"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. január 22., vasárnap

PAPÍRBAN SÜLT LAZAC, ROSTON KAROTTÁVAL














Vettem szép lazacot a csarnokban. Nem tudtam ellenállni a hívogatóan csábos narancs színének. Egy nagyon szép darabot kaptam a halárustól, pedig még csak szépen sem pillogtam rá... Nekem csak az volt a furcsa, hogy amikor itthon kibontottam a zacskóból a halat, azt láttam, hogy nincs lepikkelyezve. Végül is nem volt gond, csak furcsa volt...Én nagyon szeretem a halat, képes lennék egész héten ezt enni, változatos formában. Mindegy hogy tengeri vagy édes vízi, lényeg, hogy ússzon. Hát most aztán kényeztettem az ízlelőbimbóimat, eme káprázatos fogással...Nem tudom szavakba önteni, hogy milyen finom volt...


Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb deréknyi lazac csík, 3 db. citrom, 1 csokor friss rozmaring, 10-12 db. sárgarépa, oliva olaj, só, citrom-bors, madársaláta.


A lazacot megmossuk, szárazra törölgetjük, majd 4 részre vágjuk. Sóval és citrom-borssal bedörzsöljük a lazachúst, majd citromlével meglocsoljuk. Fél órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek átjárják a halhúst. Közben a sárgarépákat megpucoljuk, majd hasábokra felvágjuk. Egy nagyobb gáztepsibe sütőpapírt terítünk, vékonyan megkenjük a papírt oliva olajjal, majd rárakjuk a répa hasábokat. Sózzuk, borsozzuk, kissé átforgatjuk az egészet. Előmelegített sütőben, 200 C-on, grillezni kezdjük. Félidőben megforgatjuk a répa hasábokat, hogy mindenhol egyformán süljenek. Míg a répa a grillen pirul, addig elkészítjük a papír batyukat. Vágunk 4 db. tepsi méretű sütőpapírt, az egyik felét oliva olajjal átkenjük. Erre fektetjük a rozmaring ágacskákat és 2-3 szelet citromot. Erre kerül, bőrével lefelé a lazac szelet. A hal tetejét is kirakjuk citrom szeletekkel. 









Net.


A papír széleit visszahajtogatjuk, alaposan lezárjuk a csomagokat. Mikor a sárgarépa már félig megsült, betesszük a sütőbe a halat is. Kb. 25-30 perc alatt a hal megpárolódik. Utána a papírt kibontjuk és csak pár percre grillre kapcsoljuk a sütőt, hogy a hal teteje is szép, sült színt kapjon. A lazacot a sült karottával, citrommal és madársalátával, forrón tálaljuk.





Illéskrisz Konyhája




13 megjegyzés:

  1. Csodásan készítetted el:) Rám is vár egy adag lazac vacsira:) Lehet, hogy készítek hozzá ilyen répát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom! Próbáld ki. Annyira passzol az édeskés sárgarépa íze a savanykás halhoz...Mennyei!

      Törlés
  2. Ez szuper recept! Már mentem is. A fogyókúrába is remekül passzol, és az ember mégsem szenved.
    Krisztike hogy van?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom étketek volt az már hétszentség. Most én is nagyon szívesen bevállalnám :D

    VálaszTörlés
  4. Olyan elcsépelten hangzik már ez, mégis azt kell írnom, hogy: ANNYIRA GUSZTA! Ha egyszer ez az igazság! :)
    Gyönyörű a fotód, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  5. Kriszti ez egy igazi diétás fogás és nem mellesleg fenséges és finom!! :)
    A fotók mint mindig csodálatosak! Remélek kislányod javulgat!! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta!!! Legközelebb kipróbálom hozzá a répát, biztosan nagyon finom így együtt. Ma nálam is lazac volt, nem tudok betelni vele.:)

    VálaszTörlés
  7. Ez aztén igen!:) Nagyon látványos, szép és finom étel!:)
    Kislányodnak jobbulást!

    VálaszTörlés
  8. A Te lazacod is gyönyörű, biztosan nagyon finom volt!!

    VálaszTörlés
  9. Igazán jól néz ki! Még sosem készítettem lazacot, de már annyi jó receptet láttam, hogy lehet belevágok. A répával tényleg nagyon jó párosításnak tűnik!

    VálaszTörlés
  10. Lányok!

    Köszönöm a bejegyzéseket! A kislányom jobban van, már olyan mint eredeti korában, épp hogy nem lóg a csilláron... :o)))! A lazac isteni a sárgarépával, próbáljátok ki!!!

    VálaszTörlés
  11. Hello !! I'm Anna can you speak English ??? let me know !!
    ciao from ITALY

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Anna!
      Unfortunately we can only speak a little English. But the compiler to help me ...: o)))

      Törlés