"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. október 16., kedd

MINDENNAPI KENYERÜNK...






Október 16. a Kenyér világnapja




"Ahány ház, annyi szokás" tartja a közmondás, de bátran állíthatjuk, hogy ahány ember, annyi kenyér! Tény, hogy az igazság az, hogy vannak emberek, akik olyan kultúrában élnek, hogy nem nagyon, vagy csak ritkán fogyasztanak kenyeret. Ilyen például Japán és Kína. Azonban a többi földrészen, hihetetlenül nagy a "kenyér kultúra". Európában, mondván, hogy nagy az emberek száma, így nagy a kenyér visszaigazolása is. A földrajzilag zárt térben számtalan fajta kenyér létezik, a formáját, a liszt típusát és elkészítési módját illetően.  

Kínában, a kenyeret nem sütik, hanem inkább gőzölik egy dupla falú "edényben". A tészta fehér búzalisztből készül, élesztő és víz hozzáadásával. Kis golyókra osztják és gyakran töltenek bele sertés vagy csirkehúst, sőt a nagyon extrák pedig, tört édes vörös babot is.



Steamed bread


 Észak-Európában (Skandinávia, Németország, Lengyelország, az északi részén Nagy-Britanniának), a kenyér általában rozslisztből készül. 


 


 Skandináviában híres a Smörrebröd, ez egy nyitott szendvics, mely áll két szelet teljes kiőrlésű rozskenyérből, amit vajjal megkennek és különböző tipikus skandináv kiegészítőkkel raknak meg, mint a füstölt hering vagy lazac, hagyma, garnélarák, sajt, retek, tojás... 


 


Németországban a barna rozskenyér vagy landbrot (földi kenyér) a népszerű ami egy sűrűbb, nehezebb, amolyan igazi rozs illatú kenyér féleség. 




Az Írek egyik legismertebb sajátossága minden bizonnyal a szóda kenyér, kizárólag fehér búzalisztből készül, vagy kombinálják egy kevés teljes kiőrlésű liszttel. Tesznek bele joghurtot, élesztőt, szódabikarbónát. Ez is egy nehéz, sűrű kenyér, szívesen fogyasztják vajjal, lekvárral vagy szárított gyümölcsökkel, de adnak hozzá sült tojást és szalonnát is.


 

 
A Baguette a leghíresebb francia kenyér. Javarészt ez is fehér búzalisztből készül, jellemezője a ropogós kéreg és a puha belső. Amellett, hogy a szendvicsnek kiváló alapanyag, nagy forradalom a bruschetta is, de elképzelhetetlen nélküle például egy finom krémleves is. A pékségekben egész éjjel, sőt még reggel is sütik, hogy a munkába menők vagy éppen jövők is tudjanak vásárolni a friss bagettből. Ezt a kenyeret bűn enni a következő napon.


 

 
A legrégebbi Indiai kenyerek, az élesztő nélkül készült kenyerek, más néven a "rotik". Ez a kenyér teljes kiőrlésű lisztből készül. A liszthez adnak meleg vizet, só és egy kis ghí-t, (tisztított vajat) és a forró kúp alakú sütő, belső felületére tapasztva sütik meg a kenyeret. Az alakja olyant mint a palacsintáé.  




Az Iszlám országokban ismeretes még a Naan is, ami szintén élesztővel, joghurttal, meleg vízzel és egy kevés cukorral készül. Ez is egy lapos kenyér féleség, főként szaftos ételekhez adják kísérőként.


 

 
Észak-Portugália a hazája kukorica, kenyere a broa. Kis, kerek kenyérkék, repedezett, ropogós külsővel. Egy hagyományos portugál ételhez adják, a Caldo verde-hez, ez egy sűrű  leves káposztával, burgonyával és kolbásszal. Az ínyenc portugálok az összetépett kenyér darabjait fehérborba mártják és úgy eszik a levessel.


 

 
A Daktyla egy Görög kenyér, a szó maga azt jelenti, hogy ujjak. Nevezetesen ezek amolyan vékony kenyér darabok. A tetejét megszórják fekete szezámmaggal és köménnyel. 


 


Az ekmek hagyományos Török ​​kenyér, ami fehér búzalisztből készül, vékony kérge van és puha belseje. Egyik legismertebb török ​​specialitás a Balik ekmek, ami egy halas szendvics, és általában grillen sütött makrélával tálalják a forró kenyeret.



 
A Közel-Keleten, Afganisztánban a pita a fő kenyér, ami lapos kerek kenyér, és sima búzalisztből készül. Ez a kenyér szintén alkalmas a különböző szószok, mint például a hummus és baba Ganush elfogyasztásához. Ezt meg lehet vágni, hogy zsebe legyen, és máris készülhet belőle a gyros, a falafel és a kebab. Ezt a tésztát nagyon magas hőmérsékleten sütik, hogy a tészta felemelkedjen és egy tér keletkezzen a közepén. Ide lehet tölteni a különböző húsokat, salátákat és szószokat.




