"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. október 27., csütörtök

KARAMELLÁS KEKSZPITE













Néha házi áldás, egy sütés nélküli sütemény...Pont mint ez. Az alapanyagokat nézve is egy pofon egyszerű krémes nyalánkság.  Még egy magát, "egyáltalán nem vagyok konyhatündér" -nek nevező egyén is könnyedén elkészítheti. A fiam pedig, kiváltképp ezekért a kekszes édességekért van oda teljesen. Egy hibája van, pihentetni kell egy éjszakát, hogy jól megpuhuljon...


Hozzávalók: 1 csomag / kb. 400 gr. / vajas keksz, 2 csomag karamellás pudingpor, 7 dl tej, 7 evőkanál cukor, 2.5 dl tejszín, kakaópor a szóráshoz.


Először a cukrot karamellizáljuk, hogy szép arany színe legyen. A tejből 2 dl kimérünk, majd elkeverjük benne a pudingport. A maradék tejet ráöntjük a forró karamellre és lassú tűzön addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik benne az égetett cukor. Mikor felolvadt, hozzáöntjük a pudingporos tejet. Állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle. Kissé kihűtjük. Ezután a kekszekkel kibélelünk egy kb. 15x20 cm-es kisebb tepsit és elkezdjük a rétegezést. A kekszre rásimítjuk az 1/3 krémet, kirakjuk  keksszel a tetejét, majd még így teszünk 3 sorral. A sütemény tetejére befejezésül, ismét egy sor keksz kerül.








Fóliával letakarjuk a süteményt, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap a keményre felvert tejszínnel megkenjük a sütemény tetejét, kakaóporral feldíszítjük és kockára felvágva tálaljuk.





2011. október 21., péntek

BIRSALMASAJT











Van a kertünkben, egy birsalmafa, ami minden évben szépen terem. Kicsit öregecske már, de azért van rajta termés. Mikor megértek rajta a szép sárga pelyhes gyümölcsök, anyukám mindig készített nekünk birsalmasajtot. A legjobban apu szerette, esténként ott majszoltuk a frissen vágott szeleteket a vacsora után. Igazi téli csemege volt. Hogy őrizzem a hagyományt, én is neki álltam a főzésének. Sosem készítettem még, úgy hogy új voltam a pályán...A Főorvos asszony Évike, szépen elmondta sorban, hogy mit csináljak. Szó szerint követtem az instrukciókat és lám, tökéletesre sikeredett. Egyébként semmi varázslat nincs a dologban, minden fakszni nélkül is készíthetünk magunknak birsalmasajtot.



Hozzávalók: szép, hibátlan, fényes birsalma, cukor, 1 citrom leve.






A birsalmákat alaposan megmossuk, négybe vágjuk, majd magházát kivágjuk és egy lábosba rakosgatjuk a gerezdeket. Egy korty vizet aláöntünk, fedővel lefedjük, és nagyon lassú tűzön, néha megkevergetve, teljesen puhára pároljuk a gyümölcshúst. Mikor már annyira megfőtt, szinte szétesett az egész, akkor egy másik lábosba átszedve, lemérjük a gyümölcshús tiszta súlyát. Ugyan annyi cukrot hozzákeverünk, majd mikor a cukor elolvadt benne, botmixerrel pürésítjük az egészet. Hozzáadjuk a citrom levét, és kb. 10-15 percig még együtt főzzük a pürét. Nagyon vigyázzunk, mert ahogy fő, folyamatosan pöfög, és "köpködi" a gyümölcspürét fölfelé. Én nagyon féltem, hogy megégetem magam, ezért rátettem a fedőt, és néha támadóállásba lendülve, kavartam rajta egyet. Irtó mókásan nézhettem ki, de nem volt kedvem megégetni magam...Mikor készen lett, akkor fóliával kibéleltem pár hosszúkás formát vagy tányért, és kiadagoltam a tálakba a pürét. Felrakosgattam őket a szekrény tetejére és két nap múlva meglestem, hogyan is állnak a sajtjaim. A tetejük szépen megkötött, így mindegyiket meg tudtam fordítani, hogy a másik oldaluk és szépen kiszáradjon. Ezután fóliába csomagoltam őket, hogy ne száradjanak nagyon ki, és felraktam őket a kamra polcra. Ha véletlenül nem lesz itthon éppen valami nassolni való, és édességhiányban fogunk szenvedni, csak leveszek a polcról egy sajtot, szelek belőle pár katonát és máris csillapíthattuk az olthatatlan vágyunkat a szénhidrát után...





2011. október 19., szerda

KATICABOGÁR ZSELYKÉNEK...












