"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. augusztus 28., vasárnap

BARACKOS TORTÁCSKA














Végre engedett a kánikula a szorításából és megkegyelmezett a napocska a sugaraitól...Így már sokkal élhetőbb ez az idő, mint egy-két nappal ezelőtt. Amúgy meg, pár napig pihent a konyhám és a fényképezőgépem is ebben az időben, nem beszélve a számítógépről is, mert az is bemondta az unalmast...az sem bírta ezt a tikkasztó időjárást. Leolvadt az alaplapról valami kütyü, amitől a gép leállt és csak hibaüzeneteket küldözgetett. Most már meggyógyult, mert a szaki megjavította. Szóval, most, hogy már minden pöpecül szuperál, én is alkottam egy könnyű süteményt...


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 3 nektarin, 1 marék áfonya vagy szeder, 1 tojás, 2-3 evőkanál baracklekvár, kevés barna cukor.


A leveles tésztát, lisztezett alapon késhát vastagra nyújtjuk, majd kb. 8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval, kiszaggatjuk. A maradék tészta darabokat összegyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk és felcsíkozzuk, mert ezek a csíkok kellenek majd a süti pereméhez. A barackokat kimagozzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A tészta korongokat átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a felvert tojással lekenjük a korongok széleit. A tészta csíkokat körbe rakjuk a lekent széleken, kis peremet képezve. A tészta fészkek közepét baracklekvárral megkenjük, kirakjuk a gyümölcsszeletekkel, az áfonyával megszórjuk, majd sütemények széleit ismét lekenjük a tojással, a gyümölcsöt pedig megszórjuk barna cukorral. 






Előmelegített sütőben, 160 C-on, pirulásig sütjük a tortácskákat. Langyosra hűlve, porcukorral megszórva kínáljuk.








2011. augusztus 24., szerda

NÉRÓ TEASÜTEMÉNY












Ritkán sütöm ezt a sütit, pedig nagyon szeretjük, mert ritkán jön össze 6 tojás sárgája. De mivel a minap megsütöttem a Sajtos kagylót, amihez meg éppen tojás fehérje kellett, így gond nélkül  össze jött a sárgája mennyisége...Természetesen ezt a sütit is el kellett dugnom a "sáskáim" elől, hogy legalább annyi idejük legyen, hogy megpuhuljanak...Estére már egy szem sem maradt.



Hozzávalók: 18 dkg Ráma, 12 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 1 evőkanál tejszín, 20 dkg liszt, 1/4 sütőpor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja v. pár csepp citrom aroma . Töltelék: 20-25 dkg baracklekvár. Díszítés:  2 szelet étcsokoládé.



A margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat és a tejszínt. Utána mehet bele a liszt, sütőpor, citromhéj. Jól összedolgozzuk. Nyomózsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsiben, kisebb diónyi halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben, 160 C-on, világosra sütjük, ez kb. 10 perc. Miután kihűltek a piskóta korongok, kettőt összeragasztunk baracklekvárral, majd olvasztott csokoládéval áthúzzuk a tetejüket. Pár órát pihentetjük a sütemény, hogy megpuhuljanak.









2011. augusztus 22., hétfő

SAJTOS KAGYLÓ






















Ifjú fiacskám tegnap este érkezett haza a Balatoni nyaralásból. hogy a kedvében járjak, ma finom menüsorral fogom kényeztetni...Reggelire elsőként, ezt a finom sajtos péksüteményt sütöttem. Alig bírták kivárni, hogy kihűljön egy kicsit, máris elkapkodták a tepsiről. Nem csak reggelire, hanem például, egy kirándulásra is tökéletes elemózsia lehet...


Hozzávalók:  45 dkg liszt, 4 tojás fehérje, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 1 dl langyos víz, 3 evőkanál olaj, 1-1 kávéskanál cukor illetve só, Töltelék: 20 dkg sajt / Trappista, Gouda../, 1 tojás, csipet só, Lekenéshez: 1 tojás.


Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a  tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát dagasztunk. Meglisztezzük, letakarjuk, majd egy órát pihentetjük. Míg kel a tészta addig, elkészítjük a tölteléket. A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a tojást és kikeverjük. Mikor szépen megkelt a tészta, lisztezett alapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk és nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a köröket. A tölteléket elosztjuk a tészta korongokon, majd ráhatjuk a tészta másik felét. Konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percet pihentetjük.




 

Mikor ismét keltek egy kicsit, tojással lekenjük a sajtos kagylókat.




Előmelegített sütőben, 175 C-on, 20-25 perc alatt, arany barnára sütjük a péksüteményeket. Langyosra hűlve tálaljuk.








