"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. november 27., vasárnap

"SÓS NÉGYES"








Újra itt...Kezdek magamhoz térni a sokkból, ami a héten ért. Három napig semmit sem csináltam. Nem főztem, nem takarítottam és nem mostam...Reggel véget vetettem ennek, és kibújtam a pesszimista bőrömből. Szögre akasztottam a bánatomat és beálltam a régi kerékvágásomba. Persze ez annak is köszönhető, hogy újra van édes kis autóm. Hála a családi összefogásnak, és főleg apukámnak köszönhetően, aki volt olyan jószívű és tettre kész, hogy felajánlott nekem egy összeget. Tudom, hogy szívből adta, mert őt is megviselte ez az egész herce-hurca. Közben az én Jancsim, két napig ült a gép előtt és autót keresgélt nekem...Mivel márkahűség van nálunk, és szerinte az autó, VW kezdődik és ott is ér véget, így más nem is jöhetett szóba mint egy Volkswagen. Még a típusnál is megmaradtunk, mert miért ne, ha jól bejött és kedveltük ezt a formát...Nem fogjátok elhinni, a legkedvezőbb szempontokból / évjárat, futott kilométer, állapot.../ egy ugyan olyan kék kis autóra esett a választás...Először visszahőköltem egy kicsit, mert nem tudom, hogy ez mennyire lesz jó ómen a jövőre nézve, de aztán abba maradtunk, hogy először csak nézzük meg, azután majd eldöntjük, hogy mi legyen...El is indultunk nagy izgalommal. Mi előbb értünk oda megbeszélt találkozóra, így vártunk egy kicsit...Egyszer csak, a párom megpillantotta a sarkon beforduló kisautót...Ott jön, nézd! Hirtelen megláttam én is, és oda gurult elém, az a kis pimasz idegen négykerekű, a számomra megszokott szépségével, és akkor megint, uralkodni nem tudván magamon, elsírtam magam...Panni, a tulajdonos megrémülten nyújtott kezet, és rögtön megkérdezte, mi a baj? Egy mondatban elmeséltem a történetet, hogy még frissek az emlékeim, és bocs, a gyengeségért...Aztán felszáradtak a könnyek, és szerelem volt első látásra... Most sokan biztos azt gondolják, milyen hülye vagyok, de hát ez van, én ilyen érzékeny vagyok. Szeretem a dolgaimat, vigyázok mindenemre, és megbecsülöm az értékeket...Rögtön betuszkoltak, hogy üljek bele, nézzem meg és menjünk vele egy kőrt...Beültem. Rögtön éreztem a szagát, az idegen lényét...Olyan volt, de mégis más. Frissen indult, és hetykén gurult, engedelmeskedve a sofőrjének. Nem volt kérdés, együtt maradunk...Az adás-vétel procedúráját végig csináltuk, majd Panni elköszönt LEHEL-től / a rendszáma miatt kapta ezt a nevet.../. Most már itt van velem, és nekem kacsint fel a kertből...Ma délelőtt kipuccantom, hogy hétfőn, szépen tisztán induljunk majd dolgozni....Hát így történt az esetem, az új autómmal kapcsolatban...Na, már megint mennyit beszéltem nektek...De jó volt leírni...És most pár szó arról, amit hoztam...Finom reggeli perecnek indult, aztán rúd lett belőle... Nem volt kedvem hajlítgatni a perec formákat, így egyenesen hagytam a tészta rudakat. Élvezeti értékéből mit sem vesztve, nagyon finom reggeli lett belőle.


Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 l tej, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1.5 dl étolaj.
Sós máz: 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál só. Lekenéshez: 1 tojás


Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, a liszttel, 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál sóval és az étolajjal összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen, kissé megkelesztjük. Ezután lisztezett lapon átgyúrjuk a tésztát, majd 32 darabra vágjuk. Egyenként, kb. 20-25 cm-es rudakat formálunk belőle, és olajjal megkent tepsibe rakjuk négyesével egymáshoz illesztve a "sós négyeseket" / 8 darab lesz.../. Tetejüket egész tojással megkenjük, majd forró, kb 200 C-os sütőbe tesszük. Közben a 3 evőkanál lisztet és az 1 evőkanál sót, annyi vízzel elkeverjük, hogy folyós massza legyen. Ha a perec színesedni kezdene, kihúzzuk a sütőből a tepsit, a tetejére csurgatjuk a sós mázat, és még pár percre visszatesszük a sütőbe sülni a péksüteményeket. Érdemes egy tálka vizet tenni a sütő aljába, hogy sülés közben, ne száradjanak ki a rudacskák. 




ILLÉSKRISZ KONYHÁJA


2011. november 25., péntek

FEKETE CSÜTÖRTÖK....






