"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. május 30., hétfő

VERDENS BESTE














Ez egy redeti Norvég sütemény...Évekkel ezelőtt a NLC, Sütik-képpel c. topikjában söpört végig a Verdens hullám. Aki élt és mozgott, mind megsütötte, és magasztalta ezt a méltán finom süteményt. Én is sokszor elkészítettem már, és mindig nagy sikert arattam vele, a vendégeim körében. Lényege a friss házi tojás, és a kíméletes sütés. Nem szabad magas hőfokon sütni, mert a tojáshab megég a tetején, és alul pedig, nyers marad a tészta..


Hozzávalók:
12,5 dkg margarin, 12,5 dkg porcukor,  12,5 dkg liszt, 4 tojás, 4 evőkanál tej, 1/2 sütőpor.
 A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét keményre verjük a 20 dkg cukorral.
A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 20x30 cm-es tepsibe kenjük, (tepsi szélein hagyunk kicsi helyet, mert terjeszkedni fog) majd rá a cukros tojáshabot. 150 °C-os sütőben megsütjük. Elég hamar megsül, érdemes többször ránézni és tűpróbát végezni. Ha nagyon barnulna a tojáshab a tetején, akkor takarjuk le a sütés vége felé. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a vanília krémet.
Krém: 6 dl tej, 1 vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 tojás, csipet só. 
4 dl tejet felforralunk, a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a megmaradt 2 dl tejben, a kétféle cukorral és a liszttel, és a pudingporral. A fehérjét pedig, csipet sóval kemény habbá verjük. Ha felforrt a tej, állandóan kevergetve hozzá csurgatjuk a tojásos masszát és sűrű krémmé főzzük. még forrón belekeverjük a tojáshabot. a krémet kihűtjük.
Ha kihűlt a tészta is, hosszában két részre vágjuk és vaníliakrémmel megtöltjük. Porcukorral meghintjük és pirított dióval díszítjük a kész süteményt.





2011. május 15., vasárnap

TENGERI CSILLAG
















Hozzávalók 4 csillaghoz:

45 dkg sima liszt, 6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1/3 kocka friss élesztő, 1 dl tej, csipet cukor, 1 csapott kávéskanál só, 3 dl langyos víz.

Az élesztőt a langyos cukros tejben elkeverjük és felfuttatjuk. A felfutott élesztőt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és alaposan kidagasztjuk.  Meglisztezzük, letakarjuk és meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, 8 darabra vágjuk, gombócot sodrunk belőlük, majd 10 percig, ismét pihentetjük a tészta gombócokat.










Pihentetés után, mindegyik gombócból ovális hengert sodrunk, hosszában és keresztben is, a közepükbe fakanál nyelet nyomunk, hogy vágat keletkezzen.









Középen csavarunk egyet a tésztán és kettőt egymásra teszünk, hogy úgy nézzenek ki, mint egy szélforgó...










Sütőpapírral bélelt tepsiere rakosgatjuk a csillagokat, a csillagok csücskeit kissé meghajlítjuk, majd letakarva, ismét 15 percig pihentetjük a tésztát.






                     Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 35-40 perc alatt szép barnára sütjük a csillagokat.










                                   Frissen, ropogósan, tea vajjal és fekete kaviárral, mennyei reggeli...




2011. május 13., péntek

EPERMISU






Lassan beköszönt az eper szezon. Már lehet kapni magyar epret is, habár ez még fólia alatt érett, de már elég finom, édes az íze...Minden évben alig várom a "szedd magad" akciókat, ilyenkor az epres kosarunkkal felvértezve indulunk az eperföldekre. Aznap nincs, hát és derékfájás, órákig képesek vagyunk hajolgatni az eper bokrok között. Szedés közben degeszre esszük magunkat és mire haza érünk, alig bírunk ránézni a frissen szedett eper halmokra. Persze, ha elmúlik a jóllakottság, rögtön neki állunk ennek finom desszertnek...


Hozzávalók:

6 dl sűrű tejföl, 20 dkg porcukor, 35 dkg eper pürésítve, 5 dl tejszín kemény habbá verve, 450 gr. puha fajtájú babapiskóta / az a legjobb, aminek cukros egy kicsit a teteje.../.

A sűrű tejfölt kikeverjük a porcukorral, belekeverjük az előzőleg alaposan megmosott és pürésített epret. A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a tejfölös-epres krémhez. Veszünk egy tetszőleges jénai tálat, lerakunk az aljára egy sor piskótát, erre kenjük az 1/3 rész krémet, majd piskóta, krém, piskóta és végül a maradék krém következik. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és eperrel. Fontos, hogy egy éjszakára vagy legalább 5-6 órára hűtőbe tegyük, hogy a piskóta megpuhuljon és magába szívja a nedvességet.













