"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 26., kedd

SHREK SZELET











Ismeritek Shrek-et, a zöldfülű fickót? Nálunk nagy kedvenc...Főleg ez a süti, amely a nevét és színét viseli. Egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli édesség. És aki ajánlja neked, nem más, mint SHREK...










Hozzávalók egy nagyobb tepsihez:

- 2 zacskó örölt keksz /1 kg. /
- 1.5 Ráma margarin
- 50 dkg porcukor
- 8 evőkanál keserű kakaópor
- 1 rum aroma
- 1 zöld mandula aroma
- 7 dl tej
- 2 tábla keserű csokoládé
- 2 kávéskanál olaj




A darált kekszet össze keverjük a porcukorral a tejjel és a margarinnal. A kész masszát elfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a rum aromát, a másik felébe, pedig a mandula aromát. Egy nagyobb tepsi aljába nyomkodjuk a kakaós kekszet, tetejét nagyjából simára dolgozzuk, majd a tetejére kenjük egyenletesen a zöld, mandulával ízesített keksz masszát. Hűtőbe tesszük, hogy kissé lehűljön. Míg hűl a sütemény, addig megolvasztjuk a két tábla csokoládét, az olajjal. kihűtjük, majd a csokit, a hideg süteményre kenjük. Ismét lehűtjük. Kockákra felvágva tálaljuk.













2011. április 22., péntek

MARCIPÁNOS CSOKOLÁDÉS MUFFIN



















Gyorsan ide valami nagyon finom csokis izét..., futott át az agyamon.....Ilyenkor azon gondolkodom, hogy mit tudnék ebből a gondolatból, valami kézzel fogható dolgot összehozni. Sajnos sokszor van ez így, hogy megkívánok valamit, és a másik pillanatban, persze, ha időm engedi, már a konyhában forgolódok az alapanyagokkal.... Így történt ez most is, eme finom csokis muffinnal.


Hozzávalók: 3 tojás, 7.5 dkg liszt, 7.5 dkg keserű kakaópor, 1/2 sütőpor, 1 evőkanál margarin, 3 evőkanál olaj, 15 dkg cukor, 1 pohár tej, 3 evőkanál csoki lencse, kb. 8 dkg marcipán, csipet só.


A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót egy tálban össze keverjük, majd hozzáütjük a tojásokat. Ezután még hozzáadjuk a vajat az olajat a tejet és a cukrot. Alaposan kikeverjük, hogy sima massza legyen. A végén belekeverjük a csoki lencsét is. Muffin pappírokkal kibélelünk 12-es muffin sütőformát, majd mindegyik papír alját félig töltjük meg a csokis masszával. Ezután a marcipánt kicsit átgyúrjuk, ujjnyi vastag hengerré sodorjuk, majd felvágjuk 2-3 mm széles szeletekre. Kb. 3-4 szelet marcipánt dobunk a csokis masszákra és befedjük a maradék csokis tésztával. Előmelegített sütőben, 175 C-on tűpróbáig sütjük a muffinokat.











2011. április 16., szombat

SPENÓTOS PALACSINTA BATYU
















Szép tavaszi  reggelre ébredtünk...A kislányommal kimentünk ide Érdre, a piacra. Imádunk a nyüzsgő forgatagban bóklászni és nézelődni, főleg ilyen kora tavasszal. Az árusok szép virágokat kínálnak, szinte egybefüggő virágszőnyeggé változtatják, a parkoló szürke betonját. Megszámlálhatatlan színekben pompáznak a muskátlik, a petúniák és az árvácskák. Az öreg nénikék friss háztáji tojást, újhagymát, primőr spenótot és sóskát árulnak. Az utóbbi kettőnek nem tudok sosem ellen állni, így vettem mindkettőből egy-egy kilónyit. Én, a spenótért rajongok, a fiam a sóskát szereti. Alig vártam, hogy haza érjek és elkészítsem ezt a finom spenótos ebédnek valót. Amellett, hogy végre zöldet ehetek, nem utolsó sorban, még nagyon egészséges is. Azt hiszem ezzel az ebéddel, egy kicsit feltöltöttem a vas készletemet...Nem csak a palacsinta spenótos, hanem még a tölteléke is finom spenótos krém.


