"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 8., péntek

NEHÉZ SÓS TEASÜTEMÉNY





Nagyon finom és egyszerű sós sütemények ezek az apró kockák. Tetejüket mindenféle magokkal meglehet szórni / dió, mák, sajt, szezámmag, kömény, lenn mag stb..../, így még az ízüket is változatossá tehetjük.


Hozzávalók:
25 dkg Ráma margarin, 48 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 20 gr. só, 130 ml. tejszín, 1 tojás a lekenéshez, Szóráshoz: mák, reszelt sajt, szezámmag, pirított dió, köménymag stb...


Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk a hozzávalókból, nem kell túl simára gyúrni, elég ha márványosra összeáll és már nem morzsálódik. Ezután újnyi vastagságú téglalappá nyújtjuka tésztát, átemeljük egy tálcára és kb. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Mikor jól kifagyott, tojással lekenjük, éles késsel kockákra felvágjuk. Ezután az előkészített, tetszőleges magvakba belemártogatjuk felváltva a kockákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben, 200C-on, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Egy órát pihentetjük, hogy teljesen kihűljenek. Ez a sóssütemény tipikus fajtája azoknak, amelyek ha megmaradnak még finomabbá válnak.

7 megjegyzés:

  1. Olyan szépek ahogy sorakoznak!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták! De mit jelent a "nehéz" a névben?

    VálaszTörlés
  3. Maria!

    Csak tippelni tudok, hogy a tésztája sűrű és tömör...talán ezért hívják nehéznek. De tényleg nagyon finom sós süti. :o)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Köszönöm szépen a receptet. Szeretném megkérdezni, hogy milyen tejszín kell hozzá? Főzőtejszín? üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  5. Szia, egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyi ideig tárolható a már megsütött sós? Lakodalomra néztük ki, és olyan recepteket keresünk, amit azért nem szombaton hajnalban kell megcsinálni, mert csak frissen finom.
    Ez egy ilyen? Nyilván dobozban vagy zacsiban, vagy hasonló helyen tárolva meddig finom? Köszi. Edina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan megsütheted 2 nappal előtte is, annál porhanyósabb lesz. Papír dobozban eláll. Csak arra ügyelj, hogy ne kapjon nedvességet!

      Törlés