"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. július 31., vasárnap

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ A VÖLGYBŐL...












Hoztam nektek egy röppke fotós beszámolót az idei Művészetek Völgyéből. Most már sokadik alkalommal látogattunk el a Balaton-felvidék legszebb részére, a most három falut felölelő kézműves vásárra. Az idő kegyes volt hozzánk és csak kétszer öt percre mutatta meg az eső, a méregfogát, szóval sikerült szép időben térdig járnunk a lábunkat. Hihetetlen ez a vásári forgatag...Szebbnél-szebb portékával megrakott standok, finom illatok, ízletes nedűk, huncut gyerekek, és kedves emberek... Legalábbis összefoglalva ezt láttam. Mintha idén sokkal türelmesebbek voltak egymáshoz az emberek, nem volt tolakodás, türelmetlenkedés, szóval, élmény volt az ott lét. Az árak, mint mindig, néhol veszélyesen irreálisak voltak, de hát ami kézzel készül és szemet gyönyörködtető, annak sajna borsos az ára. Kislányom élvezte a legjobban, ő aztán kipróbált mindent, üveget formált, homok képet csinált, nemezből virágot szőtt, és persze minden pénzt elköltött volna...Azért én sem jöttem haza üres kézzel, a régiségek apró boltjában vettem egy ómama korabeli, apró tejes kannát és egy mézeskalács készítő csillag formát. De most jöjjenek a képek, egy kis összeállítással...



      Csoportkép az 1700-as évek közepéből, a polgári, ún. "látogatói viseletről"...








Anyag-szobrász hölgy munka közben, és egy szép műve....











A kovácsmester otthona a századelőből. Apró konyha, pici szobával...

















Manóvilág az erdőben...Színes, csodás kerámia figurák, eszméletlen áron...


















Portékák...












Lányom, mint "üvegmester"...Éppen medált készít.
















Később, Katicás homokkép készült...














Népitánc előadás, egy finom itóka mellett...







Pikáns, fűszeres "Vasalt husi"...








"Aprócska szoba ablaka"...







Az én "vásárfiám..."







Egyszer érdemes mindenképpen ellátogatni ide, mert felejthetetlen élményben lesz részünk...





2011. július 28., csütörtök

TOKAJI BORHABTORTA






Egy kérésnek teszek eleget, mert egyik kedves ismerősöm régóta kereste ezt a torta receptet, amit én is úgy kaptam a Főorvos asszonyunktól. Ha még ettetek különleges és finom tortát, akkor ez bizonyára olyan lehet. Persze, csak az álljon neki az elkészítéséhez, aki barátságban van a borokkal, legfőképpen a Tokajival, mert intenzív bor és alkohol íze, felűlmúlhatatlan ízorgiát képez az ízlelő bimbókon..., de mondom, egyszerűen mennyei!!! Gyerekeknek egyáltalán nem való, mert nem az ő ízviláguk. Viszont a családom korosodó tagjai, villacsörömpölések közepette, ujjongva fogyasztották el, ezt a "piás" tortát. Így azután, hamar üresen árválkodott a tortatálam az asztal közepén, a vendégeim pedig igazi jókedvre derültek tőle. Persze nem csak a tortának köszönhetően...:o))



Csak felnőtteknek!


Hozzávalók: a piskótához: 5 db. tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, csipet só, 5 ek. víz.
A hozzávalókból, sütünk egy kb. 22 cm átmérőjű piskóta tortát. Lapjában félbevágjuk, az alsó lapot, vissza tesszük a kapcsos tortaformába. Míg sül a piskóta, elkészítjük a borhabkrémet.


Krém: 4 dl. édes Tokaji aszu / nem feltétlen fontos a legdrágább.../, 4 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2 db fahéj darabka, 8-10 szem szegfűszeg, 1 tk. zselatin, 5 dkg liszt, 5 dl. tejszín.


