesség. Hihetetlenül sok receptje kering világszerte, én megpróbáltam a legcsokisabbat kiválasztani, mert ugyebár " Ha lúd, akkor legyen kövér..." Talán egy valamit rontottam el, nem nem, inkább kettőt... Egyrészt kevés lett, másrészt legközelebb másfél szeres adagban fogom sütni mert talán egy kicsit laposabb lett az átlagosnál, a rossz tepsi-választás miatt, na nem mintha ez az ízén okozott volna némi zavart! Szóval nagyon csokis, nagyon finom és nagyon, nagyon... Úgy láttam Barbinál is ez a recept volt a nyerő...Tényleg szuper! Receptje ITT elolvasható...






Illéskrisz Konyhája



2012. február 21., kedd

ANGOL MUFFIN

 












Remélem még nincs túl késő és 4Gyerek játékára még beférek... Nagyon jó játékot talált ki, rögtön beneveztem én is. A lényeg, hogy a játék meghirdetésekor a bejegyzések sorrendjében, az utánunk következő bejegyző blogjából kellett valami receptet kiválasztani, azt elkészíteni és lefotózni, majd 4Gyerek-nek elküldeni a linket. Én, Ottis konyhájából választottam ezt a nagyon finom Angol Muffint. Hogy miért is nem sütöttem ezt eddig!!! Ez olyan finom, hogy ott hümmögtünk az én Jancsimmal, miközben ettük ezt a finom, szaftos aprócska szendvicseket. A sajt olvadozott, a szalonna ropogott, a tojás pedig folydogált az ízlelő bimbóinkon...Szóval, aki még nem evett ilyet, ne sokáig habozzon vele...



Hozzávalók 8-10 muffinhoz: 30 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szárított élesztő, 4 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 evőkanál kukoricaliszt.

Töltelék: tojás, bacon szalonna, szeletelt sajt.




A tejet a cukorral és a vajjal langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne az élesztőt. Ezután hagyjuk kicsit pihenni. Egy tálba szórjuk a liszteket, a sót és hozzáadjuk a tejes keveréket, majd rugalmas tésztát gyúrunk, Kelni hagyjuk. Kelesztés után kinyújtjuk, kiszaggatjuk egy pohárral és egy tepsibe sorakoztatjuk, majd 1 órát kelni hagyjuk. Előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Míg sül a muffin, addig kisütjük a szalonnát és a tojást. A megsült muffint még forrón félbe vágjuk, rátesszük a szelet sajtot, a sült szalonnát és a tojást. A muffin tetejét ráillesztjük és máris fogyaszthatjuk.





Illéskrisz Konyhája

2012. február 20., hétfő

KONYAKOS LIBAMÁJ PATÉ











Egy finom házi libamáj pástétom, konyakkal megbabonázva...Nagy májkrém evők vagyunk, sokat szoktam venni, mert mindenki nagyon szereti. Magam is csináltam már rengetegszer, és meg kell állapítsam, hogy a házinak  nincs párja. Egyedül még marha májból nem készítettem, de az összes szárnyas és a malacka mája kitűnő alap ezekhez a finom kencékhez. Sokféle képen lehet a fűszerezést variálni, de mindegyik alapja a frissen sütött máj, hagymával és főtt tojással. 


Hozzávalók: 1/2 kg pecsenye liba máj, 3 szelet húsos füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 5 dkg tea vaj, 3 kemény tojás, mustár, só, bors, kakukkfű, konyak.


A szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára pirítjuk, félidőben hozzáadjuk a felszeletelt hagymát és addig pirítjuk, míg arany színű nem lesz mindkettő. Ezután hozzáadjuk a májat, és addig sütjük, míg a belseje már nem véres. Nem szabad túl sütni, mert akkor a máj megkeményedik és nem lesz szaftos. Közben borsozzuk és kakukkfűvel ízesítjük a májas pecsenyét. Mikor megsült, félre tesszük és teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt a máj, az egészet ledaráljuk a főtt tojásokkal. A májpástétomot sózzuk, borsozzuk, a mustárral, a vajjal és a konyakkal kikeverjük. Tálkába simítjuk a masszát, majd letakarva hűtőben 2-3 órát dermesztjük, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.