Csöppnyi torta, egy csöppnyi kicsi lánynak, Zselykének...Egy édes, kétéves kicsi tündérkének sütöttem a Születésnapjára, ezt a pici Katicát. Nem is tudom elmondani, hogy micsoda örömet okoztam neki, a meglepi tortával. Mikor meglátta, nagyra nyitotta a kék szemecskéjét és összecsapta a kezét. Szinte ujjongott örömében. Hozta-vitte, ide-oda teszegette a Katicát nagy lelkesedéssel. Mi meg attól féltünk,  nehogy a szőnyegre "repüljön" a piros pöttyös bogárka...Nagyon cuki volt! Nem kellett messzire vinni a tortácskát, mert egy utcában lakunk velük. Nem is olyan régen, most nyáron ismerkedtünk össze Zselykével és anyukájával Zsuzsival. A mama pedig, Krajnyák Zsuzsanna, a híres sportolónő, a vívás nagymestere. Éppen most lett Világbajnok Catania-ban, Olaszországban. Nagyon büszke vagyok rá, és örülök, hogy megismerkedhettem velük. Fantasztikus egyéniség, csodálatra méltó személyiség. Életemben először, közelről láttam egy igazi arany érmet, és a kezemben is tarthattam...Hatalmas munka és kitartás van egy ilyen csodaszép medalionban. Még egyszer minden elismerésem és gratulációm Zsuzsinak a szép szereplésért!! És most jöjjön pár kép, a kis ünnepeltről...


Zselyke és a Katica...



Ide szúrom a gyertyát..



Zselyke és Zsuzsi...



Egy puszit a Katicának...



És a szépen csillogó Érmek...



Egy győzelem után...




Zselyke, Zsuzsi és Krisztike...




2011. október 18., kedd

CHERRY KOCKA










Rengeteg meggyet tettem el a nyáron, úgy hogy szerintem eljött az ideje, hogy egy zacskót felhasználjak belőle. Kicsit legalább visszajön a nyár íze...Mára megígértem a fiamnak, hogy sütök belőle valami nagyon finom, krémes, amolyan "nyammos" süteményt...Így is történt... Alig, hogy készen lettem a sütivel, a fiam már ott nyitogatta a hűtő ajtaját..Hiába mondtam neki, hogy sicc onnét, mert dermednie kell még, nem értett a jó szóból...Kénytelen voltam idő előtt előszedni a frigó mélyéről a tepsit. Ezért lett olyan "maszatolós" a szelet...Persze nála ez nem lényeg, két falatra lenyelte..Utána, én is... :o)))


Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 3 dkg keserű kakaópor, 18 dkg liszt, 3 kanál víz, 3 kanál olaj,1/2 sütőpor.


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd ezzel is elkeverjük. Ezután jöhet bele a liszt, a kakaópor és a sütőpor. Ezzel is simára dolgozzuk. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt, kb. 30x40 cm-es tepsibe simítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben, 170 C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük a kakaós piskótát. Kihűtjük és keresztben félbe vágjuk a tésztát.

1: Töltelék: 45 dkg magozott meggy, 3-4 evőkanál cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, egy korty rum, 1 vaníliás cukor.

A meggyet kevés vízzel felfőzzük, ízesítjük a kétféle cukorral, majd a kevés vízben elkevert keményítővel besűrítjük. Teljesen kihűtjük a meggyes krémet. 

2. Töltelék: 2.5 dl tejszín.

A tejszínt kemény habbá felverjük. Majd összeállítjuk a süteményt. Az alsó piskótára kenjük a fele tejszínt, erre rakjuk a fele mennyiségű zselés meggyet, majd ráhelyezzük a sütemény tetejére a másik piskóta lapot is. Megkenjük a felső piskótát a megmaradt zselés meggyel, majd rákenjük a megmaradt tejszínhabot. Csokoládé reszelékkel díszítjük a süteményt, majd hűtőbe tesszük dermedni 3-4 órára. Kockára felvágva tálaljuk.







2011. október 17., hétfő

FŰSZERES KRÉKER










Ropogtatni való, finom, fűszeres kekszet sütöttem. Volt itthon három fajta sajtom, de mindegyikből már csak egy kevéske, úgy 15 deka összesen. Lereszeltem az egészet és begyúrtam belőle ezt a finom fűszeres kekszet. Kerestem hozzá receptet a Neten, és a Nassoló blogban tetszett meg egy sós keksz receptje. Kicsit átalakítottam és megsütöttem. Szerintem finomabb mint egy pogácsa. Egy sörös partin nem lehet annyit sütni belőle, hogy elég legyen...Sajnos nagyon eteti magát....A fűszerekkel és a sajtokkal lehet variálni, ki mit szeret.


Hozzávalók: 10 dkg finom liszt, 5 dkg rétes liszt, 10 dkg vaj vagy Ráma margarin, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál piros paprika, 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors és fokhagyma por, 2 evőkanál citromlé, 15 dkg reszelt sajt vegyesen / ementáli, karaván, gouda, trappista, parmezán kinél mit rejt a hűtő.../.


