"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 16., szombat

SPENÓTOS PALACSINTA BATYU
















Szép tavaszi  reggelre ébredtünk...A kislányommal kimentünk ide Érdre, a piacra. Imádunk a nyüzsgő forgatagban bóklászni és nézelődni, főleg ilyen kora tavasszal. Az árusok szép virágokat kínálnak, szinte egybefüggő virágszőnyeggé változtatják, a parkoló szürke betonját. Megszámlálhatatlan színekben pompáznak a muskátlik, a petúniák és az árvácskák. Az öreg nénikék friss háztáji tojást, újhagymát, primőr spenótot és sóskát árulnak. Az utóbbi kettőnek nem tudok sosem ellen állni, így vettem mindkettőből egy-egy kilónyit. Én, a spenótért rajongok, a fiam a sóskát szereti. Alig vártam, hogy haza érjek és elkészítsem ezt a finom spenótos ebédnek valót. Amellett, hogy végre zöldet ehetek, nem utolsó sorban, még nagyon egészséges is. Azt hiszem ezzel az ebéddel, egy kicsit feltöltöttem a vas készletemet...Nem csak a palacsinta spenótos, hanem még a tölteléke is finom spenótos krém.


Hozzávalók: 1/2 kg friss spenót, 3 tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dl kristályvíz, kevés olaj, csipet só. A besamel mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió.


A spenótot leszárazzuk, alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben, öt perc alatt készre főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Elfelezzük a párolt spenótot, az egyik felét kevés tejjel botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a palacsinta tésztájához. A palacsintához tálba tesszük a tojásokat majd a tejjel, a vízzel és a csipet sóval felkeverjük. Lassanként hozzákeverjük a lisztet és a pürésített spenótot. Ebből a tésztából kb. 12 db palacsintát sütünk ki. Ha végeztünk a sütéssel, a palacsintákat letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. Ezután elkészítjük a besamel krémet. Olajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet és állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az áttört fokhagymát és felöntjük a tejjel, majd állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Mikor besűrűsödött, hozzáadjuk a megvágott maradék spenótot és botmixerrel az egészet krémesre keverjük. A krémmel megtöltjük a palacsintákat és tejföllel díszítve, forrón tálaljuk.










9 megjegyzés:

  1. Imádom a spenótot, nagyon ötletes recept. A képek pedig fantasztikusak, gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű tálalás,képek.Izlene,hisz én is nagyon szeretem a spenótot.

    VálaszTörlés
  3. Mrita és Aleda!

    Köszönöm a hozzászólást, és örülök, hogy tetszenek a fotók is. Ha szeretitek a spenótot, érdemes kipróbálni. Meleg előételként is megállja a helyét.

    VálaszTörlés
  4. Micsoda fotók, micsoda színek! :) Nagyon nagyon guszta lett ez a palacsinta.

    VálaszTörlés
  5. Ami!

    De édes vagy, köszönöm!!! Nem vagyok ám fotóművész, csak bontogatom a szárnyaim...:o)))

    VálaszTörlés
  6. Amikor megpillantottam a képeket, kiszaladt belőlem: HŰHA - Ez nem semmi! Miután a receptet is elolvastam azt mondtam: nagyon tetszik!! A helyedben "duplán spenótos"-nak nevezném!!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű, gusztusos étel, csodás fotók, méghogy szárnybontogatás.... inkább szárnyalás!:-)

    Már gondolokodom is valami húsvéti töltelékben... tojáskrém, sonkakrém?

    VálaszTörlés
  8. Maria!

    Köszönöm, kedves vagy! Igen, ez tényleg duplán spenótos...Tényleg csak annak való, aki szereti!

    Latsia!

    Igen, szerintem mindkét töltelék jól hangzik hozzá! El tudnám képzelni benne a "zsidó tojás" krémjét...persze, akkor hidegen...Hű, nem is rossz ötlet!!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon, nagyon jól néznek ki!Biztos finom!

    VálaszTörlés