"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. június 20., hétfő

HASSELBACK BURGONYA















A legnagyszerűbb sült burgonya formáció, amit eddig ettem. Főleg ilyenkor nyár elején, amikor az új burgonyát még pucolni sem kell, csak alaposan megsikálni. Bármilyen feltét mellé nagyon finom kísérő, legyen az sült, vagy valamilyen szaftos husi. De egy friss, öntettel nyakon locsolt saláta mellé is mennyei egy tál érel lehet.


Elkészítése: A közepes méretű burgonyákat alaposan megsikáljuk, majd kissé leitatjuk róla a vizet. Fogunk egy evőkanalat, beleültetjük a burgonyát, / akkor jó a burgonya mérete, ha pont bele illik a kanálba / majd éles késsel, 2 mm méterenként bevagdossuk. A kanál széle megakadályozza, hogy kés túlszaladjon és végig vágjuk a burgonyákat. Mikor minddel végeztünk, tepsibe rakosgatjuk őket, olajjal meglocsoljuk és befűszerezzük a burgonyákat. Én fűszersót és citromborsot szoktam használni. Forró, 200 C-os sütőbe tesszük a tepsit, és kb. 50 perc alatt, 1-2 szer megfordítva és az olajjal meglocsolgatva, pirosra sütjük a krumplikat. Ma, pirított csirkemell csíkokkal, és főtt kukoricával tálaltam...










2011. június 15., szerda

MÁKOS MEGA ROPI














Esténként, mikor fáradtan lehuppanunk a fotelba, olyankor olyan jó "semmit tenni"...Rögtön, ropogtatni való kedvünk támad. Nos, erre a legalkalmasabb ilyenkor,  ez a mákos mega ropi...Reccsen-roppan és törik. Egy-két rúd, és máris jó kedvünk támad, hogy ma is meg volt a kötelező nasi...


Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3/4  pohár langyos víz, 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál szemes mák, 1/4 kocka friss élesztő.


Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk. Majd a többi hozzávalóval együtt, kenyér tésztát dagasztunk. Letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük a tésztát. Ezután átgyúrjuk, majd diónyi darabokat szaggatva a tésztából, kb. 25 cm-hosszú rudakat sodrunk belőlük. A rudacskákat, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 175 C-on pirosra, ropogósra sütjük a ropikat.











2011. június 12., vasárnap

HELLO KITTY TORTA















Az ünnepelt...



Timikének készítettem ezt a Hello Kitty tortát. Ő, a párom nagybátyjának a fogadott lánya. Timi szellemi fogyatékos, Kéthelyen él intézetben. Az anyja eldobta, nem törődik vele, és így a párom nagybátyáék szokták évente kétszer elhozni őt nyaralni illetve teleni, egy-egy hónapra. Egyébként már egy felnőtt nő, most tölti a 36. életévét. Nagyon ragaszkodó, szeretetigényes emberke, állandóan ölelget és szeretget minket. Nagyon jól érzi itt magát, sokat próbál segíteni és nem mellesleg szorgalmas is. A hétéves lányommal jól eljátszanak, szeretik egymást. Mindig panaszkodik, hogy az intézetben sosem kap tortát...Most is, és tavaly is sütöttem neki, hogy boldog legyen. Tavaly Barbie torta volt, idén meg ez a Hello Kitty-s. Citromos ízűt kért, így teljesítettem a kívánságát. Lemon curd krém, mascarponeval keverve. Ezzel lett töltve a torta. Remélem tetszeni, és ízleni is fog neki...


Hozzávalók egy zsúr tortához:  3 tojásból sütött, kerek piskóta lap / 3 lapba vágva /, 2 citrom, 2 tojás, 12 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 25 dkg mascarpone krém. A díszítéshez: marcipán, étcsokoládé, cukorgyöngy.


A kész piskótát 3 lapba vágjuk, majd félre tesszük, míg elkészítjük a citromos krémet. Először a lemon curd krémet főzzük meg. Egy nagyobb lábasban felteszünk vizet forralni, ebbe beleállítunk egy akkora tálat, amely belefér és az alja beleér a forró vízbe. A tálba ütjük a két tojás, hozzáadjuk a cukrot, a citromok átszűrt levét és az étkezési keményítőt. Kézi mixerrel lassú fokozaton, addig keverjük, míg besűrűsödik a citromos krém. Ha elkészült, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha teljesen kihűlt a krém, hozzáadjuk a mascarpone krémet és habosra felverjük az egészet. Ezzel krémmel töltjük meg a tortát. A torta oldalára, és a tetejére is hagyunk keveset a krémből, hogy a marcipán rá tudjon majd ragadni. Kiszabjuk a marcipánt kerekre, ráillesztjük a torta tetejére, és olvasztott csokoládéval megrajzoljuk a cica fejét. Marcipán masnival és cukor gyönggyel díszítjük a tortát.





2011. június 6., hétfő

ROPOGÓS MANDULA TALLÉR


















Maradék tojásfehérje hasznosítására való ez a finom, ropogós mandulás tallér. Szinte a semmiből készül, és mégis egy tálkányi nassolni való lesz belőle. Az aprósüteményes tál, egyik szereplője lehet, pl. Karácsonykor, vagy Húsvétkor...



