"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. január 16., vasárnap

TIGRIS KIFLI




A kislányom nevezte el tigrisnek ezt a kiflit, a csíkjai miatt. Mikor meglátta a sütőből kivéve, rögtön ez jutott róla az eszébe. Egyébként a Silser kifli módosított változata. Én nagyon szeretem ezt a tészta összeállítást, mert nem túl ragadós, könnyű vele dolgozni és nem utolsó sorban formázni. Persze a gépem dagasztja ki a tésztát, de attól függetlenül, nagyon jó! Hétvégén reggelikre szoktam csinálni ezt a kiflit, mert olyan jó érzés, amikor egyenként bújik ki a család a takaró alól, a frissen sülő kiflik illatára. Lelkesen körül zsongják az asztalt, ki vajjal és házi baracklekvárral, ki sajttal és felvágottal fogyasztja el. A párom nem csinál nagy ügyet ebből sem, egy pohár tej és kész...

Hozzávalók 12 db.-hoz:

30 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 2 kanál burgonya pehely, 4 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 3.5 dl tejes víz (fele tej, fele víz), 14 g só, 4 evőkanál olaj.
Mártó lé: 1 liter víz, 5 dkg szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só és cukor.
Elkészítés: A tejes vízbe beletesszük a cukrot, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, néhány perc alatt felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót és az olajat, majd végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. A tésztát lisztezett lapra tesszük, 12 részre osztjuk. A kiflihez a tésztadarabot oválisra nyújtjuk és szorosan feltekerjük és kiflire hajtjuk. Ezután letakarva 10 percig pihentetjük. Közeben elkészítjük a szódás fürdőt.
A vizet felforraljuk a szódabikarbónával a sóval és a cukorral. A kifliket a szódás vízbe mártjuk, kb. 30-40 másodpercre, közben egyszer megfordítjuk. Ezután kivesszük a mártó léből, lecsepegtetjük, és tepsibe rakjuk. Éles késsel bevágjuk őket 3 helyen, majd letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ezután kb. 180-200 C-fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk őket farácsra téve.

3 megjegyzés:

  1. Kriszti, gratulálok szeretettel az oldaladhoz, gyönyörű lett evvel a sok finomságoddal!
    Örülök, hogy jöttél, ki is tettelek az oldalamra, hogy mindig értesülhessek az újabb alkotásodról!
    A Rákóczi túrósod fogalom nálunk, még azok is imádják, akik előtte semmilyen túrósat nem ettek meg, hálás vagyok érte Neked, köszönöm!:-)

    Ez meg újabb gyönyörűség, nagyon gusztusos kiflik!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Latsia!

    Köszönöm az elismerő szavakat, jól esik egy profitól!! Örülök, hogy tetszik a blogom, szívesen látlak a jövőben!

    Kriszti

    VálaszTörlés
  3. Most sülnek az ilyen kiflik!Nagyon várjuk, hogy kész legyen :) Felteszem a blogomra engedelmeddel majd :)

    VálaszTörlés