Nem tudom, hogy kezdjem....leírom és kész....Tegnap volt a nagy fiam szalagavató bálja....Míg jól éreztük magunkat és néztük a bálozó fiatalokat, addig ellopták a kocsimat...Az én kedves kis autómat....Totál letérdeltem, teljesen ki vagyok...Üresség, bánat, nyomasztó érzés van bennem...Ez van...Felállok és mennem kell tovább....Aznap este, én voltam a 7. abban a kerületben....Tele volt a rendőrségen a kihallgató helység....Este tízkor ott rohangáltam ész nélkül az utcákban, keresve az autómat....már azt sem tudtam merre vagyok.... A kislányom hangosan sírva futott mellettem, reszketve a hidegtől és a félelemtől...Ott álltunk és fogalmam sem volt hirtelen, mihez kezdjek...Vártam a hideg, sötét helyen,  a rendőrséget, és a Jancsim...Éjjel fél egyre értünk haza...Még most is kába vagyok...Bocs, hogy lezúdítottam a fejemben lévőket, ide nektek.....



Ő volt....


2011. november 23., szerda

THAI KÓKUSZOS-CURRYS CSIRKE

















Még a nyáron kaptam Trollanyutól,  egy raklap különleges fűszer csomagot. Volt abba minden, ami szem-szájnak ingere...Úgy gondoltam felhasználok belőle ma, egy currys fűszer alapot, megörvendeztetvén az elsőszülött gyerkőcömet. Ezeket a különlegességeket csak ketten szoktuk eszegetni, mert a párom, és a kislányom nem kedveli a Thai ételeket. Trollanyu, ezúton is megköszi, mert Isteni vacsoránk lett belőle!



Hozzávalók: 2 db. csirkemell, 400 gr. kókusztej, 5 dkg kókusz reszelék, 1 chili paprika, kevés oliva olaj, 1 zacskó Thai  Csípős Curry Mix fűszerkeverék, petrezselyem, só, 1 lime leve.



A csirkemellet felkockázzuk, kissé megsózzuk. A kókusztejbe belekeverjük a fűszer alapot. A csirkét kevés oliva olajon elősütjük, majd ráöntjük a fűszeres kókusztejet. A chili paprikát apróra felvágjuk és a kókuszreszelékkel együtt, hozzáadjuk a csirkéhez. Fedő alatt, lassú tűzön készre pároljuk a húst. A végén ízesítjük az ételt a lime levével, és megszórjuk az aprított petrezselyemmel. Forrón, jázmin rizzsel tálaljuk a currys csirkét.




2011. november 20., vasárnap

CSOKOLÁDÉ-SZALÁMI PISZTÁCIÁVAL














Erre a sütire bármikor kapható, az egész család...A lényegét tekintve ez is, amolyan "háziasszonybarát" édesség, mert túl sok kézügyességet és rutint nem igényel. Hálás szereplője szokott lenni a süteményes tálnak. Például főszerepet kaphat a közelgő ünnepekre is...Hűvös helyen sokáig eláll, ízében, küllemében mit sem veszítve...


Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 3 kanál tej, 5 dkg keserű kakaópor, 20 dkg őrölt keksz, 2-2 dkg pisztácia ill. mandula pehely, a szóráshoz kókuszreszelék.


A tojást, a kétféle cukrot, és a vajat, gőzfürdő felett krémesre keverjük addig, míg egy kissé besűrűsödik. Ez azért szükséges, hogy a tojás ne legyen a sütibe nyers. Kihűtjük. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kihűlt tojásos masszát, majd alaposan összegyúrjuk. A masszát kétfelé osztjuk, két tömzsi hengert formázunk belőlük, majd a "szalámikat" kókuszba hempergetjük. Fóliával letakarva, egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. Másnap, vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.




ILLÉSKRISZ KONYHÁJA



2011. november 18., péntek

SZALÁMIS CSIGA













Expressz csiga, péntek délutánra..."Munka után, édes a pihenés.." Szokták mondani. De kinek? Nekem ugyan nem...Az lehet, hogy a munkahely ajtaját becsukom magam mögött, de az otthonit, viszont kinyitom... Na, azért nem vagyok úgy elcsigázva, mert a családom a mindenem, csak azért leírom, a miheztartás végett. Igenis, nekünk nőnknek, sokkal több a dolgunk, mint a pasiknak. Péntek délután, kezdődik a hétvégi verkli. Bevásárlás, főzés, mosás, takarítás... Na, pont erre jó, ez a gyorsan összedobható,  vacsora féleség. Mivel a tésztája sütőporos, ezért elfeledhetjük a kelesztés-dagasztás maceráját. Szóval, kedves háziasszonyok, itt egy remek recept, az idő jóváírására...




Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 180 ml. tej, 5+2 dkg vaj, 1 kiskanál só, 20 dkg csípős paprikás szalámi, 20 dkg reszelt Trappista sajt.


A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport, hozzáadjuk a tejet, és az 5 dkg vajat. Gyors mozdulatokkal, tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett lapon, vékony téglalappá nyújtjuk, kb. 20x40 cm-re. Kevés vajjal megkenjük a tésztalapot, rászórjuk a sajtot, rápakoljuk a vékony szeletekre felvágott csípős szalámit, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit szokás.






Éles késsel,  ujjnyi szeletekre felvágjuk a tésztahengert, majd a szeleteket, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.





Előmelegített sütőben, kb. 170 C-on, 20-25 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a csigákat. Ketchuppal, mustárral, majonézzel tálaljuk.



ILLÉSKRISZ KONYHÁJA




2011. november 13., vasárnap

MANDULÁS KÖRTE PITE














A kertünk legfinomabb őszi gyümölcse, ez a csodás körte. Alig vártam, hogy megérjen és megörvendeztessen minket a finom, édes ízével. Nem sok van belőle, úgy hogy csínján kell bánni velük. Vagy a fáról frissen leszakítva, vagy ilyen illatos, fűszeres piteként megsütve fogyasztjuk el. Nagyon finom, igazi délutáni sütemény, egy csésze tea mellé...




Hozzávalók: 3 körte, 6 dl víz, 15 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 citrom. Tészta: 25 dkg liszt, 3 dkg cukor, csipet só, 13 dkg vaj, 1 tojás, reszelt citromhéj. Töltelék: 12 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg darált mandula, csipet só.


Először a körtéket készítjük el. Meghámozzuk őket, hosszában félbe vágjuk, majd karalábé-vájóval kiszedjük a magházukat. 




A felezett körtéket citrommal átdörzsöljük, majd kisebb lábosba tesszük. Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a kinyomott citrom levét és a fűszereket. Felforraljuk. Forrástól számítva, lassú tűzön, 20 perc alatt megpároljuk. A levében hagyjuk kihűlni. Érdemes előző este megfőzni, így nem kell várni, hogy kihűljön. Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, törlőkendőre tesszük és felesleges vizet leitatjuk róla. Éles késsel beirdaljuk a körték tetejét. Ezután összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd letakarva, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.




Összeállítjuk a krémet. A kétféle cukrot habosra keverjük a vajjal, hozzáadjuk a csipet sót és a tojásokat, majd azzal is jól elkeverjük. A végén hozzászórjuk a darált mandulát is. Krémet keverünk belőle. A tésztát lisztezett alapon vékonyra nyújtjuk. Kivajazunk és lisztel meghintünk egy kerek pite formát, bele simítjuk a tésztát, majd a széleit levágjuk. Villával megszurkáljuk, és 165 C-on 15 perc alatt elősütjük a tészta alapot.





 
Mikor félig megsült, akkor rákenjük a mandulás krémet, bele ültetjük a krémbe a fél körtéket, kissé belenyomjuk, majd vissza tesszük a sütőbe sülni. 




Kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a pitét. Langyosra hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.







ILLÉSKRISZ KONYHÁJA

2011. november 2., szerda

MICKEY EGÉR GOFRI








Amerika kedvence MICKEY MOUSE... Minden gyerek, kortól függetlenül, rajong a kedves mesehősért. 
 Szeptemberben ünnepelte a születésnapját a mókás, piros nadrágos egérke, aki a híres Walt Disney mester, álomgyárában jött világra. Ma már 82 éves is elmúlt a kulturális ikon-egérke, akit egy felmérés szerint többen ismernek, mint a Mikulást. Érdekes, nem?!

Hat évvel ezelőtt, egy kedves Amerikai nagynéni, Angyal néni küldte ezt a Gofri sütő masinát, az én kislányomnak, nem kis fejtörést okozva ezzel, az apukának...Ugyanis Amerikában, a hálózatban nem 220 W van, hanem csak 110 W, éppen a fele.... Mit volt mit tenni, kénytelenek voltunk valami áram átalakítót berendezést szerezni hozzá. Nem kis utánjárással, sikerült egyet vételezni, valamilyen "sufni-tuning' révén, így nem volt akadálya a mókás sütkérezésnek. Persze most már nálunk is kapható, és könnyedén beszerezhetjük a gyerkőcök nagy-nagy örömére...A tészta receptje, amit a készülékkel kaptam, hihetetlenül finom, puha gofri gyártására alkalmas. Örültem neki, mert én személy szerint, nem szeretem a ropogós gofrit...Szóval érdemes egyszer kipróbálni ezt a receptet is.






És a sütő...








ILLÉSKRISZ KONYHÁJA