Hozzávalók: 2 tojás fehérje, 5 dkg liszt, 6 dkg cukor, csipet só, 3 dkg vaj, 10 dkg szeletelt mandula.



A tojásfehérjéket kicsit felverjük, hogy habosak legyenek, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a sót és a  szeletelt mandulát. Összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb méretű tepsit, és fél evőkanálnyi halmokat teszünk a masszából, egymástól kissé távolabb. A halmokat a kanál hátával, kőrkőrösen ellapítjuk, lényeg, hogy vékony legyen, mert minél vékonyabbak a korongok, annál ropogósabbak lesznek a tallérok. Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, pirulásig sütjük a tallérokat. Mikor kihűltek, akkor szedjük le őket a sütőpapírról.





2011. június 4., szombat

"HAMUTÁL" TORTA...




















Nem szokványos tortát akartam készíteni az én Jancsimnak, hanem inkább egy olyan tortát, amivel egy üzenetet tudok neki sugallni...Sajnos, ha nem is olyan nagyon erősen, de bővíti a cigarettázók népes táborát... Szeretnénk, ha egyre kevesebbet szívna, és azután szépen lassan, le is tudná tenni, a "füstölgő" rudat. Talán ettől a tortától ihletet kap, és megfontolja a kérésünket. Nem túl "szép" torta, de viszont annál finomabb...


Hozzávalók egy zsúr tortához: 3 tojásból sütött, kerek piskóta lap, 2 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál keserű kakaópor, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg Mascarpone, baracklekvár, fehér és narancssárga marcipán, 2-3 evőkanál őrölt mák.



A piskótát lapjában 3 részre vágjuk, a tetejéből kivágunk egy kőrt és a széle lesz a hamutál pereme. A kivágott kőrt, szeletekre vágjuk, ez lesz a krém közé téve. 







Elkészítjük a krémet: a tejből, a lisztből, és a kakaóporból, sűrű krémet főzünk és kihűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vajat, a mascarponét és a cukrot. Habosra kikeverjük a krémet. Ezzel töltjük meg a tortát. Az alsó lapra kenjük a krém 1/3 részét, kirakjuk a felszeletelt piskóta csíkokkal, majd rákenjük a maradék krémet is. A megmaradt lyukas piskóta alsó részét kissé bekenjük baracklekvárral és ráillesztjük a torta tetejére. Kissé lenyomjuk. Míg kinyújtjuk a marcipánt, addig a tortát hűtőbe tesszük dermedni, de az sem baj, ha egy órát hűtjük..Porcukorral meghintett alapon kinyújtjuk a marcipánt akkora körré, amekkora befedi az egész tortát. Óvatosan ráemeljük a marcipánt a tortára és szépen ráigazítjuk, ügyelve, hogy a formát megtartsa. Ujjunkkal kiigazítjuk a sarkokat. Elkészítjük a cigarettákat. Mákot szórunk a torta közepére, mintha hamu lenne, és kidekoráljuk a csikkekkel...A cigaretták végeit piros ételszínezékbe mártjuk, hogy hatásosabb legyen...Tálalásig hűtőbe tesszük a kész tortát.






2011. június 3., péntek

TÖLTÖTT KARALÁBÉ















Tavasszal, mikor még igen zsenge a karalábé, akkor szoktam hagyomány szerűen elkészíteni a töltött karalábét. Hamar megpuhul, és zsenge íze, jól harmonizál a csirke húsával. Nagyon finom, egy tál étel, tejföllel-tejszínnel készítve a legjobb...Még a finnyás nagy fiam is megevett belőle egy jó nagy tányért...



Hozzávalók: 5-6 db zsenge karalábé, 1/2 kg csirkemell filé, 1 kisebb fej hagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 marék rizs, só, bors, 1 leveskocka, 2-2 dl tejföl és tejszín, 2-3 evőkanál liszt.



A karalábékat megpucoljuk, kisebb zsenge leveleit félre tesszük, majd karalábé vájóval, a közepüket kivájjuk, ügyelve arra, hogy nehogy kilyukasszuk a karalábék alját. A kivájt karalábé darabokat félre tesszük, a zsenge leveleit pedig vékony csíkokra felvágjuk. A csirke mellet ledaráljuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a tojást, a megmosott rizst, a vágott petrezselyem felét, majd  ízesítjük sóval és az őrölt borssal. Alaposan kikevert masszát készítünk belőle. A húskrémet beletöltjük a karalábék üregeibe, majd betesszük őket egy lábosba. Köré szórjuk a karalábé darabkákat, és  felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Rámorzsoljuk a leveskockát, rászórjuk a csíkokra vágott leveleket és megsózzuk. Fedő alatt, lassú főzéssel, puhára pároljuk az ételt. Közben a tejszínt, a tejfölt, és a lisztet össze keverjük. Ha megfőttek a karalábék, kivesszük őket a léből, majd a habarással behabarjuk az ételt. Összeforraljuk az egészet, majd vissza tesszük a töltött karalábékat a lábosba. A maradék petrezselyemmel meghintve, forrón  tálaljuk.