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a liszttel és 1 dl borral. A megmaradt bort felforraljuk a cukorral a fahéjjal és a szegfűszegekkel. Mikor felforrt, állandó keverés mellett, hozzászűrjük a tojásos masszához, lassú tűzön, állandóan kevergetve, besűrítjük a krémet, még forrón hozzákeverjük a megáztatott zselatint. Ezután kihűtjük. Amíg hül a boros krém, addig felverjük kemény habnak a tejszínt. Lazán összekeverjük a boros krémet a tejszínnel. Ezután betöltjük a krémet a tortaformában lévő piskótára, elsimítjuk, majd befedjük a másik torta lappal. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára. Mielőtt tálalnánk, megszórjuk a tetejét vaníliás porcukorral, esetleg darált-pörkölt mandulával. A kislányom ragaszkodott a kisegérhez, mit volt mit tenni, ráültettem a tortára...


Nagyon finom, különleges torta. Intenzív bortartalmával csak felnőtteknek ajánlott.




2011. július 26., kedd

FEHÉR KENYÉR
















Finom, ropogós, igazi kenyérkét sütöttem ma. Most elég jól sikerült. Legalábbis szerintem. A kovász készítésével kezdtem neki. Este bekevertem, kiraktam a hideg lépcsőházba, majd másnap reggel dagasztottam be a tésztát. Így elég hosszúnak tűnik a dolog, de alig kellett vele dolgozni, mert pihent és kelt magától, a gép pedig kidagasztotta...A régi asszonyoknak, nem volt ilyen jó dolguk, mint manapság nekünk...Segítség innen...


Kovász: 20 dkg liszt,1.5 dkg élesztő, a mokkáskanál cukor, 2 dl víz, 1 porrá tört citrompótló tabletta.

Este bekeverjük, majd letakarva, egy éjszakát pihentetjük. Másnap a kovászhoz hozzákeverünk: 45 dkg átszitált lisztet, 2 kanál burgonya pelyhet, 2 dl langyos vizet, melyben elkeverünk 1 csapott evőkanál sót. A egészet sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett alapon finoman átgyúrjuk a tésztát, megformázzuk a kenyeret.






Sütőpapírral bélelt jénaiba át tesszük, pengével bevágjuk, majd ismét kelesztjük, míg szépen megemelkedik a tészta. A sütőt előmelegítjük kb. 175 C-ra, a jénait lefedjük egy másik mélyebb jénaival és betesszük a kenyeret sülni. Mikor kezd a teteje barnulni, akkor levesszük a fedelét és úgy sütjük tovább, arany barnára. Sülés után rácsra tesszük a kenyeret, hogy kihűljön. Ekkor szépen elkezd cserepesedni. csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt.











2011. július 18., hétfő

SAJTKRÉMES FŐZÖTT POGÁCSA

















A hűtőmben megbújt egy fél guriga Trappista sajt, még jó, hogy rátaláltam... Amúgy is valami sajtosra vágytam délután, ezért nem volt kérdés, a pogácsa sütés... Régebben sokszor készítettem főzött pogácsát, most viszont, hogy tényleg jó sajtos legyen, megtöltöttem az aranyló puffancsokat, finom sajtkrémmel. Nincs sok macera vele, gyorsan elkészült, és mennyei finom!



Hozzávalók: 8 dkg Trappista sajt, 2 dl tej, 8 dkg vaj, 1 kk. só, 15 dkg finomliszt, 3 db nagyobb tojás.

A tejet a vajjal forrásig hevítjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd habverővel simára főzzük. Addig kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Ezután hűlni hagyjuk. Míg hűl a massza, addig lereszeljük a sajtot. Ha kissé kihűlt, beleütünk egyenként 3 tojást, és nagyon simává kidolgozzuk, végül belekeverjük a reszelt sajtot is. Vizes kézzel vagy vízbe mártott kanállal, diónyi gömböket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, mert sütés közben megnőnek. Lekenjük tojással. Előmelegített sütőben, 175 C-on, pirosra sütjük, kb. 15-20 perc alatt. A pogácsákat hűlni hagyjuk.








Közben elkészítjük a Sajtkrémet: 1 dl tej, 2 tojás sárgája, 2 dkg liszt, csipet só, 15 dkg reszelt Trappista sajt. A tejet lábosba öntjük, hozzá adjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sajtot. Lassú tűzön, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt, 5 dkg vajjal habosra keverjük a krémet. Ezzel töltjük meg a pogácsákat, majd reszelt sajttal díszítjük. Nagyon könnyű pogácsa, finom sajtkrémmel....









