"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 7., csütörtök

RUSZTIKUS VIRÁG KENYEREK




Rusztikus jellegű, ropogós, virág alakú kenyérke, mely kiválóan alkalmas egy büfé asztalra, a sok-sok apró ízletes falat, zöldség, illetve a mártogatós szószok mellé. Mi már ettük tartalmas levesek kísérőjeként is. Például halászlé mellé, egyszerűen mennyei volt.


Hozzávalók: 6 csésze liszt, 3 csésze langyos víz, 1/3 kocka friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, csipet cukor, 1 evőkanál olaj.

Az összes hozzávalót kelesztő tálba tesszük, fakanállal nagyjából csomómentesre keverjük, / nem kell tökéletesen kidolgozni / liszttel meghintjük a tetejét és lezárjuk a tálat. 1 óra elteltével, mikor tésztánk duplájára nőtt, lisztezett alapra borítjuk és kissé átgyúrjuk. Nem kell meg ijedni, elég lágy a tésztája. Ezután  2 gombócot készítünk belőle. A tészta gombóc közepét az ujjunkkal kilyukasztjuk, majd kitágítjuk és gyűrűvé alakítjuk. Átemeljük a tészta gyűrűt egy sütőpapírral bélelt tepsire és ollóval szirmokat vágunk bele. Előmelegített sütőben, 180-200 C-on pirosra, kopogósra sütjük a kenyereket.







4 megjegyzés:

  1. Ezt a kenyérkét el tudnám most képzelni egy medvehagymás krémsajttal.:-)

    VálaszTörlés
  2. Ó, milyen csodaszép lett! Nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés