"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2010. december 20., hétfő

KÍNAI SZEZÁMMAGOS-MÉZES CSIRKE

Az egész család rajong a "kínai kajákért", nem telik el úgy egy hónap sem, hogy ne vándorolnánk el a kedvenc kínai éttermünkbe és jól ne lakjunk puffadásig. Édes-savanyú-csípős-ropogós falatok, ilyen olyan rizzsel és pirított tésztával. A párom nem egy gurmand, ő inkább a jó magyaros ízeket szereti, így ő marad a hasonló ízekkel bíró, amolyan lecsós dolognál, a zöldséges-csípős csirkénél. A sült mézes-banán, nála már kiütötte a biztosítékot, neki ez már egyenlő volt a sokkhatással. No, de maradjunk ez én kedvencemnél, a szezámmagos csirkénél....Nemrég a világhálón  akadtam bele az otthon is elkészíthető verziójába, melyet rögtön másnap el is készítettem. Hihetetlen!!!! Ugyan az az íz és küllem az én konyhámban is! A receptet Törökparadicsom oldalán találtam, ezúton is köszönet érte!


Hozzávalók: 2 csirkemellfilé , olaj , szezámmag
    Páchoz: 1 ek szezámolaj , 1 ek fehérbor , só , fehér bors , cukor
      Bundához: 1 tojás , 2 ek olaj , 12 dkg liszt , 3 dkg étkezési keményítő , 1 kk sütőpor , 1,5 dl víz , só
        Mézes mártáshoz: 3 ek méz , 4 ek cukor , 2-3 ek ketchup , 1 ek ecet , 1 kk Erős Pista


          A pác hozzávalóit alaposan összekeverem és beleforgatom a kockákra vágott mellfilét. Letakarva  fél órára félreteszem, közben elkészítem a bundát: felverem a tojást az olajjal, belekeverem a lisztet, a keményítőt, a sütőport és annyi vízzel keverem simára, hogy sűrű palacsintatészta legyen belőle. A bepácolt húskockákat a tésztába mártom, majd bő, forró olajban aranybarnára sütöm. Szűrőlapáttal konyhai papírtörlőre szedem, hogy lecsöpögjön. Összekeverem a mézes mártás hozzávalóit, wokban megforrósítom, és a tűzről levéve beleforgatom a bundázott húskockákat. Közben egy másik serpenyőben szárazon megpirítom a szezámmagot, és megszórom vele a bundás, mázas csirkét. Rizzsel tálalom.












          KARÁCSONYI BON-BON ŐRÜLET...




          Puncsgolyók: egy csomag babapiskóta (vagy 250 g piskótamorzsalék), 10 dkg cukor, 5 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál málnaszörp, 3 evőkanál puha vaj, 1 evőkanál holland kakaó, 5 dkg darált dió, reszelt csokoládé a bevonathoz. A cukorból és 1 dl vízből főzz sűrű szirupot. Keverd össze a piskótamorzsát a rumos mazsolával, a málnaszörppel és a kihűlt sziruppal. Hagyd állni, közben a puha vajat keverd el a dióval és a kakaóval, és morzsold össze a masszával. Formázz golyókat belőle, és hempergesd meg csoki reszelékben.
          Raffaello: Fehér csokoládét meg kell olvasztani (mondjuk 20 dkg-ot), aztán tejszínnel összeforralni. Ezután sok kókusszal be kell sűríteni. Amikor kihűlt, vizes kézzel gombócokat kell formázni belőle, amiket kókuszba kell hempergetni.
          Csokis datolya. A datolyát kimagozzuk, és a helyére diót/mandulát teszünk. Gőzön csokit olvasztottam és megmártottam benne a datolyákat. Sütőpapírra rakosgattam.
          Hamis marcipángolyó: 28dkg búzadara,20ek forró tej,25dkg darált keksz,12dkg vaj,20dkg porcukor,1mandulalaroma,10dkg csoki. A darát a forró tejjel leforrázzuk, majd hozzáadjuk a kekszet és a vajat, cukrot és az aromát. Jól össze gyúrjuk és kis golyókat formázunk belőle. Fél órára hűtőbe tesszük. Felolvasztjuk a csokit gőz felett és a golyók egyik felét belemártjuk. Sütőpapírra rakosgatjuk.
          Gesztenyés truffle: 10 dkg gesztenye (mirelit, massza), 15 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 5 dkg margarin, 4 evőkanál rum, kakaó. A felengedett gesztenyét villával áttörjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük. A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a csoki darabokat, és óvatosan rázogatjuk a lábast, míg a csokoládé felolvad, de a massza, folyós marad. Belekeverjük a margarint, a gesztenyepürét és a rumot. 2 kávéskanál segítségével kis kupacokat veszünk ki, és gyorsan golyókat formálunk belőlük. -- én vizes kézzel szoktam, valahogy gyorsabban megy. Grillrácson kihűtjük, majd mindegyiket kakaóba forgatjuk. Tálalás előtt 2 órára hűtőbe tesszük.