Hozzávalók: 1/2 kg friss spenót, 3 tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dl kristályvíz, kevés olaj, csipet só. A besamel mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió.


A spenótot leszárazzuk, alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben, öt perc alatt készre főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Elfelezzük a párolt spenótot, az egyik felét kevés tejjel botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a palacsinta tésztájához. A palacsintához tálba tesszük a tojásokat majd a tejjel, a vízzel és a csipet sóval felkeverjük. Lassanként hozzákeverjük a lisztet és a pürésített spenótot. Ebből a tésztából kb. 12 db palacsintát sütünk ki. Ha végeztünk a sütéssel, a palacsintákat letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. Ezután elkészítjük a besamel krémet. Olajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet és állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az áttört fokhagymát és felöntjük a tejjel, majd állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Mikor besűrűsödött, hozzáadjuk a megvágott maradék spenótot és botmixerrel az egészet krémesre keverjük. A krémmel megtöltjük a palacsintákat és tejföllel díszítve, forrón tálaljuk.










2011. április 13., szerda

ROPOGÓS SAJTOS CSIGA





Nagyon finom, sajtos keksz, ami sokáig el áll és ropogós marad. Sokszor megsütöm, mert rendkívül kiadós és nagyon közkedvelt mind a felnőttek és mind a gyereke körében is. Álltalában kerti rendezvényekre, szülinapokra, kirándulásokra készül, hatalmas adagokban. Még az is jó ebben a sós sütiben, hogy előző nap kell össze állítani a tésztáját, teljesen készre lehet előkészíteni, és másnap csak sütni kell...


Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt, 25 dkg Ráma, 2 dl tejföl, 2 kk. só, 1/2 cs. sütőpor.

Krém:20 dkg ráma, 25-30 dkg reszelt trapista sajt.


A tésztához valókat összegyúrni, 4 cipóra osztani, egyenként kinyújtani/ kb. 20x30 cm /, megkenni a sajtos krémmel, szorosan feltekerni, egy éjszakára folpakkal letakarva hűtőbe tenni.
















Másnap vékony, kb. 3 mm vastagra felszeletelni és előmelegített sütőben aranysárgára kisütni. Nekem úgy jött ki, hogy egy rúd egy tepsibe fért el. A tepsit ki kell zsírozni-lisztezni, vagy sütőpapírral kibélelni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on, szép pirosra sütni. Hamar, kb. 15 perc alatt megsül. Azért figyelni kell. Nagyon finom, ropogós csigák lesznek belőlük.

2011. április 8., péntek

NEHÉZ SÓS TEASÜTEMÉNY





Nagyon finom és egyszerű sós sütemények ezek az apró kockák. Tetejüket mindenféle magokkal meglehet szórni / dió, mák, sajt, szezámmag, kömény, lenn mag stb..../, így még az ízüket is változatossá tehetjük.


Hozzávalók:
25 dkg Ráma margarin, 48 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 20 gr. só, 130 ml. tejszín, 1 tojás a lekenéshez, Szóráshoz: mák, reszelt sajt, szezámmag, pirított dió, köménymag stb...


Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk a hozzávalókból, nem kell túl simára gyúrni, elég ha márványosra összeáll és már nem morzsálódik. Ezután újnyi vastagságú téglalappá nyújtjuka tésztát, átemeljük egy tálcára és kb. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Mikor jól kifagyott, tojással lekenjük, éles késsel kockákra felvágjuk. Ezután az előkészített, tetszőleges magvakba belemártogatjuk felváltva a kockákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben, 200C-on, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Egy órát pihentetjük, hogy teljesen kihűljenek. Ez a sóssütemény tipikus fajtája azoknak, amelyek ha megmaradnak még finomabbá válnak.