2011. augusztus 13., szombat

MADAM POMPADOUR ROLÁDJA











Mikor megláttam Tücsöknél azt a ínycsiklandó csokis süteményt, nem bírtam tovább türtőztetni magam, mert teljesen elbűvölt a látványa. Muszáj volt nekem is, valami hasonlót alkotnom.....Első neki futásra, csíkos piskótát akartam sütni, de aztán jött egy kósza gondolat, hogy mi lenne, ha ma, cirádás külsőt öltene a süteményem...Némi rajztudás, és cseppnyi kézügyesség után, máris új ruhát öltött az öreg piskóta rolád...Nem túl édes krém került a belsejébe, a díszítést pedig egész egyszerűen, elhagytam...


Hozzávalók a kakaós cirádához: 1 nagyobb tojás fehérje, 2 dkg kakaópor, 2 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj.


A hozzávalókat kikeverjük. Egy gáztepsi méretű tepsibe sütőpapírt rakunk. A krémet egy uzsonnás zacskóba töltjük, majd a zacskó egyik csücskét ollóval levágjuk. Egészen kicsi lyuk legyen, hogy a krémmel, szépen lehessen írókázni. A sütőpapírra tetszőleges, cirádás mintát rajzolunk, majd a tepsit betesszük a hűtőbe, hogy krém megdermedjen egy kicsit. Ez azért szükséges, hogy amikor rátöltjük a piskóta masszát, kenéskor ne maszatolódjon el a minta.

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás + 1 sárgája, 12 dkg  cukor, 12 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 4 evőkanál víz, csipet só.


A hozzávalókból a szokásos módon piskóta tésztát keverünk, majd a hűtőből kivett, dermedt csíkos rajzra kenjük a masszát. Előmelegített sütőben, kb.160 C-on, világosra sütjük a piskótát. Még melegen, papírostól felcsavarjuk a tésztát, hogy formáját megtartsa. Így hűtjük ki. Közben elkészítjük a krémet: 25 dkg Mascarpone krémet, 2-3 evőkanál porcukorral, és 3 evőkanál keserű kakaóporral habosra keverjük, majd ezt a krémet töltjük a kihűlt piskóta tekercsbe. A roládot tálra emeljük, már nem díszítjük tovább, mert úgy szép ahogy elkészült...






RÖFIK REGGELIRE...














Ez a két kedves malacka várta a kislányomat, hogy felébredjen...Ha jó idő lesz ma, akkor strandolni megy az ismerőseinkkel és a gyerekeikkel. Gondoltam, a korai kelést felvidítom egy kicsit a két röfivel...Mikor meglátta a két szendvicset, rögtön azt kérte, hogy így csomagoljam be neki, mert szeretné elvinni...Sajnos a mozgó alkatrészek miatt, ez lehetetlen lenne, így fülecskéktől és a szemecskéktől megszabadítva kerültek, az uzsonnás zacskóba...Hozzávalókat most nem írok, a képek mindent elárulnak...:o)))





2011. augusztus 11., csütörtök

CITROM & LIME JELLY
















C Vitamin bomba a gyerekeknek. Egyszer már készült Narancsgerezd is télen, de gondoltam nem fogják a citromosat sem savanyú képpel elfogyasztani...Persze, hogy nem, pikk-pakk eltűntek a gerezdek a tálról. Ez amolyan, vacsora utáni nyalánkság a családnak.



Hozzávalók 24 gerezdhez: 2-2 db. citrom illetve lime, ízlés szerint cukor, víz, 1 csapott evőkanál zselatin.



A citrusokat alaposan megmossuk folyóvíz alatt, majd szárazra töröljük. Félbe vágjuk őket, majd levüket kifacsarjuk egy tálba. A levet ízesítjük cukorral, hogy ne legyen olyan vad savanyú, majd átszűrjük a rostoktól. A héjakból óvatosan kiszedjük a belső fehér részt. Éles késsel megbontjuk a belső felszínén található hártyát, majd óvatosan, hogy héj ne sérüljön a héj, lehúzzuk az egészet egyben. a csumájánál ollóval vágjuk át, de vigyázzunk nehogy kilukadjon. A héj csészéket megtöltjük vízzel és lemérjük, hogy mennyi az űrtaltalmuk, mert majd a citruok cukros levét ennyi vízzel kell majd kipótolni. A zselatin kevés vízben elkeverjük, mikróban felmelegítjük, majd a citromléhez keverjük. A héjakat tálra tesszük, ha billegne, akkor fóliával megtámasztjuk, és bele öntjük a kész citrusos levet. Hűtőben 1-2 óra alatt megdermesztjük a citrusokat. Mikor megszilárdult, akkor éles késsel, egy citrus csészét 3 gerezdre vágjuk. Tálra tesszük őket és hidegen tálaljuk. Frissítő, fanyar csemege.



2011. augusztus 9., kedd

SÓS-RÁCS






















Mi mindenre nem jó, egy spájz rendrakás...Először is átláthatóvá válik a rendszer, mi hol található, másodszorra pedig előkerülnek olyan rég nem látott, már már feledésbe került dolgok is, mint például ez a tészta rácsozó...Ott lapult lecsúszva a két polc között. Olyannyira megörültem neki, hogy gyorsan befogtam egy kis munkára. Segítségével készült el, ez a ropogós nassolni való, a Sós-rács....Nem mondom, megizzasztott egy kicsit, de végeredmény kárpótolt...


Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 Rama kocka, 30 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 1 tojás a kenéshez, szezámmag és mák a szóráshoz.



A tésztához valókat összegyúrjuk, majd elfelezzük, és alaposan lisztezett felületen két vékony lappá kinyújtjuk. A lapokat is megfelezzük hosszában és a tészta rácsozót alaposan belisztezve, végig görgetjük a kinyújtott tészta lapon. Óvatosan széthúzzuk a tészta csíkot, hogy a rácsminta szépen kialakuljon.






A kész rácsot, átcsúsztatjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, felvert tojással lekenjük, majd a magokkal megszórjuk. Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, 8-10 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a rácsokat. Ebből a mennyiségből nekem 5 tábla lett. Egészben hagyva, vagy eltördelve tálaljuk.



A rácsozó...









2011. augusztus 4., csütörtök

MÁKOSGUBA TORTA
















A mákos-gubát kivétel nélkül, mindenki szereti nálunk. Most kivételesen elegáns külsőt kölcsönöztem neki és torta formában tálaltam. Néztek is egy nagyot, hogy mi ez a flancos külső.  Arra gondoltam, hogy a változatosság, néha gyönyörködtet...Végül aztán nem sokáig gyönyörködtünk benne, igen hamar elfogyasztottuk.



Hozzávalók: 10 db kifli, 4-5 dl tej, 1.5 bögre darált mák, cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál méz, 1/2 citrom reszelt héja, 1 evőkanál vaj, csipet só, 10 db babapiskóta, kakaópor, tejszínhab.



A tejet tálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, ízlés szerint kristály cukrot, a csipet sót, a vajat és mikróban felmelegítjük. Közben a kifliket vastagabb karikákra felvágjuk és egy nagyobb tálba tesszük. Rászórjuk a kifli karikákra a mákot, majd ráöntjük a meleg tejet, mézet csorgatunk rá, rászórjuk a citrom reszelt héját, majd az egészet elkeverjük. Ha kell, még öntünk hozzá tejet, hogy jó "szottyos" legyen. Egy kerek alakú jénai tálat kibélelünk folpack fóliával, majd az alját kirakjuk, tejben megforgatott babapiskótával. A piskótára halmozzuk a mákos gubát, elegyengetjük a tetejét, majd lefedve, 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kifordítjuk a tortát a tálból, a guba torta tetejére kakaóport szórunk és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.




2011. augusztus 1., hétfő

TÖLTÖTT PAPRIKA





















Ez az az étel, amit évszaktól függetlenül, bármikor el lehet készíteni. Talán nyáron egy picivel ízletesebb, mert a napon érett paprikának intenzívebb íze van. Gyereknek sosem ettem meg a főtt paprikát belőle, anyukám ézért, külön nekem, "csupasz" gombócokat gyártott. Most meg már nagyon szeretem, és ha véletlenül az egész fazék "csupasz" gombóccal készül, igencsak hiányolom belőle a paprika bundát...


Hozzávalók 4 személyre: 2 liter házi paradicsomlé, 1/2 kg szín darált hús, 1 tojás, 1 marék rizsa, 1 fej hagyma, 1 ág zeller levél, 8 db. kisebb TV. paprika, só, bors, cukor, pirospaprika, kevés liszt, olaj.



A paradicsomlevet lábosba öntjük, beledobjuk a zeller levelet, ízesítjük a levet, sóval és kevés cukorral. Felfőzzük. Míg melegszik az paradicsomlé, addig bekeverjük a tölteléknek valót. A húst tálba tesszük, ráütjük a tojás, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a megmosott rizst, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát hintünk rá, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. A paprikáknak a végeit levágjuk, magházát és az ereket kiszedjük, majd megtöltjük a húsmasszával. Ha esetleg maradna ki a töltelékből, akkor gombócokat formázunk belőle. Ha felforrt a paradicsomlé, óvatosan beletesszük a paprikákat, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük az egészet. Mikor puhára főtt a töltelék, kiszedjük egy tálba a paprikákat, és a lisztből, kevés olajból készült, világos rántással, berántjuk az ételt. Forralunk a szószon egyet, majd visszatesszük a mártásba a töltött paprikákat. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.