2011. július 17., vasárnap

ÁFONYÁS SAJTTORTA












Finom, üde nyári torta. Sok macera nincs vele, hacsak a piskóta megsütése nem az, de két tojásból, szinte percek alatt meg van, még a konyha sem melegedik fel tőle... A krém pedig egy két keverés alatt készen van. Egyébként bármilyen bogyós vagy erdei gyümölcsből elkészíthető.


Hozzávalók: 2 tojásból sütött, vékony piskóta lap, 25 dkg áfonya, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 2.5 dl tejszín, 10 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál  + 1 kávéskanál zselatin.


A piskótát egy kapcsos torta forma aljába tesszük. Ezután elkészítjük a krémet. 20 dkg áfonyát kevés cukorral pürésítünk, a többit pedig kevés cukorral és a kávéskanál zselatinnal felfőzzük, majd azt is pürésítjük. Ez lesz a torta tetejére kenve. A többi zselatint kevés vízben mikróban feloldjuk, majd kissé kihűtjük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot a tejfölt és megolvadt zselatint, és a pürésített áfonyát, jól elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és lazán a krémbe forgatjuk, ízesítjük a citromlével. A krémet a piskótára öntjük, elsimítjuk a tetejét. A zselatinos áfonyát a túrós krémre öntjük, majd a tortát a hűtőbe tesszük dermedni. 2-3 óra hűtés kell neki.



2011. július 14., csütörtök

CSIRKETORTA











Hőség ide, hőség oda, ma muszáj voltam rendes ételt főzni. Már régebben kinéztem ezt a csirkés ételt, ehhez Maria adta az alap ötletet. Az ízvilága változott, de a formája maradt a régi. Reggel, még az úgymond hűvösebb időben összeállítottam a tepsiben, és délután, csak ki kellett sütni. Nagyon finom, töltelékes sült husi lett belőle. Tejszínes burgonyapürével tálaltam.



Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell, 3 darab zsemle, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 pohár zöldborsó, 1 pohár főtt kukorica, 4 fej csiperke gomba, 3 főtt tojás, 3 nyers tojás, só, bors, piros paprika, csirke fűszerkeverék, 1 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyem.



A csirke melleket vékony szeletekre vágjuk, sóval és csirke fűszersóval bedörzsöljük, majd félre tesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket. A zsemléket vízben megáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk és egy tálba tesszük. A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a főtt tojásokat felkockázzuk, a gombát úgy szintén, a petrezselymet felaprítjuk és az egészet a zsemlékhez adjuk. Bele ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a borsót és a kukoricát is. Ízesítjük sóval, borssal és egy kevés piros paprikával. Alaposan kikeverjük a masszát. Egy kerek jénai tálat kivajazunk, bele töltjük a fele mennyiségű masszát, kirakjuk a tetejét a fűszeres csirke szeletekkel, majd rákenjük a maradék tölteléket. 175 C-on, 45-50 percig sütjük, míg megpirul a teteje. Burgonyapürével és kovászos uborkával tálaljuk.


Így rétegeztem...






Megsülve...






Jó étvágyat!!!





2011. július 4., hétfő

SÁRGABARACKOS GOMBÓC














Apukám kedvébe jártam ezzel a tál gombóccal. Imádja. Emlékszem, nagyanyám akkora gombócokat csinált, mint az öklöm. Puha volt és finom. Mikor kettévágtuk a gombócot, az aranyszínű barackok közepéről, lávaként ömlött ki az olvadt fahéjas cukor...Tőle tanultam ezt a receptet.



Hozzávalók: 1 kg héjban főtt burgonya, 1 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg búzadara, diónyi vaj, csipet só. Sárgabarack, kockacukor, fahéj.



A burgonyát, mikor kihűlt, burgonya nyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojás, a vajat a csipet sót, a lisztet és a búzadarát. 






Alaposan lisztezett lapon összegyúrjuk, majd hengert formázunk a tésztából. A hengert, ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk, majd mindegyik szelet közepére ültetünk egy kockacukorral és egy csipet fahéjjal megtöltött barackot. Gombócot sodrunk belőle. 






Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, kissé megsózzuk, majd a lobogó vízbe engedjük a gombócokat. Mikor feljönnek a víz felszínére, akkor főzzük még kb. 2-3 percig, majd szűrőlapáttal kiszedjük őket. A gombócokat, pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.