2011. április 7., csütörtök

RUSZTIKUS VIRÁG KENYEREK




Rusztikus jellegű, ropogós, virág alakú kenyérke, mely kiválóan alkalmas egy büfé asztalra, a sok-sok apró ízletes falat, zöldség, illetve a mártogatós szószok mellé. Mi már ettük tartalmas levesek kísérőjeként is. Például halászlé mellé, egyszerűen mennyei volt.


Hozzávalók: 6 csésze liszt, 3 csésze langyos víz, 1/3 kocka friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, csipet cukor, 1 evőkanál olaj.

Az összes hozzávalót kelesztő tálba tesszük, fakanállal nagyjából csomómentesre keverjük, / nem kell tökéletesen kidolgozni / liszttel meghintjük a tetejét és lezárjuk a tálat. 1 óra elteltével, mikor tésztánk duplájára nőtt, lisztezett alapra borítjuk és kissé átgyúrjuk. Nem kell meg ijedni, elég lágy a tésztája. Ezután  2 gombócot készítünk belőle. A tészta gombóc közepét az ujjunkkal kilyukasztjuk, majd kitágítjuk és gyűrűvé alakítjuk. Átemeljük a tészta gyűrűt egy sütőpapírral bélelt tepsire és ollóval szirmokat vágunk bele. Előmelegített sütőben, 180-200 C-on pirosra, kopogósra sütjük a kenyereket.







2011. április 6., szerda

BÉKEBELI FŐTT KIFLI












Hozzávalók: 40 dkg finom liszt, 20 dkg rétes liszt, 2 kk só, 1/2 csomag friss élesztő, 1 kk cukor, 1 dl olaj, 1.5  dl tej, 1.5 dl víz.

A kb. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Megszórjuk a tetejét egy kanál liszttel és hagyjuk 5 percig pihenni, míg felhabzik. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntjük. A megkelt kovásszal elkezdjük bedagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adjuk hozzá az olajat is és a maradék folyadékot. Ezzel is alaposan kidagasztjuk.

Liszttől függ a folyadék mennyiség. kemény tésztává dagasztjuk
Ezután jól letakarjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ekkor deszkára borítjuk, kissé lelapítjuk és felvágjuk 12 egyenlő részre.

Egyesével kinyújtjuk kerek lapokká, kb 3 mm vastagra. Majd felcsavarjuk jó szorosan.  A tenyerünk alatt átgörgetjük, hogy jól összetapadjon.

Amikor mind készen van, letakarjuk őket a lisztezett deszkán.
45 percig ismét pihentetjük a kifliket. Két liter vizet felforralunk 2 evőkanál cukorral, majd ebbe a forró vízbe mártjuk bele a kifliket . Kb. 10-15 mp-ig lenyomjuk őket a lobogó víz alá. Eközben a kiflik felpuffadnak és megnőnek. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a főtt kifliket.




A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet majd érezni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on pirosra, ropogósra sütjük őket.








2011. április 5., kedd

CSIRKEMÁJAS LADIK avagy TÖRÖK PIZZA...ki, hogy imeri....













Tegnap vettem csibe májat....Elvileg dinsztelt máj lett volna belőle, de valami ott motoszkált a fejemben, hogy a múltkor valami jó csirkemájas receptet találtam és megfogadtam, hogy ha veszek májat azt a receptet feltétlenül kipróbálom....Így világosodtam meg és készült el ez a fincsi vacsorának való. Mellé egy pohár fehér bor és kész a mámor...


Tészta:

60 dkg liszt
2 kávéskanál só
1/2 kocka friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl olaj
3 dl tej vagy víz (ízlés szerint, lehet keverve)

Az élesztőt felfuttatjuk, majd közepes keménységű tésztát gyúrunk a többi hozzávalóval. letakarjuk, majd kétszeresére kelesztjük a tésztát. Míg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.

Töltelék: 25-30 dkg csirke máj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű.

A májat megmossuk, lecsepegtetjük és apróra megvágjuk. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk majd kevés olajon megpirítjuk. Mikor már szépen megpirult a hagyma, hozzáadjuk a tört fokhagymát, a májat, majd állandóan kevergetve, erős tűzön lepirítjuk, hogy a leve is elpárologjon. Sózzuk, erőteljesen borsozzuk és kevés kakukkfüvet adunk hozzá. Pár perc alatt készre sütjük a májat. Kihűtjük.

