"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. szeptember 3., hétfő

KARFIOLOS PENNE















Szinte egész héten nem főztem, mert nagyon sok dolgom volt és elég későn értem haza. De most már addigra jutottam, hogy furdalni kezdett a lelkiismeret, hogy nem eszik a családom, rendes főtt ételt. Kinyitva a hűtő ajtaját, máris megláttam a karfiolt, a sajtot, az új hagymát és a tejet. Mivel tésztám mindig van otthon, kezdett összeállni a kép, hogy valami szószos-zöldséges étel lesz készülőben. Az ötlet a munkahelyemről ered... A rendelőnk ahol működik, van egy étterem. Minden nap főznek egy-két menüt, amit a ház dolgozói, vagy az utcáról betévedt, megéhezett vendégek fogyaszthatnak kedvük szerint. Aznap pont Brokkolis penne volt... No innen jött a szikra... Ha brokkolim nem is, de karfiolom akadt, akkor miért is ne lehetett volna, Karfiolos penne, itthon nálunk is...



Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 1 csomag penne tészta, 1 csokor újhagyma, kb. 3 dl tej, 10 dkg Trappista sajt, 2 csapott evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió.


A tésztát lobogó-sós vízben fog-keményre főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Közben kevés olajat forrósítunk. 2 szál újhagymát nagyon vékonyan felszeletelünk és az olajban üvegesre pirítunk. Ha megpirult a hagyma, akkor beleszórjuk a lisztet és zsemleszínűre megpirítjuk az egészet. Mikor megpirult, lehúzzuk a tűzről és állandóan kevergetve, lassan hozzáöntjük a tejet. Visszatéve a tűzre addig főzzük, amíg krémesre besűrűsödik a besamel. Ha nagyon sűrű lenne a mártás, még adhatunk hozzá egy kis tejet. Akkor jó, ha olyan joghurt sűrűségű a krém. Ez után ízesítjük a mártást sóval, borssal, szerecsendióval és hozzáadjuk a fele mennyiségű reszelt sajtot is. Elkeverjük a mártást, hogy a sajt is felolvadjon benne. Közben a megfőtt karfiolt leszűrjük, késsel kissé felaprítjuk, és a tésztával együtt a mártáshoz adjuk. Lazán átforgatjuk az egészet, hogy a karfiolos mártás bevonja majd az összes tésztát. Reszelt sajttal és hagymakarikákkal megszórva, forrón tálaljuk az ételt.









Illéskrisz Konyhája



11 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki. :) Imádom a tésztás ételeket, a mártásokat is, a karfiolt is... Szóval biztos nagyon finom ez az étel is. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Évi! Tényleg finom volt! Érdemes kipróbálni... :o)

    VálaszTörlés
  3. Azta! Finom lehet nagyon. Nálunk a karfiol roppant kedvenc. Ez is bejönne! Lehet megvalósul a közeljövőben. Köszönet érte! :-))

    VálaszTörlés
  4. Istenien néz ki:) Csak mostanában nem nagyon eszek tésztát, de annak is eljön az ideje:)

    VálaszTörlés
  5. De jó ötlet! Nagyon guszta lett!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon éhes vagyooook:) Guszta!

    VálaszTörlés
  7. Kétszer is át olvastam a recepted módját, minden nagyon jól hangzik, és a karfiol nagyon jó páritás a besamel szósszal, csak egy kis valami hiányzik. a szósz készitését én külön késziteném, és a besamel kivánja a vajat...nem sok, csak egy evőkanál vagy kettő. Nagyon izletes a szerencse dió, és az uj hagyma az gyenge, és pontosan el van találva. Szép a tálalás...guszta, és finom!

    VálaszTörlés
  8. Ma végre elraktam a házi vegetát, 9 üveggel és megmaradt egy jó nagy darab karfiolom, úgyhogy holnapra meg is van az ebédünk!!! :) Köszi!! :)

    VálaszTörlés
  9. Innyemre van ez a recept, nagyon szeretem a karfiolt.

    VálaszTörlés
  10. Ötletes étel és finom! Én is szeretem a karfiolt :)

    VálaszTörlés
  11. Úúú, nagyon jól hangzik, nemsokára el is készül nálunk szerintem :)

    VálaszTörlés