A tojás szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük a kenéshez. Az összes többi hozzávalóval, tésztát gyúrunk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára pihenni. Mikor eléggé lehűlt a tészta, akkor lisztezett lapon, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és derelye vágóval, keksz nagyságú téglalapokra felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kekszeket, fogpiszkálóval megszurkáljuk, majd a felvert tojásfehérjével megkenjük a kekszeket.





Fűszerrel, vagy sajttal megszórjuk a tetejüket, majd  előmelegített sütőben, 170 C-on, 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.




2011. október 14., péntek

JANCSIKÁLYHA....







Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Jancsi....Kezdődhetne a mesém  így is, meg úgy is, hogy Jancsi esete a Jancsi kályhával, ma beteljesedett. Végre valahára, ma beteljesült  az én Jancsim boldogsága, ugyanis megcsíptük az utolsó darab, 4-es kályhát a sorozatba. Különleges egy gyűjtemény az biztos. Van aki bélyeget gyűjt, mackókat, kiskanalakat, vagy régi dolgokat, mi pedig Jancsi kályhát. Illetve nem mi, hanem csak a párom. Nekem is van benne pozitív dolog, mert legalább a virágaimat el tudom helyezni rajtuk. A viccet félre téve, több éves keresgélés, kutakodás eredménye ez a ritka gyűjtemény. Kezdődött az egész a hármas kályhával, mert ugye itt a méretet, számok jelzik. A legnagyobb a hatos, a legkisebb az egyes. Az egész, a hármas kályhával kezdődött, ami a párom édesapjáé volt, tőle örökölte. Sokáig lent a pincében volt elhanyagolva, rozsdásan és kopottan. Egy szép napon a párom le rozsda-marózta és matt fekete festékkel szépen lefújta. Hát szebb volt mint új korában. Mint emléket, felcipelte a lakásba, hogy ott díszelegjen. Először furcsán méregettem a kályhát, hogy mi a fenét kezdünk vele idefenn, főleg, hogy nem üzemképes. Mármint az lenne, ha lenne neki füstcsöve és kivezetése, de az nincsen...Hogy össze kössem a kellemest a hasznossal is, ráültettem egy szép cserepes virágot. Egész pofásan nézett ki, és még bele is illett a rusztikus miliőbe. A lakásunk nem modern, hanem inkább rusztikus jellegű, holland bőrgarnitúrával, kovácsoltvassal, gyertyatartókkal, kézi horgolású csipke terítővel és festményekkel...Aztán a párom hallott innen-onnan füleseket, hogy ezek a kályhák számozva vannak, a méretüktől függően 1-6-ig. Ezek után aztán elindult a lavina...Kereste, kutatta évekig a többi méretű kályhát, több kevesebb sikerrel. Mára sikerült megvenni és haza hozni a 4-est. Ujjé, teljes a sorozat! Máris nekilátott az én Jancsim a pincében, a renoválásnak. Csiszolópapírt és drótkefét vett a kezébe, és máris új ruhát öltött a rozsdás egyed. Pár óra leforgása alatt, már itt feketéllt a többi kályha közt a nappaliban. Persze a hab a tortán csak most jön: van nullás is!!!...Már azt hittem fellélegezhetek, de tévedtem, kezdődik az egész elölről...Keressük a nullást.... Állítólag olyan ritka mint a fehér holló. Nem is csodálom. Csak tudnám, hogy abba mi a fenét tettek a régi öregek, talán babaházat fűtöttek vele fogpiszkálóval vagy gyufával? Rejtély. Szerintem egy jól megtermett kukorica cső sem férne el benne...Az 1-es is alig magasabb, mint 46 cm....Szóval így történ az én Jancsim esete, a Jancsi kályhákkal...Akkor most ennek örömére, meg is ragadnám a lehetőséget, és arra kérlek, kedves olvasó, hogy ha bármi tudomásod lenne, 0-ás Jancsi kályháról, akkor okvetlenül értesíts engem, az igényesség teljessége érdekében! :o)))


Pár kép, a részletekről...
















2011. október 9., vasárnap

CSÍKOS KALÁCS









Nagyon régen nem sütöttem meg ezt a kalácsot, pedig egyáltalán nem macerás. Éppen tegnap reggel juttatta az eszembe az én párom, " Nem sütnél, olyan izés kalácsot?" Egyből tudtam mire gondol...Hát hogy a viharba ne! Mivel későn keltek, így tízóraira éppen elkészült. Úgy belakmároztak belőle vajjal és forró kakaóval, hogy az ebéd hiába várt, a bableves ott figyelt a kuktában, dolgavégezetlenül...


Hozzávalók 2 kisebb kalácshoz: 50 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 3 dl langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2evőkanál vaj, 1 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája a kenéshez.


Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben a kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel, alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Ezután a tésztát elfelezzük, és az egyik felébe bele keverjük a vízzel kikevert kakaóport. A kétféle tésztát letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük. 





Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd a roládokat két beolajozott püspökkenyér formába tesszük. 




Letakarjuk a formákat és még fél órát pihentetjük a tésztát. Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor tojás sárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.










2011. október 4., kedd

ROPOGÓS TEJES KIFLI














Megint egy remek házi kifli...Emlékszem régen, mikor reggel, marha nagy kedvvel battyogtunk a suliba, útközben volt egy Tejbolt. A résnyire nyitott ajtaján keresztül, már a sarkon éreztük a frissen sült, ropogós kifli illatát. A boltos néni már előre tudta, hogy a nebulók melyike, milyen itókával kéri. Poharas tejjel vagy kakaóval...És az a kifli...., hogy az milyen csuda jó volt... Cserepes külsejével, ropogós mivoltával, maga volt a reggeli mámor. Még most is vissza tudom idézni, a kiflicsücsökbe való harapást, és a mellé, szívószálon szürcsölt itóka ízét...Rég volt, tán igaz sem volt. Lényeg, hogy manapság "olyan" kiflit nem kapni sehol, bármilyen puccos pékboltba is tévedünk be. Na jó, talán egy-kettő megközelíti a békebelit, de tényleg ritkán. Viszont ez a kifli, nem hagyja szunnyadni az emlékét, és a sütőből kivéve, visszahozza a régi gyermekkorok, sulis ízeit...



Hozzávalók 18 db. kiflihez:
  
      1/2 kg liszt,
       3 dl tej
       1 evőkanál cukor
      4 dkg vaj
       2 evőkanál olaj
         1 csapott evőkanál só (ízlés szerint)
      1 egész tojás
        3 dkg friss élesztő



Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóval tésztát dagasztunk. Mikor alaposan kidolgoztuk, meglisztezzük a tetejét a tésztának, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 3 egyenlő gombócot készítünk belőle. A gombócokat egyenként kb. 3-4 mm vékony kerek lappá nyújtjuk és 6 részre felvágjuk. A szélesebb részénél a tésztának, szorosan feltekerjük, és kifli formára igazítjuk a péksüteményt.






Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket, tejjel vékonyan megkenjük a tetejüket, majd ízlés szerint, durva szemű sóval, és/vagy köménymaggal megszórjuk. Letakarva, még fél órát kelesztjük a tésztát, majd előmelegített sütőben, 165-170 C-on, pirosra sütjük a kifliket.


FELHÍVÁS!

Az ÍZEK ÉS KULTÚRÁK  c. játék már elindult, aki szeretne játszani és nyerni, az nézzen be a bejegyzésre. A nyereménnyel kapcsolatban írtam pár sort....







2011. október 3., hétfő

DIÓS JO-JÓ











Vasárnap délután, amikor már elég sokat pihentem / talán egy film erejéig....:o)))  /, kedvem lett megsütni ezt a finom tea süteményt. Volt hozzá itthon mindenféle alkotó elem, így gyorsan össze állítottam. Nem sok macera volt vele, egy jó zene mellett, pikk-pakk meg is volt. Tényleg finom, porhanyós sütemény, főleg ha még meg is van bolondítva, egy finom csokoládé krémmel. Persze, ha nem akarunk a krémmel kenceficézni, akkor is finom, csak úgy pőrén, egyszerűen, mert a külsején megpirult dió, maga a csábítás...


Hozzávalók: 35 dkg liszt, 8 dkg zsír, 12 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 cs. vaníliás cukor, egy csipet só, 1 korty rum, 1/2 Bio citrom reszelt héja, 1 evőkanál tej. Tetejére: 2 tojás fehérje, 20 dkg darált dió. Töltelék: csokoládé krém, vagy lekvár.
Csokoládé krém: 100 ml tejszín, 10 dkg étcsoki
A tejszínt felmelegítjük a csokoládéval. Mikor elolvadt teljesen a csoki, kihűtjük a krémet, hűtőben megdermesztjük, majd habverővel kemyény krémet keverünk belőle. Ezzel töltjük meg a diós kekszeket.


A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután vizes kézzel, cseresznye nagyságú golyókat formázunk a tésztából. Mikor elkészültek, akkor megforgatjuk a golyóbisokat a tojás fehérjékben, és meghempergetjük őket a darált dióban.









Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a diós golyókat, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, kb.15-18 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Mikor kezd a dió a tetején megpirulni, akkor már biztosan átsült a sütemény. Rácsra téve, kihűtjük, majd tetszés szerinti krémmel, vagy lekvárrar, kettőt-kettőt összeragsztunk.




Net.



ILLÉSKRISZ KONYHÁJA