Mikor megkelt a tészta, kb. 16 részre osztjuk és egyenként oválisra nyújtjuk a tészta darabkákat. A hosszanti oldaluknál, mindkét részét feltekerjük, majd a két végét össze csípjük a tésztának, és kialakítjuk a "ladik" formát. Letakarjuk, majd 20 percet még kelni hagyjuk.





Mikor megkeltek ismét, megtöltjük a májas töltelékkel a ladikokat, tetejükre, paradicsom kockát, petrezselymet és reszelt sajtot szórunk. A tészta széleit tojással lekenjük.









                                     Előmelegített sütőben, kb. 200 C-on pirosra sütjük a ladikokat.










2011. április 1., péntek

TÁSKA TORTA

















                     Kész lett....Így sikerült...Beletettem apait-anyait...Remélem örül majd neki...


Tamás fiam 18 éves lett. Hihetetlen, hiszen most született! Úgy elröppent az idő, hogy csak most eszmélek. Van egy felnőtt gyermekem.... Persze sok mindenben még gyerek, de ő váltig állítja, hogy nem....Persze nekem, akkor is, a kisfiam marad. Büszke vagyok rá, és imádom a nyegleségével a rendetlenségével, a nemtörődömségével és a kamaszságával együtt. Most, hogy jelképesen elengedem őt, a nagy betűs ÉLET-be, kap tőlem egy táskát, amibe olyan dolgokat pakoltam bele képzeletben, ami az élhető életéhez, feltétlenül szükséges lesz majd...Siker, Boldogság, Egészség, Hit, Tolerancia, Szeretet és Szerencse...


A torta piskótája, 8 tojásból készült, kakaós ízesítéssel. A krém pedig, 1/2 liter tejszínből és 40 dkg keserű csokoládéból készült ganache krém volt. Díszítve marcipánnal és olvasztott csokoládéval...






És most egy emlékezés...Anyára....Tomi volt az első unokája és rajongásig imádta őt. Sajnos már nincs közöttünk, fent lakik a mennyekben és onnan szeret minket...Reá szeretnék emlékezni ezzel a csodaszép dallal...






                               TOMI, BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNUNK NEKED!!!



MESEKÖNYV SK.. avagy, az Anyakiadó első munkája...

A kislányom nagyon szereti a mesés könyveket, így mikor az 5 éves születésnapjához közeledtünk, arra gondoltam, mi lenne, ha írnék és rajzolnék neki egy saját készítésű mesekönyvet. Volt akkoriban egy kolléganőm, aki anno, húsz évvel ezelőtt, az ő kislányainak írogatta össze, a déd nagymamájától,rámaradt réges régi verseket, mondókákat. A dédi óvónő volt a század elején, ő mesélte ezeket a szép verseket az akkori kicsiknek. A legjobbakat kiválogattam, írtam én is részeket hozzá és így született meg a kislányomnak ez az egyedi és nagy becsben tartott könyvecske. Kb. fél évet dolgoztam vele, mire elkészült, írtam, színeztem, radíroztam, másoltam hónapokig. A könyv 3 nagyobb mesét tartalmaz és több nyúlfarknyi versikét. Most, hogy iskolás lett a kislányom, szeretettel olvasgatja a szépen kanyargó betűket. Egy ár oldal a könyvből...




















Babaváros
Babaváros óvodája
Jucika
A kis mackó
A cica és a papucsa
A hangya
Sündisznócska
stb...

És most jöjjön egy kedves versike a könyvből....


JUCIKA

Jucika egy szép napon kisétált a rétre,
mert azt mondta a mamája, hogy spenót lesz ebédre.
Azt gondolta Jucika, haza se megy estig,
egyék meg a spenótot az utolsó cseppig.

Közben szél lett, hideg lett, a gyomra is korgott,
meggondolta Jucika ezt a "spenót dolgot"...
Szép szelíden hazatért, s kért a spenótból,
mert az élet már csak ilyen, jóból áll, és rosszból...