2011. május 10., kedd

PIRÍTOTT TÉSZTA WOKBAN...











Már megint egy kínai kaja....Hm, mert egyszerűen imádjuk. Egyrészt az íze, másrészt pedig, hogy a "percek alatt kész van" c. kategóriába tartozása miatt. És talán azért is szeretjük mert egészséges a sok zöldségtől. Jó, van benne hús is, de kevés, fehér és nem olajban sült...Szóval, ma ismét ferde szemet öltöttem a konyhában és pikk-pakk elkészítettem ez a fincsi Kínai pirított tésztát. Semmi olyan nagyon különleges dolog nem is kell hozzá, ha a szója szószt és a szezám olajat nem annak vesszük. A kínai tésztához pedig csak annyit fűznék, hogy ha nagyon eredetiek akarnánk lenni, akkor vegyünk, de szerintem a sima magyar Gyermelyi is tökéletesen megfelel erre a célra..


Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag kínai v. spagetti tészta, 1 csirkemell, 1 sárgarépa, 1/4 fej káposzta, 3-4 nagyobb csiperke gomba, 2 szál újhagyma, 2 evőkanál szezámmag, 3 tojás, só, bors, chili szósz, szója szósz, olaj, pár csepp szezám olaj, 1/2 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma.



A tésztát, sós, lobogó vízben "all dente" megfőzzük, majd félre tesszük. A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk és kevés olajon készre sütjük és félre tesszük. A répát, a káposztát és a gombát, gyufaszál vékony csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A wokban kevés olajat forrósítunk, hozzáadunk pár csepp szezám olajat, majd beledobjuk a zöldségeket, rászórjuk a szezámmagot és nagy lángon pirítani kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, chili szósszal, az áttört fokhagymával és a citromlével ízesítjük. Állandóan kevergetjük és ropogósra sütjük. Mikor elkészült hozzáadunk kb. 2 evőkanál szója szószt, hozzáadjuk a kifőtt tésztát, majd alaposan átkeverjük. Közben a tojásokat habosra keverjük egy csipet sóval, és rántottát sütünk belőle. Mikor megsült, csíkokra felvágjuk, és azt is a tésztához keverjük. Forrón tálaljuk a pirított tésztát a csirke csíkokkal.






2011. május 9., hétfő

ZEBRA KOCKA
















Finom kekszes-kókuszos sütemény...szinte azonosulva a kókusztekerccsel. Azonban egy apróságban mégiscsak különbözik tőle, hogy a kókuszkrémje főzve van benne...



Hozzávalók: 500 gr. őrölt keksz, 5 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál rum, 5 dkg tea vaj, 5 evőkanál porcukor, kb. 3 dl tej.

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. annyi tejet adagolunk hozzá, hogy formázható, nyújtható masszát kapjunk. Olajos papírral átkenünk egy kb. 20x30 cm-es tepsit. A kekszes alapot 3 egyenlő részre osztjuk, majd porcukorral meghintett alapon, akkora lapot nyújtunk belőlük, amki éppen beleférnek a tepsibe. Közben elkészítjük a krémet is.

Krém: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 1 vaníliás cukor, 5 evőkanál cukor, 5 dkg tea vaj, 15 dkg kókuszreszelék.

Tetejére: 1 tábla keserű csokoládé, 2 kávéskanál olaj.

A tejből, a lisztből és a vaníliás cukorból, és a fele kókuszból, sűrű pépet főzünk, majd kihűtjük. Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a porcukrot a maradék kókuszt és a vajat. Habosra keverjük, majd ezzel krémmel töltjük meg a lapokat. Az első lapot a tepsibe helyezzük, rákenjük a fele krémet, majd a második lap jön és a krém másik fele. A végén az utolsó lappal befedjük a sütemény. Tetejére olvasztott csokimáz kerül.












2011. május 8., vasárnap

"LÁBTÖRLŐ"


 A sorozatos képlopások miatt a "Lábtörlőmre" Is vízjel került... 

















Meg ne ijedjen senki, ez nem egy hagyományos ajtó előtti lábtörlő, hanem egy virslis-tésztás,
finom lepény féleség. Egyszerű pizza tészta, virslivel megszőve. Gyerekbulira készült, kockára vágva ehetik majd a lurkók mustárral, ketchuppal, majonézzel megízesítve. Különben egy négytagú családnak is bőven elég, egy egyszerű vacsorára...