Illéskrisz Konyhája



2012. február 17., péntek

CUKORVIRÁG TORTADÍSZ








Minap, Tücsöknél láttam egy seregnyi apró picuri cukorvirágot. Olyan aranyosak voltak, rögtön megtetszettek. Mivel ma nagy tortasütésben vagyok / 2 nagy torta rendelésre.../, máris az egyik tortára, ami egy kislánynak készül, ezeket a pici virágokat képzeltem el. Tegnap nagy elánnal neki is álltam a cukorvirág készítésnek. Minden nagyon flottul ment, csak az volt a bibi, hogy rossz idomcsövet választottam ki, és ez által tök más virágok születtek, mint Tücsöknél... Nem volt kedvem szétszerelni és kísérletezni a csövekkel, így maradt ez, és maradtak ezek a kicsit lapos, de azért kicsit aranyos, hát hogy is hívjam őket, babarózsa virágocskák... Legközelebb már biztos jobb lesz, hisz " Jó pap is holtig tanul..." Gondolom, hogy majd az emeletes csokitortán azért nem lesznek olyan bénák...Azért Tücsöknek köszönöm az ötletet!



Illéskrisz Konyhája



2012. február 15., szerda

FINOMFŐZELÉK








Emlékeztek az iskolai menzára? Ki-ki, vegyes érzelmekkel tekint vissza az iskolai ebédlők szocreál hangulatára, és a tipikus ételek ízére. Lássuk csak, mik is voltak az állandó, szinte minden héten visszaköszönő ebédek?! Először is a sápadt, édeskés főzelékünk, a Finomfőzelék, aztán a kevés fűszerpaprikát látott Rizses hús az elmaradhatatlan csalamádéval, a színtelen és íztelen, tele mócsingokkal bíró Pörkölt a csőtésztával, a Frankfurti leves, melyben csak pár darab virslikarika volt, a már ezekhez képest finomnak mondható, Piskóta csokiöntettel, és a Tejbegríz kakaószórással... Ahogy így visszagondolok eme felejthetetlen étkekre, látom magam előtt a kicsengetés után, folyosón rohanó diákokat az ebédlő felé, a  lökdösődő nebulókat a sorokban a kezükben tartott háromszög alakú tálcával, a kövér és mindig morcos konyhás nénit és tisztán hallom, a kanalak folyamatos, intenzív csörömpölését...Na ismerős a dolog? Gondolom sokunknak így jönnek vissza az emlékképek. Szinte minden áldott nap felkészültünk egy-egy újabb, gasztronómiai kihívásra. Érdekes, gyerekként nem rajongtam a finomfőzelékért, de most viszont, hogy a nagy fiam ezt kérte tőlem ebédre, azt gondoltam miért is ne, legyen végre egy gasztropuccs étel is a konyhámban. A pontot az í-re Nelli tette fel, mikor nála megláttam eme rég elfeledett főzeléket... Szerettük, megettük, és biztos, hogy máskor is fogok főzni ilyen finom-főzeléket...



Hozzávalók: 1 kg mélyhűtött zöldség mix / sárgarépa, zöldborsó, burgonya kocka /, 2 dl. tej, 2 dl. tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 kanál liszt, 2 kanál étkezési keményítő, só, cukor.


A zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ízesítjük sóval és cukorral. Míg főnek a zöldségek, addig elkészítjük a tejes habarást. A tejben elkeverjük a tejszínt, a lisztet és az étkezési keményítőt. Addig keverjük, míg csomó mentes nem lesz. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, behabarjuk a főzeléket a tejes habarással és még 5 percet lassan főzzük az ételt. A végén megszórjuk  a főzeléket az aprított petrezselyemmel. Natúr sült hússal vagy rántott pulyka szelettel tálaljuk. Majdnem elfelejtettem..., hogy meglegyen a menzai fíling, ne feledkezzünk meg a kék csíkos, tucat tányérról sem!





Illéskrisz Konyhája

2012. február 13., hétfő

SZÍVESEN VALENTIN NAPRA...


















Valentin napra csakis CSUPASZÍV ételek, a családnak. A kedvencek, melyeket szívesen fogyasztanak reggelire, ebédre, uzsonnára és vacsorára....

Tejes kalács szívemből...

Szívre főtt tojás

Fokhagymás sült hús, jázmin rizzsel és majonézes cékla salátával

Tükörtojás pirítóssal szívesen

Lekváros szív linzer



SZÍVEMBŐL SZÍVESEN SZÍVEMNEK!





2012. február 10., péntek

ROPOGÓS SZEZÁM TALLÉR












Ismeritek azt a grillázsos-szezámmagos-ropogós apró lapokat, melyeket a benzinkutak árulnak? Sajnos én igen, és nagyon is szeretem.

Ő az...


