"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. március 15., kedd

JÉNAIBAN SÜLT KENYÉR





Bográcsos, kertben való főzésre vagyunk hivatalosak. Ünnep / Március 15. / révén, friss kenyeret nem igazán lehetne ma beszerezni, így gondoltam, meglepem a házigazdákat egy frissen sült házi kenyérrel. Jó lesz majd egy szelet belőle, a finom paprikás krumpli mellé....Ez a kenyér nem kovásszal készül, hanem simán felfuttatott élesztővel. Kovászosat is szoktam sütni, de most a hirtelen ötlettől, csak ilyenre futotta az időből.


Olyan nehéz mostanában normális pék áruhoz jutni......A nagyobb üzletláncokban a zsemle fel van fújva, ha megnyomjuk a közepét, akkor betörik, a kifli morzsálódik, nincs belseje, a kenyér pedig tele van mindenféle adalékkal. Aznap még csak-csak elmegy, de másnap már szeletelhetetlen és ehetetlen.


Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 15 dkg rétes liszt, 5 dkg teljes kiörlésű liszt, 1 dl tej, 2.5 dkg friss élesztő, 2.5 dl langyos víz, 3 csapott kávéskanál só, 1 kávés kanál cukor, 1 csapott kávés kanál sikér, 1 evőkanál tejpor, 2 csapott evő kanál burgonyapehely, 1 evő kanál vaj.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, egy csipet cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral és a sikérrel és a burgonyapehellyel. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez, hozzáadjuk a vizet és a vajat. Kézzel vagy a robotgép dagasztó spiráljával közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk.


Készül a tészta...


 Mikor alaposan kidagasztottuk a tésztát, liszttel meghintjük, letakarjuk és kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztel meghintett alapra borítjuk a kenyér tésztát, átgyúrjuk, kiütjük belőle a levegő buborékokat és formára igazítjuk a kenyerünket. Éles pengével megvágjuk a kenyeret, majd  kibélelünk egy közepes méretű, ovális jénai tálat sütőpapírral, és beletesszük.



Tejjel megkenjük a tetejét, rátesszük a jénai tálra a tetejét és meleg helyen, még kb. 50 percig kelesztjük a kenyeret. Mikor megkelt, előmelegített, forró sütőbe toljuk a jénai tálat. A tetejét nem vesszük le csak a sütés vége előtt pár perccel. 180-200 C-on kb. 35-40 percig sütjük. Mikor szép aranybarna, rácsra tesszük és kihűtjük.










 Ilyen lett a belseje.....




5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyérkét sütöttél!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hú de gusztusos! Miért kell kiütni belőle a levegőbuborékokat? Nem vagyok nagy kenyérsütő, de azért én is próbálkozom. Nagy butaságot kérdeztem?

    VálaszTörlés
  3. Nelli!

    Köszönöm! Igazából nem a kenyér ünnepe volt, de mégis ünnepi lett belőle...

    VálaszTörlés
  4. Nagymamis!
    Egyáltalán nem kérdeztél butaságot. Én Limaránál olvastam, ő a kenyérsütés mindentudója, hogy az első kelesztés után is át szokta gyúrni a tésztát, utána formázza meg és keleszti meg ismét a duplájára. De én is tapasztaltam, hogy sokkal magasabb és levegősebb lesz tőle a kenyér. Egyszerűen jót tesz neki...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! Hétvégén kipróbálom!

    VálaszTörlés