Pizza tészta: 35 dkg liszt, 1.5-2 dl tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1-1 csapott kávéskanál só és cukor, 1 evőkanál olaj. 

A szövéshez: 7 db roppanós virsli

Lekenéshez: 1 tojás


A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, ha kell még tejet pótolunk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Pizzavágó kőrkéssel, hosszanti irányban végig vágjuk a tésztát, de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. Ezután a hosszában félbe vágott virsliket, beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra sütjük a "lábtörlőt".













  Mikor megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd különböző mártásokkal és friss kerti zöldségekkel tálaljuk.















.

2011. május 6., péntek

KÍNAI TAVASZI TEKERCS
















Sokat járunk kínai vendéglőbe...Szeretjük ezeket az egzotikus ízkavalkádokat. Régebben elképzelhetetlen volt számomra, hogy megegyem az édeset a sóssal és a savanykás ízzel...Itt Érden van egy kicsike kínai étterem, amolyan tálcás tologatós. Nincs sok választás, meg vannak a megszokott ételek. Bambuszrügyes-csípős csirke, hagymás kacsamáj, édes-savanyú sertés csíkok, pirított tészta, illatos omlós csirke és a kedvenc előétel, a tavaszi tekercs. Mikor betérünk az étterembe, már messziről vigyorognak és tessékelnek befelé az étterem tulajdonosai. Eleinte, jött az eredeti kérdés: Megeszed-elviszed? Most már kívülről tudják, hogy helyben fogyasztók vagyunk... Ma kikísérleteztem a tavaszi tekercs itthoni módozatát, és bevallom, nagyon mesterien sikeredett. Jobb lett mint a bolti...



Hozzávalók 8 tekercshez:


Tészta: 15 dkg liszt, 3 dl víz, só


Zöldséges töltelék: 10 dkg lila káposzta, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 2 szál új hagyma, 1 evőkanál szója szósz, 1 mokkáskanál cukor, só, bors, 1 kávéskanál szezám olaj.


A tészta hozzávalóiból tejszín sűrűségű tésztát keverünk. Forró serpenyőben, 8 db vékony lepényt sütünk. Ezután a zöldségeket vékony zsülienre vágjuk, majd serpenyőben a szezám olajon hirtelen lepirítjuk.






 

Ízesítjük sóval, borssal, cukorral és a szója szósszal. Mikor félig megpuhultak a zöldségek, félre tesszük és kihűtjük. Akkor jó, ha roppanós még a zöldség, nem szabad puhára párolni...Megtöltjük a palacsintákat a zöldséges töltelékkel. Ugyan úgy hajtogatjuk a palacsintákat, mint a hortobágyi húsos palacsintánál.









A palacsinták végét kevés tojásfehérjével átkenjük, hogy jól összetapadjon. Olajat forrósítunk, majd pirosra kisütjük a zöldséges batyukat. Mikor megsültek, papírtörölközőre szedjük őket és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.








                                                    Csípős chili és szója szósszal tálaljuk.






                                                                     的春捲

2011. május 3., kedd

PUHA SAJTOS TÚRÓS POGÁCSA







Egy összejövetel alkalmából, egy kedves ismerős hölgy, hozott egy tál pogácsát a sok finomság mellé. Első látásra nem volt benne semmi rendkívüli, pirult sajtos volt a teteje, finom  volt az illata és úgy ahogy volt, jól nézett ki a tálban.....No de mikor megkóstoltam, majdnem elaléltam a gyönyörtől. Annyira puha volt belül, hogy már szinte krémes és annyira finom volt az íze, hogy azon melegében elkértem a receptjét. Tényleg semmi rendkívüli nincs az összetevőkben de mégis csúcsot döntött nálam.


Íme a receptje:


60 dkg liszt, 1 Rama margarin, 50 dkg túró áttörve, 2 tojás sárgája, 1 élesztő, 2 kis dobozos tejföl, tej+cukor a felfuttatáshoz, 1-1.5 evőkanál só /ízlés szerint.../ 20-25 dkg reszelt Trappista sajt, 1 tojás a lekenéshez.


Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1dl tejben egy kevés cukorral. A többi hozzávalóval, a  só kivételével lágy tésztát gyúrunk, a sót a legvégén adjuk a tésztához. Letakarva kb. 1/2-1 órát kelni hagyjuk. Ezután lisztezett lapon, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 2 x hajtogatjuk. A végén szintén ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét a tojások felvert fehérjéjével átkenjük, majd reszelt Trappista sajttal megszórjuk.






 Előmelegített kb. 200-220 C-on pirosra sütjük.