 
Régebben elmentettem egy receptet hozzá, illetve valami hasonlót, és most a napokban a kezem ügyébe került a sajtcédulája. Mire nem jó egy polc-rendrakás, ugyebár?! Szóval követve a cédulán olvasható, tőmondatokban leírtakat, eme finom ropogós tallérok sültek ki belőle... Nem pont olyan mint az eredeti, nem olyan kemény, de annál finomabb ízű, igazi "rájárok a tálra" c. nassolni való. 


Hozzávalók 16-18 tallérhoz: 1 tojás fehérje, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dkg barna cukor, csipet só, 9 dkg szezámmag. Kevés olaj a kanál mártogatásához.


Először a szezámmagot pirítjuk meg. Teflon serpenyőbe szórjuk a szezámmagot, majd állandóan keverget, szárazon arany barnára pirítjuk. Vigyázzunk mert nagyon hamar megpirulnak! Nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Ha megpirult, kihűtjük. A tojás fehérjéhez adjuk a vajat a cukrot a lisztet és a csipet sót, majd habosra keverjük az egészet. Ezután beleszórjuk a masszába a pirított szezámot, és elkeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, majd diónyi halmokat rakunk a szezámos masszából. Olajos kanál hátuljával, szép sima körökké kenjük a masszát, majd 170 C-os sütőben, 8-10 perc alatt arany színűre sütjük a szezámos tallérokat. Még melegen egy éles késsel leválasztjuk a lapokat a papírról és tányérra szedjük őket száradni. Mikor kihűltek, finom ropogós tallérok lesznek. Nagyon fincsi, nem túl édes ropogtatni valók!






Illéskrisz Konyhája

2012. február 9., csütörtök

OLAJOS KIFLI










A napokban Barbi, meg ihletett a Zsíros kiflijeivel...Annyira szépen mosolyogtak rám a fotókról, hogy rögtön eszembe juttatott egy régi receptemet, az Olajos kifliket. Nagyon régen nem sütöttem meg, úgy hogy úgy kellett előhalásznom a receptjét a régi oldalamról... Persze azért a zsíros kifli receptjét is rögtön elraktároztam magamnak... Szűkös krumpli állomány miatt, de tényleg csak ezért, sütöttem meg ezt az olajos változatot. Nagyon finom, igazi uzsonna kifli ez is. Ahogy Barbi is tette, a feléből szendvics készült.



Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 3 dl langyos tej, 2.5 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 dl víz, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor. 1 tojás a lekenéshez és 2 evőkanál lenmag a szóráshoz.


Az élesztőt 1 dl. langyos-cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, közepes keménységű tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha már hólyagosra dolgoztuk. Persze egy dagasztógép ilyenkor nagy segítség lehet. Mikor alaposan kidagasztottuk, liszttel meghintjük a tészta tetejét, letakarjuk és meleg helyen kétszeresére dagasztjuk a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett alapra borítjuk, két részre osztjuk a tésztát, majd két kerek, kb. 35 cm-es körré nyújtjuk ki. 4 részre vágjuk, majd a háromszögek két végét behajtva és a felső csücskét kicsit meghúzva, feltekerjük a tésztát és kiflire formázzuk. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.





 A felvert tojással lekenjük a kifliket és a lenmaggal megszórjuk. A sütőt bemelegítjük 175 C-ra, majd a kifliket pirosra, ropogósra sütjük benne. Ez kb. 20-25 perc. Kicsit kihűtjük és máris tálalhatjuk.






Illéskrisz Konyhája



2012. február 6., hétfő

VIRÁGFÁNK




Macikonyha oldalán szerelmesedtem bele ezekbe a virágos fánkokba. Annyira szépek és kívánatosak, hogy rögtön nekem is kellett ilyen csodákat sütkéreznem. Párom nagynénje, / mert neki mindene van..., de tényleg. Nem tudok sosem olyan cifrákat kérni tőle, hogy neki ne lenne.../ megajándékozott 3 féle formával. Az egyik formával ilyen szépséges virágokat lehet sütögetni. 


Hozzávalók: 4 db tojás, 18 dkg liszt, csipet só és cukor, kb. 1.5 dl tej. Olaj a sütéshez.

A hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát keverünk, majd fél órára betesszük a masszát a hűtőbe. Aprócska lábosban olajat forrósítunk, majd óvatosan belemártva a fánksütőt a masszába, egyenként kisütjük a virágokat. Arra ügyeljünk, hogy a sütőforma ne merüljön el a tésztába, mert akkor rásül és nem fog lejönni a fánk a sütőről.  Nagyon hamar megsülnek. Mikor kisült, lerázzuk a sütőről a fánkot és még forrón vaníliás  porcukorba forgatjuk.



Illéskrisz Konyhája