Dél-Amerikában, a kenyér elsősorban kukorica lisztből készül. A legnépszerűbb a mexikói lapos kenyér a tortilla. Tortilla melegen van csomagolva hússal, babbal, zöldségekkel, szószokkal. A bonyolultabb ételeknek, mint például a fajitas, enchiladas, burritos-nak is a tortilla a fő alkotó eleme.  





Chip kenyér, amely Paraguay, Dél-Brazília és Argentína nevezetessége. Készül manióka vagy kukorica lisztből. Egy hasonló nevű kenyér pan de yuca, ezt Bolíviában és Ecuadorban eszik.


 

 
San Francisco a szülővárosa, a híres amerikai kenyérnek - kovászos kenyérnek. A történet azt mondja, hogy az aranylázban égő aranymosók a derekuk köré tekert övön, zacskóba tettek liszt és víz keverékét. A testük melegétől fermentáció alakult ki és létre jött a kovász. Lisztet hozzáadva, minden napra meg volt a friss kenyér alapjuk. Bármilyen lisztet hozzáadva ily módon készült a kenyér, aminek egy jellegzetes savanyú ízhatása volt.





Remélem tudtam egy kis betekintést nyújtani a világ kenyereibe... A fordított szöveg és a fotók a netről származnak.




                        Illéskrisz Konyhája 


 

19 megjegyzés:

  1. Hú de jó kis összefoglaló a kenyerekről, köszi szépen, érdekes volt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes összefoglalót írtál, nem is tudtam, hogy ma van a kenyér világnapja.
    Megkaptam az ajándékot! :) Nagyon szépen köszönöm! Nagyon tetszik a mintája, hasznosat találtál ki :) Tegnap hozta a postás, aztán fényképezés után már használatba is vettem a vacsikészítéshez.

    Szép napot!

    VálaszTörlés
  3. Remek volt, köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
  4. Szép összefoglaló, köszönjük! :)

    VálaszTörlés
  5. Kriszti! Te aztán jól körbejártad a kenyér "témát", le a kalappal. Rengeteg információt kahattunk ebből a bejegyzésből, köszi:). Még sose jutott eszembe, hogy ennyire körülnézzek a világban kenyér ügyben. Viszont amerre jártunk a világban, megkóstoltuk a helyi kenyereket. Az olasz kenyér nekem nagyon rusztikus, kemény héjú, már a sütés napján olyan kemény volt, hogy agyon lehet volna vele ütni bárkit. A francia friss bagettbe szó szerint beletört a fogam, úgyhogy azzal sem volt jó a tapasztalatom. Angliában viszont isteni volt a "tigriskenyér", ami egy fehér kenyér a tetején csíkokkal, szerintem valami szezámos kenés miatt (az ízén legalábbis az érződött).
    A legjobb kenyeret szerintem itt Szegeden a Csiga pékségben csinálják, ez isteni finom :)! A fehér is, a barna magos is, és a sokféle péksütemény is, ami a kezük közül kikerül.

    VálaszTörlés
  6. Igazán szép összefoglaló! Gratulálok Kriszti! :-))

    VálaszTörlés
  7. Ez nem semmi munka volt. Gratulálok érte és köszönöm, jó volt olvasni !

    VálaszTörlés
  8. Kriszti, ezt jó volt végig olvasni. Van amit én sem tudtam. Köszi!:-)

    VálaszTörlés
  9. Szép kenyér-összefoglaló!! Az írhez annyit tennék hozzá, hogy van 'white soda', fehér lisztből és van 'brown soda', teljes kiőrlesű lisztből, és lehet 'fruit soda', azaz mazsolás. A hagyományos összetevők liszt, szódabikarbóna, író, só.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó összefoglalót írtál!:)

    VálaszTörlés
  11. Boldog kenyér világnapját! :))

    VálaszTörlés
  12. Kedves Mindenki!

    Köszönöm a visszaigazolást, hogy szívesen elolvastátok a bejegyzést!
    Anazar, köszönöm a kiegészítést, így lett teljes a szódás kenyér! :o)

    VálaszTörlés
  13. Olvasva ezt a fantasztikus írást, nagyon éhes lettem. Először a portugál kenyeret szeretném az asztalomon látni, utána jöhet sorban az összes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van fent recept a világhálón, csak ki kell választani a neked tetszőt. Sok fajta létezik, van ahol forrázzák a lisztet, van ahol tojást kevernek bele és van, hogy 4-5 féle gabonából készül... :o) Köszi!

      Törlés
  14. Nagyon szép ősszefoglaló:) Én még annyit hozzátennék, hogy Erdélynek is van hagyományos kenyere, a pityókás, vert héjú házikenyér:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pont most hétvégén láttam egy műsorban. Annyira furcsa volt, hogy a kemencéből mikor kivették az égett kenyereket, utána sodrófával jól eldöngölték, és aztán lett a kenyér szép arany barna színű. Nagyon finom lehet, egyszer megkóstolnám ott a kemence tövében... :o) Köszi!

      Törlés
  15. Micsoda gyönyörüséges kényér összefoglaló...nagyon tetszik egytöl-egyig, még San Francisco kenyér is volt a listán, és fotón. Köszi hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  16. Szuper összefoglaló,nagyon jó volt egy helyen olvasni:)

    VálaszTörlés