"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. május 14., hétfő

MÁKOS-MAGOS LAPOS ROPI














Szeretjük a sós ropogtatni valókat, így sokszor sütök különböző formában és ízben. A házilag készült ropogósok, sokkal finomabbak, egészségesebbek és nem utolsó sorban, jóval olcsóbbak mint a nagyüzemi, olajban sült burgonya szirmok, ízesített chipsek. Ez is amolyan "összecsapom és kész" tészta, többféle lisztféléből. Nagyon finom lett! Sokat mondok, ha tíz percnél tovább tartott a mennyisége, úgy hogy a legközelebb, csakis dupla adagban jöhet szóba...Esetleg itt van még pár "sós" ötlet, hátha valaki kedvet kap ezekhez is... Fűszeres kréker , Sós rács, Mákos mega ropi...



Hozzávalók: 1 csésze sima liszt, 1 csésze kukorica liszt, 3 evőkanál rozs liszt, 3 evőkanál kukorica dara, 3/4 csésze víz, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 kávéskanál só. Tetejére: pár csepp olaj, szemes mák, szezámmag.


A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, majd letakarva 1/2 órát pihentetjük. Lisztezett lapon, nagyon vékonyra, kb. 2 mm vastagra nyújtjuk ki, majd megkenjük a felszínét egy kevés olajjal. Rászórjuk a tésztára a magokat, sodrófával átgurulunk rajta, hogy a tésztába nyomódjanak, majd derelye vágóval kb. 2 x10 cm-es csíkokra szabdaljuk az egészet. A kész tészta csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük a lapos ropikat. Figyeljük, mert hamar sül, nehogy megégjen! Megvárjuk míg hűl egy kicsit, majd tálba csúsztatjuk őket. Vigyázat, hamar fogy!







Illéskrisz Konyhája



10 megjegyzés:

  1. Ezt én is nagyon szeretem, a múlt héten édesanyám abonett formájúra csinálta és azt ettük szendvicsnek..:)

    VálaszTörlés
  2. Na ezt elmentem rögtön! Szeretem azokat a rágcsákat, amibe nem kell túl sok zsiradék, mert amikor sütni akarok, akkor valahogy sosincs itthon elég vaj...:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik nekem is ez a rágcsa... Sor fog rá kerülni, hogy én is ki próbáljam :D

    VálaszTörlés
  4. Én is elrágcsálnám nagyon szívesen! :P

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta finomság:D
    Egy kérdésem lenne, hogy a csésze neked mekkora méretű körülbelül????
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Csodásak!:) Egyszer - majd, ha lehet - ezt is el kell készítenem!:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó kis rágicsa lehet, guszta! Blogodat kaptam hogy "kóstolgassak " bele azt hiszem lesz miben válogatnom bőven ?:-))

    VálaszTörlés
  8. Szia Kriszti, a Blogkóstolón neked Marcsis blogja jutott, Egy Szőke nő a konyhában. Nálam megtalálod a linket.

    VálaszTörlés